Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2007 13:17 - Силистра
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 10876 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 25.08.2011 17:01


image
Първото писмено известие за града е в заповедта на император Траян от 106 г. за преместването на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум. Това показва, че градът вече е съществувал като яка крепост. Близо три века квартитува този легион в крепостта на траките. Той е ударна сила срещу идващите от север през Дунава врагове на империята. Войниците на легиона, предимно от малоазитски владения на империята, за да бъдат чужди и враждебни на местното население, живеят в укрепен лагер. Вън от него се развива селище от лавки и бараки на бедни търговци, занаятчии и цивилно население, подпомагащо стопанските и строителните работи на легиона. Дуросторум става самоуправляващ се град в 169 г., при императора философ Марк Аврелий. В 238 г. карпите превземат града, ограбват го и отвеждат жителите му в робство. Дуросторум за първи път е разорен. Около 590 г. се заселват славяните (северите). Те дават и ново име на града - Дръстър. Градът е богат и проспериращ. По пътищата от север и от запад тук пристигат кервани, а по реката - кораби с кожи, мед, восък, сол от Карпатските планини и добитък от Влахия, за да бъдат отпратени към Плиска и Константинопол. Дръстър става важна българска твърдина и още при покръстването играе главна роля. Като старо седалище на епископ, той е признат за пръв между епископските градове на България. А при цар Симеон епископът му е провъзгласен за патриарх на българсктата църква. В 895 Симеон е разбит от маджарите и той е принуден да се крие зад стените на Дръстър.През 969 г. киевският княз Светослав отново е пред стените на Дръстър и този път тежките порти на града се отварят. На 24 юли 972 г. император Цимисхий превзема българската крепост и я нарича Теодорупол. Патриарх Дамян - последният патриарх в Дръстър, напуска града, за да се озове в Охрид при българския цар Самуил. В 976 г. Самуил освобождава отново Дръстър и градът пак става яка българска крепост до края на хилядолетието.След повторното завладяване от император Василий II Българоубиец той става средище на византийската тема Паристрион-Подунавието, обхващаща почти цяла Северна България. През 1070 г. Дръстър фактически става столица на една самостоятелна държава начело с печенежкия вожд Татуш, който не признава властта на Константинопол. След успешното въстание на Асеневци в 1185 г. Дръстър влиза в пределите на Втората българска държава. В 1204 г. той е митрополитски център и митрополитът му взема участие в Бориловия събор против богомилите. През пролетта на 1279 г. в крепостта прекарва тримесечна обсада Ивайло.Турците добре познават достойнствата на старата крепост. За първи път прозвучава името Силистра при преговорите между Шишман и Мурад. В 1391 г. Дръстърската крепост преминава в ръцете на турците. В Силистренския санджак влизат девет града  - Русокастро, Анхиало, Месемврия, Айтос, Карнобат, Варна, Силистра и Хърсово, и два града зад Дунава - Аккерман и Килия.

image

Експозицията на Етнографският музей е разположена на площ от 300 кв.м. В нея са включени експонати, представящи бита и културата на добруджанското население от Силистренския регион от средата на XIX до началото на XX век. Изложени са оригинални оръдия на труда костюми на изчезналото местно население Гребенци от средата на XIX век кукерски маски от региона и маски  " брезая" , използвани при зимен обичай за плодородие и здраве (произходът им има езически характер и се срещат единствено в Силистренския регион- село Сребърна). Музеят разполага с около 6000 музейни експоната.

image

Римски град Дуросторум е основан през 29 г. и става важно градче на Мизия (Moesia, някогашна римска провинция).

image

Възниква като военен лагер върху по-старо тракийско селище. А през 5 в. запада след нашествия на племена като готи, хуни, авари, славяни и прабългари. През средновековието носи името Дръстър.

image

Неговотo значение продължава при византийско и българско управление.http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/24/rimska-krepost-durostorum.1685

image

Историческият музей пази спомени от древни времена до наши дни - уникални паметници на римската и средновековната българска култура с национално и световно значение, както и материална и духовна култура от ХVІІІ и ХІХ. Един от 100-те национални туристически обекта на България - http://ivoso100.blog.bg/ под № 51.
image
“В памет на 31-ви Силистренски пехотен полк /железен/” - Сформирането на 31-ви пехотен Силистренски полк започва непосредствено след Освобождението на България. Със заповед  № 3 по българската земска войска на руският императорски комисар в България (за преименуване на опълченските дружини) се казва: “Пешите дружини на бившето българско опълчение се преименуват в долу посочените пеши дружини на Българска земска армия:... № 7 - А дружина на българското опълчение - в Търновска; № 9 - А... ". Същата заповед е подписана от генерал-адютант Дондуков-Корсаков на 12 Юли 1878 г. в гр. Пловдив. От състава на 9-та Търновска дружина по-късно е създаден 31-ви пехотен полк, а с Указ № 84 (1903 г.) на Народното събрание се влива в състава на 7-ми резервен полк със седалище в гр. Добрич. Факти: 1912 г. - 1913 г. - Участие в балканската и междусъюзническата войни. 1916 г. - Участие в Първата световна война при Тутракан. 1944 г. - 1945 г. - Участие във Втората световна война в двата периода в Югославия, Унгария и Австрия. Загуби дадени през Вторара световна война - Убити, ранени, безследно изчезнали - 1333 души.

image

Убити - 291 души. Численост - През първият период на войната полка наброява 2307 човека. Числящо се имущество - 738 коне, 6 бр. минохваргачки, 6 бр. бронеизтребителни оръдия, 36 бр. тежки кертечници, 90 бр. леки картечници, 105 бр. картечни пистолети, 1718 бр. пушки и карабини. Командир на полка през Втората световна война - полковник Димитър Векиларчев. Структура на полка - състав от три дружини. Командир на първа дружина през Втората световна война - подполковник Димитър Карамаждраков. Командир на втора дружина през Втората световна война - капитан Богдан Богданов. Командир на трета дружина през Втората световна война - капитан Евгени Митов. 9-ти септември 1944 г. - полкът е дислоциран в град Елхово, охраняващ турската граница

image

Меджиди табия е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система изиграла важна роля в руско- турските войни от 1853-56 г. и 1877-78 г. Нейното построяване е наложено от необходимостта за допълнително укрепяване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на немския военен инженер фон Молтке, посетил града през 1837 г.  Крепостта е градена през периода 1841-1853 г. Строена е от принудително събрани 300 българи.

image

Главните майстори-каменоделци са от Дряново и региона. По време на строителството на крепостта те строят и първите монолитни възрожденски храмове в Силистренско – в Алфатар (1846 г.) и Калипетрово (1847 г.)  През 1847 г. е посетена от султан Абдул Меджид, проявил интерес към нея и по този повод тя е наречена на негово име- Меджиди табия. Крепостната стена има формата на шестоъгълник и достига на височина до 8 м. Непосредствено до нея има ров, служил едновременно за препятствие и маскировка. Крепостта е била завършена по времето на областния управител Саид паша в навечерието на Кримската война.

image

Римска гробница - В Областта има много римски реликви. Според последните изследвания гробницата е построена към втората четвърт на ІV в. като заупокойно жилище на римски патриции – езичник от Дуросторум. Това личи от патрицианските одежди и патрицианската грамона-кодицил, връчена му от Императора (Константин Велики или наследниците му) в началото на ІV в. Знатният гражданин на Дуросторум е бил член на сената в Константинопол и се смята, че произхожда от източните провинции на Империята (Сирия, Египет). Тя е уникален по своите стенописи паметник със световно значение, без аналог в територията на Късноримската империя, единствен по рода си от късноантичната епоха в Европа.

image

Църквата «Свети Петър и Павел» построена през 1860 г.

image

Художествената галерия построена през 1911 г.

image

Драматичен куклен театър "Сава Доброплодни"

image

Един невероятно красив пегас.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 



Тагове:   Силистра,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vladimladi - silistra
13.05.2007 00:46
bravo!nau4ih ne6ta za grada v koito sam roden, koito neznae,blagodarqti za polojeniqt trud!
цитирай
2. анонимен - .
10.02.2008 11:28
Браво за труда, интересна информация и добър снимков материал !
цитирай
3. анонимен - Сребърна и Меджиди табия
27.07.2008 21:10
Сребърна е много интересно място. На хоризонта мащабно блато, много добре запазена сграда с интересни препарирани експонати. При влизането в сградата получаваш бинокъл, за да наблюдаваш в блатото розовите пиликани, а и на терасната част има големи бинокли също с тази цел.Меджиди Табия е интересна.
цитирай
4. katan - Благодаря,ivoso!
27.04.2009 17:50
Много хубав постинг, който дава изключителна информация!
Радвам се, че успях да се докосна то този край на България благодарение на теб!
Поздрави!:)
цитирай
5. magnoliya - Чудесна лекция със снимков материал!
26.02.2010 22:39
Родителите ми 30 год. живяха в Силистра, но много подробности не знаех. Благодаря ти, че ни разказа всичко това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5885070
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031