Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2006 09:47 - Смолян
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 18202 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 25.08.2011 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Името на Смолян идва от славянскато племе Смоляни, които живеели по тези места. Като град е създаден през 1960 г. чрез сливането на селата Езерово, Райково и Устово. Село Езерово се намирало сред Смолянските езера, Райково било занаятчийски център, а Устово — търговски.
image
В самото сърце на планината, пръснат като зърна на бисерна огърлица, е разположен гр. Смолян. След дългия, лъкатушещ и с многобройни завои път от Пловдив, тук ви очаква един усмихнат град, който ще ви накара бързо да забравите умората. Този древен и млад, мъдър и весел град ще ви очарова с причудливото съчетание на стара и нова архитектура, с упойващия аромат на липи в началото на лятото, с багрената магия на есента и бялата тишина на зимата.
Ако сте от хората обичащи удобствата и комфорта на градския живот и едновременно с това сте запален скиор - Смолян е идеалното място за вашата почивка.
image
Само на 15 км от него се намира курорта Пампорово, със своите прекрасни ски-писти.Кв. Езерово пък ви предлага домашния уют и атмосфера на селския живот, без да ви лишава от близостта на големия град (5 км от Смолян).
image
Смолянските езера
се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под
image
Орфеевите скали и връх Снежанка. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян. Езерата са образувани в тилни понижения на голямо свлачище, резултат от контакта между риолитните скали и подстилащите ги водоупорни палеогенни седиментни скали. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7 езера, другите са се превърнали в блата. През пролетта и есеннта на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други езера са превърнати в рибарници, а едно е дъно на малък язовир.
Първото езеро е в края на Смолян, в ляво от пътя за Пампорово и Пловдив – Керяновия гьол (известно още като Платеното). В долния си край то е преградено изкуствено и така се е получило едно най-големите по размери езера. Точно над него, на 50 метра върху пътя, в долния край на поляните се намира друго по-малко езеро – Милушевия гьол. По-нагоре покрай самия път за Девин, под квартал Езерово е разположено третото езеро – Силажа. В долния си край има малко островче обрасло буйно в тръстика Тук има удобни места за къмпингуване и риболов.
image
Малко по-нагоре по пътя на големия завой е другото езеро – Османовия гьол. Около него има още две-три по-малки езерца, но през лятото някои пресъхват.
image
На 6 септември 1975 г. в Смолян отваря врати най - големият Планетариум астрономическа обсерватория в България. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За последните 30 години той е посетен от над 2 млн души. За популяризиране на астрономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 70 програми (сеанси). Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на чужди езици: руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми - музикални и поетични- допълват многообразието от звездни спектакли.
image
Една от природните забележителности на Смолян е Вековното дърво – „Стария Чинар”(Plantatus orientalis – Източен чинар), което е на 288 години. Пренесено е през 1720 година от Беломорието(Гърция) и е засадено в „стария център” на Смолян, в непосредствена близост до турската джамия, мюфтийството и християнската църква, с единствена по рода си в този край дървена камбанария.
image
Короната на това дърво е с размер около 600 кв.м. Дървото е високо 25 метра, с обиколка на дънера близо 7 метра. В продължение на последните 50 години се охранява от държавата като природна забележителност. Това дърво идва да ни напомня, че не само е важно да бъдат засаждани дървета, но и да бъдат отглеждани за поколения напред.
image
Историческият музей
е най-старият и най-големият в Средните Родопи. Основан е през 1935 г. с цел издирване, изучаване, съхранение и популяризиране на уникалното по своята художествена стойност и историческа значимост наследство на населението, обитаващо централната част на Родопския масив. Музеят се помещава в специално построена сграда, от която се открива панорамна гледка не само към стария и нов Смолян, но и към възпятите в родопските песни върхове Перелик, Карлък и Соколица. На близо 2000 кв. м. площ на четири нива са разположени експозиционните зали за оригинално и атрактивно аранжираната постоянна изложба "Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни" и просторни фоайета за временни изложби. През годините музеят е събрал богати и разнообразни колекции от музейни предмети, значителна част от които представляват уникати.
image
Сбирките от археологически находки от епохата на средния палеолит и енеолита, експонатите, илюстриращи продължителното присъствие на траките от късно-бронзовата епоха до късната античност, материалите, свързани със славянското население на планината респектират със своето разнообразие и художествена стойност. Особено интересни са полихромен култов съд от Ягодинска пещера от епохата на енеолита; тракийски бронзов шлем от ІV-ІІІ в. пр. н. е.; късноантична лампа-сърна от с. Хвойна и др.
image
В залите на музея ще се докоснете и ще останете запленени завинаги от богатството и неповторимостта на цветовете на планината, от сръчността на родопските майстори, от любовта, с която вдъхват живот на изкусно изработените накити, облекло, тъкани, предмети за бита, мед и желязо, и др. Космическите звуци на 100-те чана запленяват със своята музикална неповторимост. В музеят посетителят има възможност да преживее вълнуваща среща с един от типичните и древни обичаи в планината - кукерите. Един от 100-те национални туристически обекта на България -
http://ivoso100.blog.bg/ под № 83.
image
Скитайки из родопските селища човек, който не живее в планината, често се натъква на интересни стари къщи, строени от камък и дърво , покрити с големи черни тикли и причудливи комини, някои са толкова големи и внушителни, че приличат на замъци. Тези стари къщи са навсякъде из планината, някои села и махали са изцяло застроени от такива къщи, в градовете има цели квартали от тях, между новите сгради в модерни квартали най-неочаквано се срещат стари родопски къщи. За местните хора това е обикновена гледка, но те не са безразлични към тях.
image
Родопчаните пазят и поддържат тези архитектурни паметници, в тях е вградена историята на планината, те са старо огнище на българската култура. Важна особеност са многото прозорци, които на горните етажи почти във всяка къща са с еднаква големина и обикновено са еднокрилни, а в по-големите къщи има и двукрилни. На първия етаж, обикновено, прозорците са малки или липсват а на тяхно място има малки тесни отвори за въоръжена отбрана от неприятели – бойници. На почти всички прозорци в родопските къщи на долните етажи се слагат красиви дървени декоративни решетки. Горните прозорци са разделени на части от няколко по-малки прозорчета.
image
Регионалнa библиотека "Николай Вранчев"
image
Символите на града Орфей и Евридика
image
Църква „Св. Висарион Смоленски”
. Тя се намира в „Новия център” в Смолян и архитектурен съединител между отделните квартали в града. Целият нов център представлява верига от късни административни огромни сгради, които сливат отделни в миналото села, за да превърнат града в едно цяло. Тънка ивица, чиято дължина е десетки километри. Мястото избрано за църква е било навремето градското гробище. Родопчаните обожават мистериите, забулени разкази, места, които се славят със своята чудотворна лековитост или такива, в които грешниците биват наказвани по един или друг начин още преди да предадат Богу дух. Има поверия и относно това в миналото гробище. Било прокълнато, на територията му имало опити за развиване на търговия или друга развлекателна дейност, но по някакви неведоми пътища или с намесата на свръхсили, всичко, което е било построено там пропадало.
image
Докато не се издига новата църква, сякаш душите на покойниците се усмирили. Тя е осветена на 2 юли 2006 година и е първият храм в града от 130 години насам. Втора е по големина в България, като заема площ от четири декара.
image
Църквата „Свети Николай”
- Архитектурен и художествен паметник. Построена през 1836 г. със султански ферман.
image
Трикорабна, с петостенна апсида и нартик пред западната фасада. В края на 19 в. са пристроени два купола.
image
Крепост Аетос (Кальота)
Намира се между Пампорово и Смолян край църквата “Свети Пантелеймонт”. Крепостта е построена през VІ в., по време на Първото и Второто Българско царство е ползвана като обикновенно селище без защитни функции, след нашествието на турците е изоставена.  Крепостта Калето над Смолян може да се окаже най-голямата крепост в Средните Родопи.
image
Основание за това дават последните открития на археолога Дамян Дамянов, който по време на разкопките през 2006 г. се е натъкнал на нов вход в посока север-североизток.От седловината билото на Соколица се раздвоява. Източното било завършва с пет остри внушителни скали. Най-високата от тях се нарича равен камък, защото горната й част е плоско заравнена. При нея се издига византийската крепост, наричана от местните жители Кальота.  В годините на турското нашествие в развалините на крепостта се криели мъжете, а жените и възрастните на Равен камък. http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/14/krepost-aetos.1305
image
Читалище „Балкански просветители”
– основано през 1871 г.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 



Тагове:   Смолян,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - mdaaa
11.12.2006 11:06
vinagi sym iskal da posetq Smolqn!
цитирай
2. iana - :)
11.12.2006 11:46
Това място, не може да се опише, трябва да се почувства. Не си казал нищо за кръчмите с камини и гаиди, как всички пея и тънцуват, колко са усмихнати и как времето е спряло или поне на никой не му пука за него.
цитирай
3. анонимен - svetla_mezdra
14.03.2008 16:24
planetariuma e strahoten.naistina nqma dumi s koito da se opi6e 4uvstvoto,trqbva da se izpita :):):)
цитирай
4. анонимен - за планетариумът
22.05.2008 13:48
там е много красижо които не е посетил жсе още това място искрено аз му пожелавам да иде защото там екато н аоткрито. Във музея също красиво . в центъра на смолян е прекрасно за от там си взех топка,ваза,книжки и много други неща пожелавам на всеки да отиде!!!
цитирай
5. cvetnica - Голямото пулсиращо и топло сърце на Родопите!
14.12.2008 13:11
Място съхранило традициите,прикътало хората си,които са останали истински българи!
цитирай
6. анонимен - аз живея в смолян
15.04.2009 00:00
който иска може да ми дойде на гости скайпа ми е :qnislaw_tiranozawyryt. очаквам ви
цитирай
7. анонимен - елате
15.04.2009 00:02
мога да ви прекарам много евтино в планетариума. ако искате може и в пампорово има ледена парзалка.
цитирай
8. анонимен - Smolqn
27.04.2009 18:20
Smolqn e mnogo krasiv grad.Az jiveq v nego i seki den se naslajdavam na krasotata mu
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5898995
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930