Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2013 13:05 - Момчилова крепост
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 46545 Коментари: 20 Гласове:
81

Последна промяна: 27.01.2013 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
с. Градът Смолянско – Момчилова Крепост /Крепост Подвис/. Легенда свързва крепостта с полумитичната фигура на Момчил войвода който защитавал Родопите от нашествието на османските турци в края на 14 век.
image
Намира се в местността Градището, от където специалистите смятат, че е дошло името на селото. Археолозите откриват много данни, потвърждаващи легендата. Разкрита е част от крепостната стена, намерени са много предмети не само от Средновековието, а и от доста по-ранни епохи.
image
Специалистите смятат, че на върха е имало древно тракийско светилище. Светилището е функционирало от края на петото хилядолетие преди Христа, т.е. късната каменно-медна епоха, най-ранната керамика, която е открита се отнася към 4200 години преди новата ера.
image
Момчилова крепост има два периода на обитаване. Издигната е по времето на император Юстиниан I (527-565 г.), който предприема грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров и създава няколко укрепителни линии – около столицата Константинопол, Родопска, Старопланинска, Дунавска.
image
В крепостите, изградени с цел защита от варварски набези от север, са разположени византийски военни гарнизони. След сравнително кратко съществуване крепостта е опожарена от славяните. Възстановена е около XI в. През 1343 г. е предадена във владение на родопския властелин Момчил от византийския император Йоан Кантакузин и е спомената под името Повисд в неговата „История”.
image
Действащо укрепително съоръжение до османското нашествие в края на XIV в., когато отново е опожарена и не е възстановявана. Момчил – независим родопски владетел, по произход българин, намесил се през първата половина на XIV век в междуособиците за византийския престол.
image
Императрица Ана Савойска го удостоява с титлата деспот. Обявен е за севастократор от император Йоан Кантакузин и получава във владение две крепости в Родопите – Повисд и Св. Ирина (с неустановено местонахождение). Разширява „царството” си като превзема крепостта Ксанти и я прави своя резиденция. Сам повежда борбата срещу османските нашественици и печели битката при Абдера (днес Гърция). Загинал в сражение с османците на 7 юли 1345 г. при крепостта Перитор, на брега на Бяло море.
image
Възпят в епоса на българи, сърби и херцоговинци като Момчил юнак – поборник срещу османските нашественици. Интересът към обекта се заражда още в началото на научните проучвания на Родопите, в края на XIX век. През 1966 г. е обявен за археологически паметник на културата с национално значение.
image
Археологическите проучвания започват през 1986 г. с научен ръководител проф. Маргарита Ваклинова, организирани от Историческия музей в Смолян. По проект на Община Смолян „Момчилова крепост - мит и реалност” през 2007 г. разкопките продължават и се извършват дейности по социализация на крепостта.
image
Най-добре запазени са останките от северната стена и порта. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. Находките от обекта са изложени в експозицията на Регионален исторически музей „Стою Шишков”- гр. Смолян.
image
Момчилова крепост е с изходна точка гр. Смолян, поемате през кв. Устово, по пътя за Мадан. След Подвис свивате на ляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново на ляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемният център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. В него можете да разгледате фотоизложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по горска пътека се изкачвате до входната кула-порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр.
image
То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама - към вр. Голям Перелик, кулата "Снежанка на Пампорово, националната астрономическа обсерватория "Рожен", връх Свобода. Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта "Калето" в местност Турлука, северно от гр. Смолян и крепостта "Козник" - южно от гр. Рудозем.
image
След като се насладите на панорамата, върнете се при беседката и тръгнете по изградената естакада, следваща трасето на изсечения в южното подножие скален път, опасващ крепостта по нея се стига и до стената за алпийско катерене. На разположение на туристите от началото на м. април до края на м. октомври в приемният център в подножието на крепостта са екскурзоводите. Целогодишно работи и информационният център за обекта, разположен на втория етаж в сградата на кметството в село Градът. В центърът можете да получите информационни материали и да разгледате витрините с находки от археологическите проучвания на обекта.
В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак, които през 1343г. възстановява крепостта, след което епизодично я обитава две години.
image
На младини извършвал обири и нападения в пограничния район между България и Византия,той си спечелил врагове и от двете страни, намира спасение при сръбския княз Стефан Душан където е назначен за стратиот.След няколко години по молба на жителите на крепостта Повиздос, той е назначен за управител на Меропа от обявилия се за император Йоан Кантакузин. Уплашен от Момчил законния управител на Византия Анна Савоойска му предлага да го направи деспот, като подплати титлата със съответното количество злато,в замяна на неговата вярност.
image
По това време дворецът на Момчил бил в Ксанти, но крепостта Подвис играе важно стратегическо място в плановете на Момчил в защита на територията от север. Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Следи от това са многобройните върхове от стрели открити пред входа и стената покрай него.
image
Богата история свързана с крепостта, нейната реставрацията наред с красивата местност я правят популярна туристическата забележителност. За 2010 година, района е посетен от над 11 000 туристи в това число и доста чужденци.

 image

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 

Тагове:   крепост,   момчилова,


Гласувай:
81Следващ постинг
Предишен постинг

1. gocho52 - Благодаря!...
27.01.2013 13:18
.
цитирай
2. rainas - Супер е,
27.01.2013 13:26
Преди две години я търсихме, но така и не я намерихме тази крепост.
Дано след това добро описание, да имаме успех.
Поздрави.
цитирай
3. esen - Отбелязах си го за посещение. Благодаря!
27.01.2013 13:42
Прекланям се пред таланта ти да ни представиш красотата и вълнуващата история на тези вълшебства на Рая, в който живеем!
цитирай
4. mitkaloto - Който може си го може. Поздравле...
27.01.2013 13:56
Който може си го може.Поздравления!
цитирай
5. mariniki - благодаря ти...
27.01.2013 14:11
прочетох и разгледах с удоволствие...
никога не съм била там, и постингът ти много ме впечатли...
поздравявам те, от сърце... очаквам и още...
цитирай
6. анонимен - Живописно място, красиви снимки и увлекателен разказ!
27.01.2013 14:31
Поздрави! ;)
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Много интересна крепост, само съм ...
27.01.2013 15:22
Много интересна крепост, само съм чувала за нея и съм чела, но друго си е да видя твоите снимки. Сложих постинга ти в моята блогвълна " Уникалните места на България"
http://blog.bg/theme.php?theme=1718&success=1
цитирай
8. bven - Много интересно и увлекателно си предал легендите за народния герой:))
27.01.2013 16:19
Тази крепост не я знаех досега, но определено събуди интереса ми към нея. Хайтов също е писал за него с увлечение и патос. Снимките са чудесни.
Поздрави, Иво!
цитирай
9. sparotok - !
27.01.2013 17:56
Скоро ще имам достатъчно време та ще мога да я посетя тази забележителна крепост:)
цитирай
10. tikoev - Увлекателен и отлично илюстриран ...
27.01.2013 18:23
Увлекателен и отлично илюстриран разказ. Поздрави!
цитирай
11. pvdaskalov - Препоръки...
27.01.2013 20:03
Радвам се, че се запознах с този стилен постинг. Във втората половина обаче текстът не излиза много добре. Предполагам, че се дължи на малкото отстояние от снимките. Той можеше да бъде в черно, за да се открояват илюстрациите. Всичко е описано професионално, но добре е да бъдат споменати и помощниците на проф. Ваклинова от музея в Смолян. Те заслужават това, защото организирането и провеждането на археологическите разкопки на обект в такава планинска местност никак не е лесна работа.
цитирай
12. dinkov - Динков
27.01.2013 20:17
Поздрав. Заслужава се да се види. Всеки един българин трябва да си знае историята.
Ицко
цитирай
13. tutankhamon661 - ivoso
27.01.2013 22:11

Приказка!

Надявам се да публикуваш по-често.

цитирай
14. suny84 - Да....
27.01.2013 22:55
страхтни снимки
цитирай
15. kometapg - Събуди ми интереса с този постинг! ...
28.01.2013 00:12
Събуди ми интереса с този постинг! Благодаря ти!
цитирай
16. ulian - Оценявам труда Ви за популяризиране на интересни места.
30.01.2013 09:41
Личи, че наистина полагате усилия за да направите уникален блог. Аз също се старая да публикувам фотографии и видео. Знам, че е трудно. Именно затова си позволявам да Ви помоля не просто да дишате тежко в микрофона на камерата, но и да ни разкажете къде сме, какво виждаме наоколо, какво чувствате вие, като наблюдател на тези места. Би било добре, ако видим в общ и крупен план табелката на обекта. Добре е на някои от фотосите да включите и човешка фигура (макар и в гръб) - просто за мащабиране на пейзажа. във видеото може да включите и карти и схеми. Още веднъж - поздрави за нелекия труд.
цитирай
17. baskeret - Някой ден ще отида :)
03.02.2013 13:30
Преди османците мисля че бейлика Айдън разорява Родопите
А Момчил или неговите потомци са интернирани в село Факия ?
Със статут на велможи?
цитирай
18. anin - Хубави снимки,
14.02.2013 08:05
И тука не съм била...
цитирай
19. stasy - :)
15.02.2013 13:48
Редовно си "открадвам" по някоя идея от теб за посещаване на чудните кътчета на страната ни. Благодаря!
цитирай
20. katan - Честит национален празник, Иво!
03.03.2013 11:13
Поздрави за твоето дело в името на България!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5894265
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930