Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2007 14:05 - Сливен
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 26808 Коментари: 13 Гласове:
5

Последна промяна: 26.08.2011 10:58


image
Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Скалният масив “Сините камъни”, чистият въздух, изобилието на вода, умереният климат, минералните извори, плодородната долина на Тунджа и Сливенското поле са само част от нейните дарове. Мястото на днешния град е обитавано от хилядолетия. Историята ни отвежда към времето на траките и после пласт върху пласт откриваме присъствието на римляни, славяни, гърци, усещаме духа на Първото и Второто българско царство. Нашите прадеди създават селището на кръстопът и това е едно от големите предимства на Сливен, играло важна роля в неговото минало и настоящо развитие. Неизменен белег на дълголетната история на града е и духовността. Култов център от времето на античността, градът развива тези свои функции в един нов смисъл през Ранното християнство и Средновековието. Сливен е сред най-значимите духовни средища в България повреме на Възраждането. Той е родно място на първия български поет Добри Чинтулов, на първия български художник, получил академично образование, Димитър Добрович, на много видни българи, чиито имена са свързани с развитието на българската и европейската наука и култура, на просветното дело и стопанското развитие в българските земи. През 1827 г. в Сливен е открито училище, а през 1860 г. е създадено читалище “Зора”. Забележителен е и днешният принос на Сливен в културната съкровищница на България. Много имена на изтъкнати съвременни творци и учени се свързват с нашия град.Още през първите столетия на османското владичество Сливен и Сливенският край се превръщат в средище на хайдушкото движение – една от най-обичайните форми на съпротива против турското робство. Това поражда славата на Сливен като град на стоте войводи. Той е известен като родно място на националните герои Хаджи Димитър и Панайот Хитов.
image
Не можем да си представим Сливен без присъствието на легендарния войвода Хаджи Димитър на централния сливенски площад. Един от неотменните символи на града, паметникът е свидетелство за славния подвиг и народната признателност. Неговият архитект е Юрдан Юрданов, а скулпторът Стефан Пейчев сътворява фигурата на Хаджи Димитър, както и 5 от бюстовете на видни сливенски възрожденци на същия паметник. Останалите 3 бюста са дело на Васил Вичев, Димитър Гаджалов, Янко Павлов. Петър Дамянов и Стефан Павлов са автори на другите релефи на паметника. Паметникът на Хаджи Димитър е официално открит на 8 ноември 1935 г. “благодарение на щедрите дарения на някои сливенски граждани и фирми, на сливенските кооперации, Популярна банка, както и на църквата “Свети Димитър”, Общината, Държавата и сливенските културни дружби в София и Бургас, също благодарение на учениците от цяла България…”
image
През 1993–94 г. със средства на Сливенската община паметникът е основно реставриран. При откриването на паметника през 1935 г. за пореден път се подчертават патриотичните заслуги и жертвения влог на Хаджи Димитър и Сливен за събуждането на народната свяст и порива към свободата:
image
Един от символите на Сливен е паметникът, посветен на славния Сливенски седми конен полк, участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Рядко се случва паметник да бъде наричан с умалително име. Но в Сливен “Орлето” се знае от всички. Автори на паметника са скулпторът Никола Димитров и фотографът Панайот Ципаранов. Изграден по същество като дарение от сливенските граждани, през 1996 г. паметникът е обновен с крупни дарения от Националния дарителски фонд “13 века България”, от Общински съвет - Сливен, от командването на Трета армия и от клуб “Отворено общество” – Сливен.
image
Един от символите на Сливен с особено, магнетично-притегателно присъствие, е градският часовник. Строителството на новия Общински дом, над който се извисява часовниковата кула, завършва през 1936 година. Три години по-късно в кулата са настанени механичното сърце и кръглоликият циферблат на градския часовник. От стария, сътворен в 1808 година от сръчните ръце на майстор Атанас Часоправителя, и волните пожертвования на сливенското гражданство – сега е останала само камбаната. И днес тя отмерва часовете от градската часовникова кула и ни подсеща за приемствеността, но и за необратимостта на отминаващото време.
Градският часовник вече повече от 60 години отмерва личното и общественото време на сливенци.
image
Фабриката на Добри Желязков - Още през 18-ти и началото на 19-ти век вълнено-текстилното производство на Сливен е широко известно в пределите на Турската империя. Обилната планинска вода, силно развитото овцевъдство в района и новите парично-стокови отношения в Турция обуславят развитието на характерния за Сливен занаят – абаджийството. Напуснал Сливен при масовото преселване на сливенци в Русия след Руско-турската война от 1828 – 1829 г. Добри Желязков се установява в Екатеринослав, където се запознава с развитието на текстилната промишленост в Русия. Там снема модели от станове, чекръци, дараци, купува някои и през 1834 г. след завръщането си в Сливен изгражда специализирана работилница за производство на вълнени тъкани с манифактурно разпределение на труда. Качеството и вида на произведеното от Добри Желязков сукно предизвиква интереса на турската администрация. В него тя вижда възможност за намаляване на вноса от чужбина. Добри Желязков е повикан с изработени от него мостри пред султана. Те са одобрени и с известния султански ферман от 1836 г. е възложено изработването на платове от представените образци при оказване на пълно съдействие на Добри Желязков. Във фермана е посочено: “Такива лица, находящи се в империята ми като него, са заслужили моето имперско благоволение”.
image
Музеят на текстилната индустрия в Сливен е първата постоянна научнотехническа експозиция в България. Това е специализиран музей от индустриален тип, чиято Сливеносновна задача е да разкрие приоритета на текстилното производство в контекста на социално-иконо-мическите аспекти на цялостното ни стопанско развитие; да покаже историята на текстилната техника и технология; да под-чертае ролята на Сливен в индустриалното развитие на страната; да представи българ-ския принос в развитието на световното текстилно производ-ство. Посетителите в музея са не само зрители, а са участници в демонстрации на живо и имат уникалната възможност сами да изпробват своите технически умения. Музейните ценности оформят 36 колекции. Сградата, в която се помещава музеят е първото текстилно училище у нас. Построена е през 1906 г. и е паметник на културата. Постоянната експозиция на музея е разположена в 8 зали на 2 етажа, с обща площ от 550 кв.м. Изградена е така, че да представи в конкретна историческа епоха появата, развитието и пости-женията на текстилната техника, технология и машиностроене. Това, което я отличава е нейната дина-мичност - на 27 места в залите се извършват демонстрации. В хронологичен ред са показани ръчното и фабричното машинно текстилно производство от епохата на ранния неолит до края на ХІХ век и от този период до 70-те години на ХХ век.
image
Къща-музей Хаджи Димитър - Паметник на културата от национално значение. Строена в края на 18 и началото на 19 век.
image
Родна къща на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър. Един от 100-те национални туристически обекта на България -
http://ivoso100.blog.bg/ 
 под № 54.
image
Родната къща на Георги Икономов /1848 – 1876/ -  роден на  20април 1846 г. в Сливен в заможно семейство. Първоначално учи в родния си град, а след това става железопътен служител в Русе и по Барон-Хиршовата железница. Установява непосредствен контакт с членовете на русенският революционен комитет и се включва активно в неговата дейност. Икономов е един от главните организатори на Старозагорското въстание 1875 г. г. По време на въстанието възглавява въстаническа чета, с която води сражения с османските потери. След поражението, емигрира във Влашко и влиза в състава на Гюргевският революционен комитет. Икономов е определен от комитета за помощник апостол на Втори – Сливенският революционен окръг. В началото на 1876 г. Икономов преминава Дунав и се заема с подготовката на населението от поверения му окръг за предстоящото въстание. Изправен пред опасността да бъде разкрит в родния си град, той се прехвърля в ІV революционен окръг с център Панагюрище. Участва като делегат на общото събрание в Оборище. След това се включва в подготовката на въстанието в карловският край. След избухването му заедно с Панаьот Волов застава начело на въстаническа чета, с която обикаля селата на района си. След разгрома на въстанието заедно с група въстаници, предвождани от Панайот Волов, се отправя на север с намерение отново да се прехвърли във Влашко. След дълги лутания в планината - в Троянският и Габровският Балкан групата успява да достигне до село Бяла Русенско. При опит да преминат пълноводната река Янтра, Икономов и неговите другари се издавили.
image
Храм “Свети Димитър”
- Централният храм на Сливен е построен през 1832 година. Представлява трикорабна псевдобазилика. Има внушителни размери - дълга 29 метра, широка - 15 метра. Вкопана в земята на 1 метър. Строежа и украсата на църквата - таваните и колоните са дело на майстори от Брациговата строителна школа. В интериора на църквата най-силно художествено въздействие оказва иконостаса, изработен е изцяло в резба с висок релеф, предимно с растителни мотиви.От източната страна на църквата, в двора са погребани всички сливенски митрополити.
image
Над Сливен се извисява природен парк Сините камъни. Релефат на природния парк е силно разчленен. Това се обуславя от сложния геоложки състав. Най-ниската точка на парка е разположена на височина от около 300 м.н.в. Най-високата точка на парка е връх Българка 1181 м н.в. По високите територии от природния парк се намират в северните му части.
image
Там преминава основното било на Сливенската планина и височината на тези местности е над 1000 метра. Северните склонове на планината, които са част от природния парк са изключително стръмни и труднодостъпни. Северните склонове са покрити с обширни 
 букови гори. За разлика от северните части на Природен парк Сините камъни, южните са заети от долови и урви. В тази част на резервата растителността, ако такава съществува, е рядка и представена предимно от отделни дървета от зимен дъб, бук и други.
image
Формирането на днешния релеф на района започва през ранния неогенен период. Основните промени на релефа на областта са причинени от виртикални тектонски движения, които са повлияли на формата на земната кора. Сините камъни е името на скален масив, който е разположен на територията на природния парк. Скалният масив се е образувал под действието на ерозионитепроцеси. Масивът е изграден предимно от кварцови скали с различни примеси. Характерни за скалния масив Сините камъни са различните скални образувания. Поради скалното разнообразие на скалните видове, които изграждат скалния масив, под въздействието на ерозионните процеси се е образувал характерния външен вид на масива. Образували са се различни върхове, долини,пещери ,пропасти и други. Масива, както и околните местности са един от основните туристически обекти в областта.
image
Скално образувание Халката.
image
Църквата „Света Богородица”

 

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 

 



Тагове:   Сливен,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. piccola - :):):)
30.01.2007 14:25
колко ме радват тези разходки!!!!
цитирай
2. chochy - Прекарах си чудесно на Карандила.
09.02.2007 16:07
Прекарах си чудесно на Карандила.
цитирай
3. анонимен - вълнуващо е да си отново в Сливен
16.02.2007 09:27
От три години съм далеч от Сливен,велико е да си отново в най красивият град на света!!!
цитирай
4. анонимен - великият град
16.02.2007 09:34
От сутрин до зрач,
почнах и се учих аз
как се люби как се пей
как лесно се живей-в Сливен
цитирай
5. анонимен - velik e
23.02.2008 22:05
velik e
цитирай
6. анонимен - Sliven
16.04.2008 13:05
tova e edin krasiv grad.koito ni o4arova mnog
цитирай
7. анонимен - sis
02.09.2008 10:16
krasotaaaa
цитирай
8. анонимен - edin slivnaliq
06.12.2008 15:37
super grad edin den iskam pak da se varna i da jiveq v nego
цитирай
9. анонимен - sexy
15.02.2009 14:46
Mda grada e hubav no seloto ot koeto idvam- polski trumbej e nai velikoto mqsto. Da jivee P.T. !!!!!!!
цитирай
10. анонимен - ДО БОЛКА СКЪП
05.11.2009 10:53
ЛЮБОВТА КЪМ РОДНОТО Е ПО СИЛНА ОТ ВСИЧКО
цитирай
11. анонимен - mitko
18.03.2010 14:32
ooojhgfhjhgjgggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg
цитирай
12. анонимен - sliven
14.10.2010 19:35
az haresvam sliven no ciganote ne gi 6ta
цитирай
13. анонимен - mmmmmmmm ddddaaaaaaaa i na men mi ...
25.11.2010 13:52
mmmmmmmm ddddaaaaaaaa i na men mi haresva vazhitena sam ot tova koeto vidqh
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883776
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031