Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2007 15:36 - Средновековна крепост “Калето”
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 6799 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 14.12.2011 12:19


image
Калето е средновековна крепост над Берковица Монтанско –
http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/09/27/berkovica.15910
image
Калето е горист хълм (515 м.н.в.). Той се издига на север като ветробранна стена и естествен лесопарк на Берковица. Чрез широко ларго зеленината на хълма навлиза в центъра на града.
image
До Калето се стига по асфалтов път спира се пред
залата за археологически изложби.
image
Над нея е валът, който някога е служил като предкрепостно отбранително съоръжение, а днес отделя археологическата база от крепостта. Берковското кале е известно още от миналия век. 
image
Пръв го отбелязва Феликс Каниц. Константин Иречек съобщава за останките от зидове на берковското градище. Вацлав Добруски също пише за Берковското кале, а Борис Дякович 
подробно го описва и прави първата окомерна скица.
image
Сондажни проучвания и археологически разкопки тук се правят от 1961 г. под ръководството на ст. н. с. Димитрина Джонова. По-голяма част от Берковското кале днес е проучена. Разкрита е почти изцяло външната крепостна стена от късната античност.
image
Разположена по един от хоризонталите на възвишението, тя е изградена от ломен камък и бяла хоросанова спойка с примеси от дребен чакъл. Дебела е 1,30 м. На различно разстояние от нея е изградена втора, вътрешна стена, която има същия характер и дебелина. Между двете стени има отделни помещения.
image
Крепостната порта все още не е разкрита. Може би е от север, където крепостната стена е напълно разрушена. Това разрушение става вероятно през 1876-1877 г., когато османлиите мобилизират населението в Берковица да прави път до крепостта , и вал върху втората крепостна стена. Върху вала 
поставят топове.
image
Феликс Каниц пише, че "възвишението, на което се намираше крепостта, беше заобиколено от здрав редут". Към късната античност принадлежат и двете църкви, включени във външната крепостна стена. Едната, на южния склон, е трикорабна, едноабсидна, с открит притвор. Абсидата (олтарно пространство) отвън е тристранна, а отвътре - полукръгла, със синтрон и място за трона.
image
Отделните кораби на базиликата са разделени от зидани стълбове. Органичната връзка на базиликата с крепостната стена, както и намереният фрагмент от надпис, дават основание (според Димитрина Джонова) да се отнесе към времето на Хонорий и Теодосий II (408-421 г.). Архитектурната пластика - мраморни бази, капители, късове от колони, фрагменти от менза и др., говори за богат интериор.
image
Интерес представлява и баптистерият, изграден като самостоятелна кръщелна сграда с оригинално решение и изпълнение на купела. В източния край на крепостта, към крепостната стена е разкрита изцяло още една раннохристиянска базилика.
image
Тя също е трикорабна. Централният й 
кораб има една широка полукръгла абсида, северният кораб е разделен на две части, а южният по всяка вероятност е бил открит. От запад и трите помещения на църквата имат притвор.
image
Датата  на изграждането на тази църква се определя от конструктивната й връзка с външната крепостна стена, която се отнася към началото на V в. Архитектурен комплекс от късната античност е разчистен в западната част. След разрушаването на крепостта през късната античност (може би след Юстиниян), тук укрепителни съоръжения са издигнати чак през Втората българска държава.
image
От този период засега са разкрити само отделни стени в западния сектор на Калето и фортификационно съоръжение на третата тераса, върху най-високата част от хълма. То има правоъгълна форма с дебели до 2 метра стени, зидани от ломен камък и кал с дървени пояси.
image
Намерените тук материали 
и монети на Иван Страцимир подсказват, че са от ХIV в. През османското иго крепостта не е ползвана. Калето при Берковица има  зрителна връзка с много от крепостите по поречието на Огоста, Бързия, Ботуня и Златица и при добра сигнализация лесно е включвано в отбранителни действия. 
image
В югоизточния склон са разкрити археологически материали от тракийско селище. След него през римската епоха тук има живот, свързан с рударството и с плавенето на злато, но укрепяването на Калето и преизграждането му от селище във фортификационно съоръжение става през IV-V в.

 image

Клип -http://www.vbox7.com/play:526a6e29

 image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 





Тагове:   крепост,   калето,   Берковица,


Гласувай:
5



1. анонимен - kaleto
11.03.2007 13:10
ne sam hodila tam .sigurno si zaswlujavash da se vidi.
цитирай
2. piccola - :)
27.03.2007 22:29
от там виждаш спокойствието на град, сгушен в полите на красивата планина!

затвори очи и си представи спокойствието!
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883767
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031