Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2010 16:29 - Два дена в Източните Родопи
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 31942 Коментари: 28 Гласове:
70

Последна промяна: 03.09.2011 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Някой задавал ли си е въпроса: Има ли място в България където не е стъпвал човешки крак? Е да, сигурно няма, но има места в България които са все още запазени в дивен вид и много слабо посещавани. Това са най-вече райони от България които до скоро бяха военни или гранични зони, местности със стратегическо цивилно предназначение почти недостъпни за хора и познати само на местните жители, които в повечето случай много слабо се интерисуват от природни и исторически забележителности, но все пак ако ги разпитате по-настоятелно и подробно ще отговорят подобаващо.

Ако човек реши да отдели два дена /може и непочивни/ и разбира се някой лев, може да се наслади на спокойствието на Източните Родопи. Добре е екскурзията да се направи през лятото, деня е по-дълъг и е по-приятно, но може и по всяко време на годината.

Ето един примерен маршрут по който може да премините и да разгледате една малка част от това райско кътче на България. Трябва да се запасим с храна за пикник, може да се вземе скара с дървени въглища или сандвичи. Като изходен пункт ще ползваме гр. Хасково. Излизаме от града посока Кърджали /с автомобил разбира се/ и на първият разклон се отклоняваме към с. Манастир след това през Стамболово, Долно Ботево, Силен, Маджари и излизаме на с. Рабово т.е. държим посока язовирната стена на язовир Студен кладенец. След с. Рабово в дясно над нас се извисяват величественни скали именно сред тах се намира първата ни цел.
image
Пътя прави един широк дясен завой и се отзоваваме срещу стената на язовир Студен кладенец.
image
Обиколил съм България, но това е една от най величествените гледки които съм виждал, красиво е не толкова самата стена, природата около нея смесаните гори и скалите които стърчат между тях като острови в океана. Точно срещу стената има едно удобно място за паркиране няма как да се обърка могат да спрат поне 5-6 коли или 10-тина Трабанта, след това вече идва интересната част. Непременно трябва да вземем нещо за обяд и тръгваме. На около 100-200 метра по асфалтовият път в дясно има мек горски път по който може да се мине с джип, но не ви съветвам по-добре пеша. На около 300-400 м. излизаме на една поляна където може да си направим пикник на връщане има място за палене на огън и е удобна за почивка.
image
На север от поляната се извисява огромна канара, това е първата защита на крепостта Асара нашата цел днес. Ето какво открих написано за крепостта “... Асара е често срещано име на крепост в Източните Родопи. Асара, за която става въпрос сега е нещо по величественно и красиво и като гледка и като защита. Много малко крепости респектират с външният си вид и Асара е една от тях. Чуството на респект се поражда от непрестъпните канари като кули в които умело е изградена крепостта. В пространството между канарите са изградени крепостните стени дебели до 2 м. и високи до 6 м. градена е с хоросан и спойката е доста здрава.  Вътрешноста на крепоста е разделена на две части, между които също има изградена стена. В горната по-малката част има изградени кули, а части от крепостната стена са паднали и са останали здрави на земята. Със своето стратегическо положение, отлична видимост и труднодостъпност дори и ако я няма крепостната стена, Асара е заемала водеща роля за Византия  в контрола и над Източните Родопи...”. Не е много, но все пак е нещо. От поляната леко в ляво има добре очерната пътека, по нея вече се върви само пеша. Тръгваме леко нагоре е, но е приятно. След около 10 мин. нормален ход стигаме до едно открито в дясно място на което се вижда добе очертана тясна пътечка която води нагоре, ако подминем пътечката след около 300 м. има присъхнала чешма стигнем ли до нея трябва да се върнем. След около 5 мин. изкачване по пътечката стигаме до първата защитна крепостна стена, дърветата около нея са доста гъсти, но неможе да се обърка. Висока е около 5-6 м. и е запазена почти в първоначалният си вид.
image
Продължаваме по пътеката и преминаваме през стената нагоре, вече сме вътре в крепостта.
image
Излиза се на една огромна поляна на която може да си направим пикник. На юг е отвестна скала с гледка към с. Студен кладенец може да си нагледате колите,
image
на запад се открива невероятна гледка към язовира,
image
а на север се издига огромна канара с отвесни скали, трудно е за катерене, но някой може да се пробва.
image
Да се насладим на гледката. До тук от колите пътя е около 30 мин., но едва ли ще ви стигнат два часа да разгледате крепостта. От поляната на северозапад се вижда част от крепостната стена граничаща с канарата
image
преминаване покрай нея и навлизаме в гъста гора, на снимката гората ве едно изтича през стената. Около канарата има много останки от съборената стена и са учудваща добре запазени макар и на земята. Има много добре запазена бойна кула. Стената е градена с бял хоросан личи си много добре все още белее, човек не може да си обясни как е отселяо 1400 години.

http://www.vbox7.com/play:95277296 - клип

image
След пикника се качваме по колите и гоним следващата си цел, връщаме се до с. Силен на дясно през Ръженово преди с. Долни главанак има табела за Кромлекса и удобно място за паркиране, пътя е маркиран и е около 15 мин. Кромлекса е тракийско култово съоръжение изградино от траките или по последни данни на някой изчезнал преди тях народ възрастта му е около 8000 години.
image
Продължаваме до с. Долни главанак, като влезем в селото в ляво пътя за Малко брягово веднага след табелата за изход има останки от римски път.

http://www.vbox7.com/play:9acdacce - клип

image
След това продължаваме за гр. Маджарово. Подстъпа към града минава през мост над р. Арда, открива се невероянта гледка в двете посоки. След моста в ляво има Природо защитен център в който се намира изложба посветена на лешоядите. Пред ида влезем в града спираме да се поклоним  и поставем цмете на Тракийският пантеон едно от най-тъжните места в България.
image
Можем да се пие по кафе на центъра има много приятна градина с паметници на Капитан Петко Войвода,
image
войводите Димитър Маджаров и Крум Савов. Ако слънцето залязва можем да отседнем в местният хотел много е приятено и кухнята е на ниво, но по-добре ще е да нощуваме в Ивайловград, пътя хубав около 2 часа красиво е, шофьорите да внимават и да си гледат пътя. Ще продължим отново във 2-ра част.

Може да прегледате също:

Крепост Асара  http://ivoso.blog.bg/turizam/2007/10/09/krepost-asara.119109

Язовир Студен Кладенец - http://ivoso.blog.bg/turizam/2007/06/13/iazovir-studen-kladenec.80012

Тракийски култов комплекс Кромлекс - http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/04/03/trakiisko-kultovo-syorajenie-kromleks.2044

Римски път край с. Долни Главанак Хасковско - http://ivoso.blog.bg/turizam/2007/04/05/rimski-pyt.57988

Маджарово - http://ivoso.blog.bg/turizam/2010/01/11/madjarovo.470514

Димитър Маджаров - http://ivoso.blog.bg/turizam/2010/01/26/dimityr-madjarov.480199

Капитан Петко Войвода - http://ivoso.blog.bg/turizam/2008/01/10/kapitan-petko-voivoda.151345

 



Гласувай:
71



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jivi93 - Благодаря за хубавия разказ
13.09.2010 16:38
А снимките са страхотни! Наистина има великолепни места в нашата Родина.
цитирай
2. анонимен - Страхотен пост
13.09.2010 16:46
Как не го публикува две месеца по-рано.
Е догодина ще го минем. Очакваме с нетърпение втора част.
цитирай
3. alexooo - Тези любими Най-източни Родопи! ...
13.09.2010 17:23
Тези любими Най-източни Родопи! Все нещо ново и ново има в тях!
цитирай
4. hristam - Били сте съвсем наблизо!
13.09.2010 20:34
Наоколо е пълно с красота! Радвам се, че попаднахме в това красиво кътче от страната, макар и съвсем случайно /както често става в живота/ :)
цитирай
5. mimayordanova - позравления.
13.09.2010 21:10
позравления.
цитирай
6. injir - И красива, и възпитаваща в родол...
13.09.2010 21:13
И красива , и възпитаваща в родолюбие разходка.:)
цитирай
7. bapha - прекрасна разходка...
13.09.2010 21:17
малко ме учудва, че наричаш това на снимката "останки от римски път"... интересно ми е какво би написал за нашите днешни пътища, при условие, че са с няколко хиляди години по-млади :)))))
поздрави
цитирай
8. razkazvachka - Много красиво!
13.09.2010 22:03
И събужда фантастични образи:)))
цитирай
9. monaliza121 - Много приятна разходка!
13.09.2010 22:40
Ходила съм из Родопите, но точно в тази част не съм попадала.
Привет, ivoso!
цитирай
10. dbi - Поздрав !!!
13.09.2010 23:24
Интересен постинг !
цитирай
11. анонимен - приказка
14.09.2010 08:54
Познавам част от местата които сте посетили.Не мога да намеря точна дума с която да се изразя,но за мен това е рая.Само там мога да разпусна истински.Мисля ,че все повече започват да откриват тази прелест.Исторически забележителности в района не липсват,пътищата не са идеални(но стават),има направени екопътеки ,добре означени и места за пикник и игри.Горещо препоръчвам "Глухите камъни",гробницата е с. Мезек , вила "Армира"в гр, Ивайловград.
цитирай
12. анонимен - Източните Родопи
14.09.2010 08:57
Благодаря,ivoso, запазих си постинга ти в моите favorites и при първия удобен случай ще посетя всички тези прекрасни места от страната ни, за които даваш полезна информация и много хубави снимки!
цитирай
13. анонимен - по по най
14.09.2010 09:43
Пътувайки за Ивайловград се отбийте през с.БОРИСЛАВЦИ .След това оставям коментарите за Вас.Наистина тези места са рая на земята
цитирай
14. анонимен - АМР]Пътувайки за Ивайловград се ...
14.09.2010 09:45
АМР]Пътувайки за Ивайловград се отбийте през с.БОРИСЛАВЦИ .След това оставям коментарите за Вас.Наистина тези места са рая на земята[/quote]
цитирай
15. yuliya2006 - КЪДЕ ЛИ СЛЪНЧИЦЕ БЪЛГАРСКО НЕ НИ ...
14.09.2010 09:49
КЪДЕ ЛИ СЛЪНЧИЦЕ БЪЛГАРСКО НЕ НИ ЗАВЕДЕ..КЪДЕ ЛИ? ДА ТЕ ИМА..ДА ТЕ ИМА..ТОВА Е ОБИЧ, ТОВА Е РЕКЛАМА ЗА БЪЛГАРИЯ..

УСЕТИХА СЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕ САМО ХВЪРЛЯНЕ НА МНОГО ПАРИ ЗА РЕКЛАМА ЩЕ ЗАВЪРТИ, ЩЕ ДОНЕСЕ, ЩЕ ДОКАРА ПАРИ В БЪЛГАРИЯ1ВСЕКИ ЛЕВ ОТ НЕЯ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ СТОКРАТНО..
А ТИ ГО ПРАВИШ С ЛЮБОВ, БЕЗ ПУКНАТ ЛЕВ ЗА НЕЯ...БЪЛГАРИЯ!


ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ


С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
16. saradiva - !!!
14.09.2010 10:08
В петък, събота и неделя бях по тези места + Мезек...

Изключителни снимки си направил! Много хубаво си описал всичко...

Благодаря ти!
Дано повече българи разгледат тези съкровища на България!!!
...
Поздрави!
цитирай
17. анонимен - Благодаря за чудесната разходка
14.09.2010 10:53
Благодаря за чудесната разходка
цитирай
18. анонимен - Диана
14.09.2010 17:41
Поздравления за желанието и ентусиазма, но... при липсата на елементарна правописна и пунктуационна култура статията няма как да ми направи добро впечатление!
цитирай
19. анонимен - супер
14.09.2010 20:17
красиво е...искам и аз:)))
цитирай
20. mariposatracionera - Дивна красота!
14.09.2010 20:21
Дивна красота!
цитирай
21. анонимен - Usetih go i AZ!
15.09.2010 09:44
Zdravei, blagodaria za hubavite snimki i postinga. Minalata esen az s niakolko priatelki napravihme neshto podobno iz Iztochnite Rodopi i se vyrnah tolkova zaredena ot tazi divna i tolkova zapazena priroda. A horata sa tolkova iskreni i zemni..... Vseki bylgarin tribva da gi poseshtava za se pochuvstva gord i da milee za zemiata si. Blagodaria ti!
цитирай
22. rumila - Obi4am
15.09.2010 23:20
Rodino v 4asove morni da gledam na tebe s jadni o4i! - Iv. Vazov
Veli4ava bulgarska priroda!
цитирай
23. tomdju - Поздравления!Много си ценен и така подробен!
15.09.2010 23:37
Не съм ходил но постинга ти ми влезна във фароти и аз при възможност ще се опитам да се насладя на прелестите ни!
цитирай
24. анонимен - Прекрасно място. Очарователна ...
16.09.2010 10:47
Прекрасно място.Очарователна запленяваща природа,богата история.Това е кът от нашата Родина,където населението пеез вековете е дало много жертви,борили се за запазване на българския дух,език и назионалност.Помествайте повече такива материали,че които не могат да отидат и посетят тези места поне така да ги видят.Благодаря на авторите нна този материал.!!!
цитирай
25. ili4e - Благодаря за разходката и позна...
17.09.2010 12:30
Благодаря за разходката и познанието!
цитирай
26. анонимен - координати
17.09.2010 18:51
Здравейте г-н Сотиров. Искам да се свържа с вас във връзка с един проект, но не мога да намеря никакви имейл координати. Бихте ли го изпратили на следният имейл: ivdechev@abv.bg
цитирай
27. sparotok - великолепно
18.09.2010 13:28
Великолепно!!!
Поздрави!
цитирай
28. kikowsky - Непременно
17.11.2010 10:58
трябва да отида! Непременно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5880647
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031