Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2012 08:43 - Светилище на нимфите и Афродита
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 33809 Коментари: 16 Гласове:
109


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
с. Каснаково Хасковско – Светилището на нимфите и Афродита се намира в живописна местност до село Каснаково, на няколко километра от Хасково. То е най-добре запазеното тракийско светилище в България. Издигнато е върху руините на древен култов център, възникнал около карстови минерални извори през ранножелезната епоха.
image
Светилището представлява обширен комплекс, включващ множество сгради и голям амфитеатър. Според запазените надписи, то е построено в чест на водните нимфи и Афродита през II век от тракийския ветеран от римската армия Тит Флавий и неговата благоверна съпруга. В комплекса са включени също култови постройки и сгради за поклонниците.
image
Трите минерални извора впечатляват с красивото си архитектурно оформление, а водите им са прочути с лечебната си сила. Светилището е разположено в местността „Гяур Бунар”.
image
То е от лявата страна на пътя за село Клокотница (мястото когато на 09.03.1230 г Иван Асен ІІ разгромява Теодор Комнин в една от най-големите битки на Втората Българска държава). Разположено е в основата на склона на изявен хълм. От географска гледна точка районът попада в т.н. Хасковска хълмиста област, която може да се отнесе както към Тракийската низина, така и към Източните Родопи.
image
За център, около който да се развива комплекса, е избран малък извор сред скалите. За науката светилището на Нимфите и Афродита е известно още от 1898 г. Първите проучвания обаче са едва през 1945-46, извършени от бележития наш археолог  Иван Венедиков.
image
През 1968 обектът придобива статут на национален паметник на културата. През 2007 г. проучванията са подновени от археолога Веселка Кацарова. Мястото пресечна точка на две важни транспортни артерии.
image
Едната е известна в миналото като Via Militaris  (поради използването на пътя за предвижването на римските военни части), а сега по-скоро като Е 80 или магистрала Марица (която е още в строеж). Втория път свързва Старопланинските проходи с тези на Източните Родопи и осъществява връзката между Егейското крайбрежие и северните части на полуострова. 
image
Наличието на благоприятни природни условия и удобното географско положение в крайна сметка води до създаването на храмов комплекс и вила от типа  „рустика”  (извънградска).  Изграждането му е свързано с делото на Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана.
image
Теориите за основателите на паметника са две. Първата е, че Тит Флавий е бил тракиец приел римско гражданство, посредством изкарването на тридесет годишна военна служба към Империята. В края й обикновено, ветеранът получавал земя и пари, достатъчни за да се издържа до края на дните си.
image
Втората е че той е бил висшестоящ романизиран тракиец заемал важен пост в провинция Тракия и е изградил целия комплекс за свои нужди. Каквато и да е истината, храмът е бил достъпен за населението, а там са се извършвали различни религиозни ритуали. Поради пресечната точка на която се намира обектът, може да се предположи че той е бил посещаван и от пътниците преминаващи през тези земи. Комплекс посветен в прославата на Нимфите и Афродита включва останките на сгради с различни функции (стопански, жилищни, културни и религиозни).
image
Освен храм, на това място до монета е регистрирани представителна резиденция заемаща площ от 250 м2, с открити в нея различни декоративни архитектурни елементи – мраморни цокли, капители, фрагменти от скулптури, луксозни керемиди, фрагменти от прозоречни стъкла и т.н. На запад от светилището, на близко намиращата се поляна, е регистрирана постройка, интерпретирана като театър.
image
В нея вероятно са се провеждали различни представления и действия свързани с култа към почитаните богини. В неговите граници е регистриран и акротерии (декоративен елемент за украса на покрив) изобразяващ богинята Нике (известна е римския пантеон под името Виктория). Този паметник на римската провинциална култура може да се види в НАИМ на БАН (Археологическия музей в София).  В непосредствена близост е била изградена и баня, която в римската епоха е имала не само хигиенни функции, но и социални, научни, културни, политически и т.н. (пример за това е че в императорските бани в Рим са били изграждани и библиотеки). Култовият комплекс се състои от храм и помещение за поклонниците, останките от който са слабо запазени. Централна роля в практиката играе изворът. Той е оформен посредством изсичането на скалата до височина от 2,40 м. Водният поток е каптиран, чрез изграждането на три свързани с каменен улей по между си басейна. Те са били облицовани с блокове от розов мрамор, украсени чрез врязани меандрови орнаменти. На място е запазен е един от оригиналните блокове, показващ някогашния блясъка. Фасадата на светилището е била оформена с мраморна колонада, но от нея са оцелели единствено основите им, големите каменни блокове. Края на вилата може да се свърже със събитията от средата на ІІІ век. Тогава провинция Тракия (както и съседните) са подложени на систематични варварски опустошения от страна на остготи (източните готи). Римската армия търпи поражения при Берое (днешна Стара Загора) и Абритус (днешен Разград), където загива римския император Деций Траян. След края на съществуването си мястото запазва част от своите функции. Доказателство за това са извършваните събори и вярването на хората че водата е лековита. Поради тази причина то е често посещавано както от месните хора, така и от хора търсещи лек за болката си. Удобната позиция и степента на запазеност на обекта, спомагат до голяма степен за неговата благоприятна съдба. В последните години благодарение на опитите на Димитровградска и Хасковска община и различни други държавни и частни организации, се правят опити за социализирането на паметника. Той е включен в еко пътека, обхождаща паметници в региона (като Асеновата крепост при село Клокотница например).
image
Като допълнителна информация мога да посоча, че в историческия музей на Хасково има изготвен макет на самия храмов комплекс, който би могъл да помогне на посетителя да си представи блясъка на този паметник същият се намира и в новоизграденият край светилището информационен център. 
image
Всяка година на свещеното място се провежда събор на Възнесение Господне (Спасов ден), 40 дни след Великден. В изворите и около тях се оставят дарове, палят се свещи, коли се жертвено животно. През 1968 г. светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково е обявено за паметник на културата от национално значение.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.






Гласувай:
109



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздравления за хубавия пост !
12.01.2012 09:35
Впечатли ме Тракийското светилище на нимфите
и се оказа , че почти нищо не зная за него .
Снимките са чудесни , текста - също ...
Благодаря ти за възможността да посетя това
невероятно място с романтично име и безценни богатства .
Всичко добро !
цитирай
2. hristo27 - С удоволствие бих посетил това п...
12.01.2012 09:43
С удоволствие бих посетил това прекрасно место на България!
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Много впечатляващо.
12.01.2012 09:48
В тая страна историята е сотавила следи навсякъде. На този богат исторически фон името Гяур бунар ме порази.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Много интересно място с богата и...
12.01.2012 12:00
Много интересно място с богата история. У нас всеки камък говори, стига да искаме да го чуем. Чудесен постинг и снимки.Поздрави!!
цитирай
5. bojo12345 - Много добре си представил ....
12.01.2012 12:15
древнотракийското светилище. Израстнал съм в този край. Като ученици в 5-6 клас в Хасково, преди 1960 г. бяхме статисти и се правиха снимки , възстановка на битката на Иван Асен ІІ с войските на Тодор Комнин. Беше ни много интересно да играем българската войска на Иван Асен ІІ , разгромила гърците.
Няколко пъти съм водил мои познати в този район и на лов, и на светилището.
От Пловдив е на около 70 км.
Поздрав за красивите кадри, с които с представил светилището!
цитирай
6. sparotok - благодаря ти!
12.01.2012 15:57
Благодаря ти за хубавия снимков материал, а и за тракийското име Бейтюкент, не бях го срещал до сега.

Поздрави!
цитирай
7. bven - Много хубав постинг, поздравления!
12.01.2012 16:50
Въпреки че съм минавала многократно покрай този комплекс, сега научавам за него, но при първа възможност ще го посетя. Благодаря за хубавата находка и снимковия материал. Хасковлии да се погрижат за рекламата на тази забележителност!
цитирай
8. voulgaros - Г-не, защо не кажете че тази земя ...
13.01.2012 07:01
Г-не, защо не кажете че тази земя преди идването на чергарите номади от степите--така наречени ВУЛГАРИ--никой незначвщо и недоразвито турско-памирско-иранско племе...ТА ТЕ СЕ НАТРАПВАТ ВЪРХУ ГРЪЦКА ИЗКОННА ИМПЕРСКА ХИЛЯДОЛЕТНА ТЕРРА ТОРИА--ЗЕМИА НА ГРЪЦКИТЕ ХОРА...

ТА, ЗАЩО НЕ ГО НАПИСАХТЕ, ...ДРАГИ СЛАВО ФОНЕ???
цитирай
9. ckarlet - Толкова много може да се научи от ...
13.01.2012 07:35
Толкова много може да се научи от твоите постинги, Иво! А снимките ти са разкош!
Поздрави и от мен!
цитирай
10. ivoso - Радвам се,
13.01.2012 14:48
че блога ми се чете в Гърция и Македония.
Траките са живели много преди гърците по тези земи, а какъв си ТИ в момента дори Господ /независимо кой - Исус или Мохамед/ могат да кажат каква кръв тече във вените ТИ, дали българска, турска, гръцка, славянска или германска.
Всеки един от нас е жител на планетата Земя и ако главата ТИ е пълна с глупости това си е само ТВОЙ проблем voulgaros.
Благодаря все пак за изказаното мнение.
цитирай
11. qbylkovcvqt - Красиво, интересно, възбуждащо ...
14.01.2012 09:21
Красиво, интересно, възбуждащо въображението. :) За пореден път си мисля за това на колко места все още не съм била, а и дори не бях чувала до сега за този храм... Уж, малка била България и пак не я познаваме.

Поздрав и усмивки!
цитирай
12. aristotelis - Институт по Тракология към Българска Академия на Науките
15.01.2012 11:22
Институт по Тракология към Българска Академия на Науките
ИНТЕРАКТИВНАТА ЗОНА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ТРАКИ

Валерия Фол-Калин Порожанов

Между Троянската война през ХІІІ и началото на VІІІ в. пр. Хр. елините окончателно усвояват пространството от остров Крит на юг до Северна Егеида и от остров Керкира на запад до малоазийския бряг на изток. Този процес може да се разглежда като вътрешна елинизация на тази обширна територия.

По това време от писмените извори изчезват траките от островите Лемнос, Тасос, Наксос, Имброс и Самотраки, както и от континентална Гърция (Тесалия, Беотия, Атика, Фокида), които са изтласкани или елинизирани.

Външната елинизация е продължение на вътрешната и укрепва елинството през VІІІ - VІ в. пр. Хр., когато се разгръща т. нар. Велика гръцка колонизация.

Тя е културно-историческо опознаване и сближаване в нови междуетносни социо-културни и езикови отношения, извънредно плодотворни за трите тракийски крайбрежия на Черно, Мраморно и Северно Егейско море.

През VІІІ - VІІ в. пр. Хр. елините идват по тракийските крайбрежия като апойкисти, т. е. като хора, отделили се от своя роден ойкос (дом), от своя град-майка, метрополията. Настрана от него те съграждат свое ново селище, апойкия. Апойкии възникват по тракийските крайбрежия на Егейско, Мраморно и Черно море.
Тук най-напред се проявяват йонийските елини от западния бряг на Мала Азия, тъй като техните полиси първи сред всички останали укрепват, а след тях - дорийските елини.

С изключение на останалите чисто тракийски царски резиденции - пристанището Калпе, което лежи на южния черноморски бряг край Хераклея Понтика (дн. Ерегли), и на Салмидесос (дн. Къйъкьой/Kiyiköy), който се намира на западния черноморски бряг, съжителството между заселници и заварени жители започва и продължава в условията на взаимно сближаване и достига равнището на непреднамерен синкретизъм.
Той се извършва не само в крайбрежните двукултурни райони, но и във вътрешността на европейска и на малоазийска Тракия.
цитирай
13. solinvictus - Браво Иво, много полезна информ...
20.01.2012 09:50
Браво Иво, много полезна информация!Бъди здрав!
Траките са си имали свои Богове ,които грците са копирали успешно.Вижда се как всочко е унищожавано ...планомерно ,но за това систематично.Опоскването е за сметка на грцки и оттатък океански музеи които развиват някаквитеории за елинизъм:)))))
Ветерана от легиона е бил митраист това е сигурно!
цитирай
14. slunchevchovek - Поздравления!
29.02.2012 19:08
За пръв път влизам в твоя блог. Изненадам съм от трудолюбието и професионализма ти. Успех!
цитирай
15. amell - Вълшебно
23.04.2012 19:38
място!Бях там преди няколко месеца.Прекрасни снимки!Още ли стои абсурдната табела с надпис"Забранено за животни!"Спомням си,че много се смях....
цитирай
16. osi4kata - чудесен материал :)
10.08.2012 08:09
прочетох и разгледах с интерес! Благодаря.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884467
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031