Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2006 16:30 - Плаковски манастир
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 5314 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 25.08.2011 16:31


image
Плаковският манастир "Св. Пророк Илия" е основан по времето на цар Иван Асен II, като първоначално се е намирал на няколко километра от днешната обител, където все още може да се види малка старинна църква.
image
На сегашното си място манастира е издигнат през втората половина на 13 в., и както повечето манастири около Велико Търново е разрушен по време на османското нашествие. През 1450 г. Плаковският манастир е възстановен, като впоследствие неколкократно е опожаряван и разграбван.
image
През 1794 г. Неофит Бозвели е посетил на два пъти манастира и обмислял заедно с монасите как да се подготвят и разпращат из страната учители и свещеници, които да служат на български език. При второто си идване Неофит Бозвели оставя в манастира и своя труд "Славянобългарское детеводство".
image
Чест гост в Плаковския манастир е бил и поп Стойко Владиславов (Софроний Врачански), който по-късно станал и игумен на съседния Капиновски манастир. Той оставил на монасите в манастира своята книга "Кириакодромион" (в превод "Неделник").
image
В Плаковската обител гостувал и игумена на Преображенския манастир - йеромонах Зотик, който организирал тук работилница за пушки и барут за нуждите на българските революционери. През 1835 г. в Плаковския манастир е организирана Велчовата завера, като един от водачите и бил бившия игумен на манастира отец Сергий. След потушаването на заверата манастира е разрушен и за това напомня голяма мраморна плоча, поставена под манастирската камбанария. Възстановяването на Плакивския манастир започнало през 1845 г. по времето на йеромонах Софроний. Старата църква била съборена и на нейното място бил построен сегашния манастирски храм "Св. Илия". Името на строителя не е известно, но се предполага, че това е дело на Уста Кольо Фичето, който по-късно през 1856 г. изградил и жилищното крило с камбанарията.
image
В този период цялото крупно църковно строителство в района се осъществявало главно от него. По това време бил прокопан от монасите таен изход водещ от църквата към гората, а по-късно такъв подземен изход бил изведен и от магерницата. Тези подземни изходи били използвани от Васил Левски. През 1949г. пожар, изпепелява голяма част от жилищните сгради в Плаковския манастир. Понастоящем Плаковският манастир е постоянно действащ.
image
Сегашния си вид манастира придобива след 1845 г., когато е построена манастирската църква, жилищните сгради и кулата-камбанария. Манастирската църква "Св. Илия" е от т.нар. атонски тип, характерен за епохата на Втората българска държава. Тя е строена от Кольо Фичето и представлява еднокорабна, продълговата сграда, с три високи апсиди и с две конхи, с островръх купол върху кръгъл барабан от шест масивни цилиндрични колони с капители и открит притвор. Над входната врата е изрисувана от неизвестен художник единствената стенопис - "Възнесение на пророк Илия". На ктиторския надпис е отбелязано само, че е по поръчка на габровския кожухарски еснаф от 1852 г. В църквата се намира и великолепен неполихромиран иконостас с дълбока резба от виещи се стилизирани растителни елементи. Резбата му, заедно с тази на царските двери, се отличава с изящни барокови форми и хармонични пропорции. Автор на иконостасните икони - "Св. Артемий", "Св. Иван Рил¬ски", "Св. Й.Богослов", "Св. Богородица Пътеводителка", "Христос Вседържител", "Йоан Кръстител", "Св. Илия" и още няколко малки икони е големият самоковски художник Захарий Зограф. Интерес в Плаковския манастир представляват двуетажните П-образни жилищни сгради и високата 26 м. кула-камбанария. И двете са строени от майстор Колю Фичето.

 image

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 

 

 



Тагове:   манастир,   плаковски,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Има инициатива за манастира
11.01.2010 20:55
Има вече инициатива за манастира. Можете да проверите тук:


http://plakovo.weebly.com/

www.plakovskimanastir.com
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884173
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031