Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 12:33 - Монтана
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 14943 Коментари: 13 Гласове:
56

Последна промяна: 03.09.2011 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Териториите по долината на река "Огоста" са били населявани хилядолетия преди Христа, но ние имаме по-обширни идеи за живота на колонистите тук, датирани от Каменната ера. Заселници в Монтана са открити и на върха наречен "Кремениш", който е разположен северозападно от село Долно Белотинци, 10 километра от Монтана. Керамични съдове, железни и костни инструменти, плоски воденични камъни са открити в ниските слоеве на древните гори в Монтана. Въпреки фактите, че те лежат под земята в продължение на повече от 6000 години, хората са очаровани от техния прочистен полски също така добре както естетиката на техния облик. По времето на първата половина на хилядолетието преди Христа плодородните и живописни долини на река "Огоста" са заети от тракийските племена. Част от тракийските крепости са открити под равнището на Романската крепост в Монтана. Рисунките на най-почитания трекийски бог - конникът Херос, на Бенедита, на Дионис, на Сбелсруд - показват колко богат е бил културният живот по това време. Един от най-преобладаващите монументи е мраморната статуя на Херос, която все още се пази в Историческия музей в Монтана, се разглежда като най-голямата в България. През 29 година преди Христа областта на Монтана е окупирана от Романските племена и става романска провинция наречена Мизия. Три години по-късно първата Сугамбрийска конна армия настанена тук, за да вземе участие в първата тракийска бъркотия. Това племе наречено Сугамбри, (немско племе, което живеело по продължение на левия бряг на река Рейн) стояло тук близо един век.

imageСлед разпадането на Великата Римска империя Монтана става част от територията на Византия. Регионът е изоставен без никаква индустриална поддръжка или защита. Инвазията на хуните, най-голямата миграция на хора, нашествието на славяните и варите получават част от историческите съдбини на региона през този период. Периодът V - VІ век се характеризира със последователно западане, когато в края на VІ век - началото на VІІ век, Монтана напълно изчезва от картата... По-късно славяните създават селище наречено Кутловица върху останките на Монтана. Вероятно името Кутловица идва от славянската дума "кутел"(място, което се използва за жертвоприношения в светилищата). Името на реката минаваща близо до селището било също променено от Аугустус (свещен) на Огоста и то се пази и до днес. Останките от славянското светилище открито на територията на България е намерено точно тук. В това светилище са извършвани някои ритуали (за вода, огън, жертвоприношения). Тук може да се открият типичните керамики с елементи, гравирани върху тях. Това светилище продължава да съществува до приемането на християнството по времето на Борис І и Първата Бългаска държава. Това се случва в края на ІХ век. Съдейки по керамичните съдове открити в региона, монетите и някои други предмети, ние можем да кажем, че животът тук е продължавал през Х-ХІ век. По-късно селището било преместено до предпланината "Извора" в долината около връх Вереница на юг, страната наречена "Перунграда" на север и планината "Пъстрина" на изток. Кутловица е била включена в териториите на Първата Българска държава. Този период от нейната история не е известен поради липсата на информация. Но е доста логично действието, което е било предприето в младата Българска държава. Много имена на територии тук свидетелстват, че престрояването е било именно тук. Последователите на българските богомили са "катарите" в Италия и "албигойците" във Франция. По времето на Византийското робство град Видин става централна област, която обхваща нашия регион и Кутловица, създадена като малко неважно село.

image

Ограничената информация за този период може да бъде получена от българският некропол разположен на брега на река Огоста в района на "Издремец". Видин е завоюван от турците през 1396 година. Така неговата мисия като интелектуален център на християнството в северозападната част на България приключила. Този факт влошава удобствата за икономическо и културно развитие на Кутловица. Камъни от старата римска крепост били използвани, когато започнали да строят новата джамия. Тази джамия може да се види днес... Регистрите взети от турските власти във Видин (където повечето от селата от нашия регион били включени през годините 1453-1455) показват, че Кутловица била изоставена, може би е била изтрита от картата от турски завоеватели. По-късно, през времето на втората половина на ХVІ век на Кутловица започва да се гледа като на щит срещу Австрийското проникване след като турската армия била разбита близо до Виена през 1529. Има две църкви датирани от периода на турското владичество, които са възстановени като национални монументи - Св. "Никола" в село Горна Вереница. Най-ранните стенописи в първата църква имат страхотна естетическа стойност. Стенописите във втората църква се датират от ХVІ - ХVІІ век. След освобождението село Кутловица става център на областта. В началото на ХХ век населението било около 49 000. Причината не била само естествения прираст, защото много заселници дошли от планинските райони. Първият кмет на Кутловица бил Коно Стоянов. Развитието на държавните услуги било приоритет в неговата политика. Юлиус Ирачек, чех, създал първият архитектурен план на града. Земеделието и животновъдството били развивани в селището. След 2 Декември 1891 година на селището бил даден градски статут и неговото име било променено на Фердинанд на името на българския цар Фердинанд. През периода 1946-1990 селището е било наричано Михайловград. То е наследило древното име МОНТАНА след подписването от първия президент на страната, който бил избран демократично.

image

Историческият музей в Монтана е създаден през 1953 г., а две години по – късно е открита къщата музей “Христо Михайлов” – патрон на града по това време. За близо пет десетилетия се извършва значителна по обем събирателска, научно – изследователска и популяризаторска работа. От 1968 до 1994 г. се провеждат системни археологически разкопки. Проучванията не само обогатяват с нови данни представата за развитието на селището през римската епоха, но свидетелстват за поселищен живот в района на днешния град от каменно – медната епоха до края на Второто българско царство през XIV век. През годините се провеждат проучвания на материалната и духовната култура на територията на цялата област Монтана. Днес музеят притежава богата колекция от движими паметници на културата. Обособени са следните отдели: “Археология”, “Етнография”, “История на България XV – XIX век”, “Нова история”, “Най – нова история”, “Фондове”, “Връзки с обществеността и реклама”, “Недвижими паметници на културата”. Усилията на специалистите са насочени към проучване на праисторията, античността и средновековието на региона, икономическите и демографските процеси през XVIII и XIX век, политическият и културен живот в ново и най – ново време. Музеят разполага с реставрационно – консервационно ателие, което обслужва и музейните сбирки в района. Регистрирани са 621 недвижими паметници на културата от национално и местно значение, които са обект на постоянни грижи.

image

Крепост Монтана - Античната крепост се намира на възвишението “Калето” или “Градището” в югозападния край на Монтана, на около 40 м. над нивото на града. В резултат на археологическите разкопки са разкрити порта с кула, голяма кула – блестящ пример за крепостно строителство през III – IV в., казармени и други сгради, базилика и зидове от римската епоха, жилища от каменно – медната епоха в най – долните културни пластове, както и славянски жилища и светилище. Първото селище на тази стратегическа и лесно защитима височина, с богатия извор в подножието е от каменно – медната епоха – IV хил. пр. Хр.

image

Тракийското селище било укрепено с мощна крепостна стена (със запазена дебелина повече от 1 метър), която следва очертанията на терена и се датира към края на ранножелезната епоха. Значението на хълма е оценено и от римската власт. Вероятно още с установяването на римски военни части ( I Сугамбрийска кохорта, участвала в потушаването на тракийското въстание от 26 г. сл. Хр.) е построено укрепление. Около военния лагер, споменат за първи път в епиграфски паметник от 134 г. сл. Хр. И древното светилище при извора се развива селище, което в 160 – 161 г. получава муниципиално право – т.е. статут на град с прилежаща територия. Името на селището – Монтана, е запазено в надпис от II в.

image

Стопанският и културен разцвет на Монтана през II – IV в. е прекъснат в средата на III в. от готските нашествия. Пред опасността от нови варварски нападения започва изграждането на крепостта. Когато тези нападения се засилват през IV или V в. от юг и изток около крепостта е издигната протейхизма (втора крепостна стена).

image

Крепостта е разрушена през VI – VII в. при някое нападение на авари или славяни. В последствие върху развалините е създадено славянско селище.

image

От крепостта се открива гледка към язовирната стена на  язовир Огоста.

image

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 



Тагове:   Монтана,


Гласувай:
56



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - полезно
06.07.2010 13:49
Полезна информация, благодаря!
цитирай
2. анонимен - полезно и интересно
06.07.2010 14:31
никога не съм предполагала, че Монтана е толкова стар град.
Благодаря
цитирай
3. анонимен - :))
06.07.2010 15:25
Професионално и изискано поднесена ценна информация!!!
цитирай
4. scarlety - Благодаря ти!:)
06.07.2010 18:09
Научих доста нови неща за Монтана!
Поздравявам те за прекрасния постинг!
цитирай
5. yuliya2006 - СТИЛ И КЛАСА И БЪЛГАРСКИ ДУХ. . ТОВА ...
07.07.2010 07:58
СТИЛ И КЛАСА И БЪЛГАРСКИ ДУХ..ТОВА СИ ТИ ИВО!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" втора част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
6. panazea - Един професионално направен постинг!
08.07.2010 10:29
Браво,младежо!
цитирай
7. анонимен - Монтана
08.07.2010 23:43
Един от най-хубавите градове в България...
цитирай
8. mia2442 - :)
09.07.2010 07:21
Благодаря!
цитирай
9. анонимен - ivoso blagosloen da si
11.07.2010 23:59
Prekrasno si go opisal i zasnel.Priznavam che sum preminaval tranzit ,prez regiona za koeto mnogo sugalyavam,no v zamyana sega ima na koi da kaga Blagodarya ti ivoso.
цитирай
10. dengubara - Поздравления и от мен!
16.07.2010 19:37
Класа си:)))
цитирай
11. ckarlet - Представяш невероятни места от ...
30.07.2010 22:43
Представяш невероятни места от България! И получаваме интересна информация за тях.
Поздрави и от мен!
цитирай
12. stely7o - Красив град!
30.08.2010 17:23
Все пак съм родена в Монтана! Невероятно е!
цитирай
13. анонимен - Популярные рецепты
15.07.2011 22:34
Приветсвую вас хочу вам сайт с <a href=http://goldrecept.ru/>рецептами</a> различных вкусных блюд от которых просто пальчики оближеш! Готовьте вместе с нами только лучшие полезные блюда, такие как <a href=http://goldrecept.ru/>рецепты</a>, <a href=http://goldrecept.ru/>рецепты приготовления</a> <a href=http://goldrecept.ru/>рецепты салатов</a> <a href=http://goldrecept.ru/>приготовление</a> , <a href=http://goldrecept.ru/vbluda/101-zharenaya-kambala.html>Жареная камбала</a> <a href=http://goldrecept.ru/vbluda/86-plov-s-kuricey.html>Плов с курицей</a> очень вкусный <a href=http://goldrecept.ru/vbluda/264-losos-s-limonom-i-cukini.html>Лосось с лимоном и цукини</a> готовьте и кушайте на здаровье <a href=http://goldrecept.ru/salat/>салаты</a> <a href=http://goldrecept.ru/vipechka/>выпечка</a> <a href=http://goldrecept.ru/vipechka/286-pirog-s-ryboy-po-sibirski.html>Пирог с рыбой по-сибирски</a> . Так же лучшие рецепты <a href=http://goldrecept.ru/zakuski/>закуски</a> для вас. И ещё советую всем сайт <a href=http://www.egor-buhta.ru/>о разном</a>, где вы узнаете, что такое <a href=http://vitorrent.ru/>торрент</a> и многое другое, <a href=http://webfeste.ru/>психология</a> и разные советы, <a href=http://lidkino.in/>о кино</a> и <a href=http://culrecept.in/>рецепты</a> кулинарии.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883727
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031