Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2006 15:26 - Несебър
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 14295 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 25.08.2011 15:24


image
Малък къс земя обгърнат от морето, вързан с тесния провлак - въже за кея, на континента. Времето и вълните са пощадили и оставили за нас потомците, това чудно творение на природата заедно с руините от съграденото от нашите предци архитектурно наследство.
image
Градът лежи на юг от последните разклонения на древния Хемус (Стара планина), който се спуска към Черно море с последните свои скали при нос Емине. Старият град е дълъг само 850 и широк 350 м. През различните периоди от своето съществуване е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. Останки от крепостните му стени и сега могат да се видят под водата на около 80 м от брега. 

image
До наши дни се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата. Несебърският полуостров - античната Месамбрия, наричана в ранното средновековие Месемврия, а по-късно и Несебър е заселен преди повече от три хилядолетия в края на бронзовата епоха. Древните траки са го нарекли Мелсамбрия, което на техен език означава градът на Мелса - легендарния създател на селището. В края на 
VI в. пр. Хр. в селището пристигат първите гръцки колонисти - дорийци по произход. То постепенно се укрепява, строят се храмове, гимназион, театър. Поселението се превръща в класически полис - град със съответната структура, функции и управление. В града строят кораби, развиват се редица занаяти - основно обработка на метал. Месамбрия започва да сече свои монети около 440 г. пр. Хр. Своя разцвет тя достига през III-II в. пр. Хр. когато сече и своя златна емисия. Поддържа оживени търговски връзки с градовете от Черно, Егейско и Средиземно море. През 72 г. пр. Хр. градът е завладян без съпротива от римските войски. След временна окупация е включен трайно в пределите на Римската империя в началото наI век. Месемврия, наричана така по това време, е запазила непокътнати крепостните си стени и големите обществени постройки. Продължава да сече собствени бронзови монети и остава важен търговски и културен център по черноморското крайбрежие на Римска Тракия.
image
След преместване на столицата на римската империя в Константинопол и приемането на християнството за официална религия се създават благоприятни условия за възраждането на Черноморските градове. В Месемврия се строят нови християнски храмове - базилики, изграждат се крепостни стени, нова водоснабдителна система и градски терми. Централната църква на Месемврия носи името на Св. София, така както е в Константинопол. Величествената сграда и сега се издига на централно място в града, приютила културни летни изяви на града и много художници. През годините на първата българска държава Месемврия често се споменава в средновековните извори като град - пресечна точка на българо-византийски отношения. Така например след битката при Онгъла, разгроменият от българския хан Аспарух, император Константин пристига в града, за да лекува подаграта си. Вероятно е правил бани в неотдавна откритите от археолози терми.
image
А в 705 г. бъдещият византийски император Лъв Сириец посреща в Месемврия българския хан Тервел и войските му на път за Константинопол. За първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г., когато хан Крум завладява с пристъп града и тук се заселват славяни и българи.
image
За по-дълго време Несебър - както го наричат славяните е отново в български ръце в годините на царуването на цар Симеон Велики. През
 XII и XIII в. градът развива активни търговски връзки със земите от Средиземноморието и Адриатика, както и с княжествата на север от р. Дунав. Строят се и се стенописват църквите “Св. Стефан” - (XI в.) и 
image
“Св. Йоан Кръстител”
 - (XI в.) - станали прототип на строените по-късно несебърски църкви-шедьоври от ХIII в. В продължение на 62 години от 1201 до 1263 г. черноморските градове на юг от Балкана вкл. и Несебър са трайно включени в пределите на Българската държава. Градът играе значителна роля в политическата история на България и Византия по това време, когато на трона са българските царе Калоян, Иван Асен II, Константин Тих. По това време са построени църквите
image
“Св. Петка” (Параскева) - (XIII в), Тя е малка (ок. 15x6 метра) еднокорабна постройка с притвор и една петстенна апсида. Орнаментите естествено се вписват в архитектониката на сградата. Конзоли с малки арки леко подпират горната част на купола и създават впечатление за детски пясъчен замък.
image
“Св.Архангели Михаил и Гавраил”
 -   е издигната също през XIII век. Намира в непосредствена близост до църквата "Св. Параскева" и по външната си украса прилича на нея. Представлява кръстокуполна постройка с размери ок. 12x5 метра, с два входа (северен и южен), един кораб и три малки, многостенни апсиди с отвори в тях. В миналото е имала камбанария и купол, от който днес е останала само основата.

След близо 40-годишно византийско владичество Несебър е присъединен отново към Българската държава през 1304 г. от цар Тодор Светослав. Особен разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър. Строят се нови църкви.
image
“Христос Пантократор”
 - (XIII в), “Св. Йоан Неосветени” - (XIV в.), в околностите на града активна духовна дейност развиват редица манастири - “Св. Богородица”, “Христос Акрополит”, “Св. Петър", “Св. Андрей”, “Св. Илия”, “Св. Власий”, “Св. Никола Емонски” - центрове на исихазма в България. Тук се възпитават и бъдещи български патриарси. Царската фамилия и самият цар Иван Александър дават редица привилегии на несебърските манастири и ги даряват богато. Почти през цялата си история Несебър е бил резиденция на митрополит. Така две от несебърските църкви - 
image
“Св. София”
  наричана също "Старата Митрополия" е също от V век. Тя е почти цяла и е може би най-внушителната от всички несебърски църкви. Днес се намира в центъра на града, Дълга е над 25 метра и широка 22 метра. Колонада и арки са красили трите й кораба, зидана е от камък и тухли, а подът й е бил покрит с мозайки.
image
“Св. Стефан”
  наричана също "Новата митрополия " също е строена през XI век и се намира в близост до пристанището. Тя е също трикорабна, а външната украса е така живописна, че дава началото на бъдещия типичен несебърски стил в градежа и разкрасяването на църквите от по-късно време. Гледжосани керамични фигури с различен цвят, глинени майолики и емайлирани плочки са вградени като меандри на лицевата страна на църквата, отделяйки и украсявайки архитектурните й компоненти. Основните фрески са датирани от 1599 година. Владишкият трон и олтарът са от дърво и са изработени през по-късния XVII век. 
image
“Св. Спас”
 – ХVІІ в – дълго време в тази църква се съхранява гроба на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина в момента изложен в Архиологическият музей. Надписът върху плочата гласи: "Упокои се рабиня божия Матаиса Кантакузина Палеологина в година 1441, месец ноември, индикт V".
image
"Свети Йоан Алитургитос" ("Неосветени") Името "Свети Йоан" се е запазило по предание, както и че не е била осветена, откъдето иде названието, което днес се използва за нея - Алитургитос". Тя е четиристълбна кръстокуполна, триабсидна черква с размери: дължина - около 19 метра и ширина около 11 метра. Вътрешността й се разделя на три кораба от 4 мраморни колони с коринтски капители, които носели централния купол на храма. Черквата пострадала сериозно при земетресението през 1913г., което разрушило южната и западната й страна. Строена е със смесен градеж от редуващи се каменни блокове и тухли за стените и само от тухли за куполите, арките и входовете. Храмът се отличава с богатата си външна украса от редуване на бял камък и червени тухли. От подредбата и съчетанието им с мазилката са се получили кръстове, снънца, шахматни фигури и плетеници с монограми. Върху конзолите на апсидата има изобразени акантови листа, грифони, лъвове, птици и други.

През 1366 г. града е превзет от рицарите на граф Амедей Савойски, след което е предаден във владение на византийския император. След това града е завладян от турците /точната година неможах да открия затова ще се доверя на някой от коментарите по долу също така приемам спаринг по история на България всеки може да се включи/. Несебърското пристанище продължава да бъде основен импортен и експортен център на черноморското крайбрежие. До XVIII - XIX век действат и някои от несебърските манастири и техните скриптории. От епохата на българското Възраждане в Несебър са останали доста къщи-типични представители на Черноморския тип къща, част от многото работили в града вятърни мелници, баня и чешми. От края на миналия век Несебър е малък град с основен поминък риболов и селско стопанство -предимно лозарство и ленопроизводство. От 1959 г., след построяването на Курортния комплекс “Слънчев бряг”, в града и околностите активно се развива международния туризъм.

image
Римски терми -
По време на управлението на св. благоверен император Юстиниан I Велики(483-565) в Несебър са били построени бани (терми). В хрониките си св. Теофан Изповедник и св. патриарх Никифор Изповедник споменават, че в тях се лекувал през 680 г. император Константин IV Погонат.

image
Новата
църква „Успение на Света Богородица”.

image
Археологическият музей
в Несебър е създаден през 1956 год. и първата му експозиция е уредена в църквата „Св. Йоан Кръстител”. В новата си сграда, строена специално за музей по проект на арх. Христо Коев, той се премества през 1994 год. Тук е уредена експозицията „Несебър през вековете”, в която са представени многобройни паметници на културата, илюстриращи историята на античната Месамбрия и средновековния Несебър. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали. Достойно място във фоайето заема Дипломата, удостоверяваща вписването на Стария Несебър в Списъка на паметниците на световното културно наследство. Това става на 9 декември 1983 год. на VII сесия на Комитета за световно наследство, проведена в гр. Флоренция, Италия.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 

 



Тагове:   несебър,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dosheva - Великолепно!
08.12.2006 15:52
..и снимките, и разказа! :):):)))))))
цитирай
2. aloha - mmm
01.02.2007 13:00
голяма страст ми е...много спомени имам там...
цитирай
3. анонимен - aaa
28.03.2007 11:35
Mnogo e interesno, samo iskam da otbeleja, che imenata na cyrkwite sa razmeneni. Na snimkata na "Sw.Stefan" e dadena "Sw.Joan Krystitel" i obratno. Ako e wyzmojno molq da gi popravite, za da ne obyrkvame turistite:)
цитирай
4. ivoso - Благодаря,
30.03.2007 22:53
на коментар 3 /анонимен/ поправих си грешката, просто съм разменил снимките.
цитирай
5. анонимен - melsa
18.03.2008 16:41
Dobre e napisano i dosta hora mogat da prochetat i nauchat mnogo neshta za nashiq grad i cqlata mu istoriq
цитирай
6. анонимен - nesebar
26.04.2008 17:32
tova e nai hubaviq grad v celiq svqt toi mi e lubim
цитирай
7. tera - Много харесвам Несебър,
04.01.2009 15:59
може би там бях за пръв път на море като малка. В една станция, която беше на края на Слъчев бряг, точно зад фрегатата. Станцията още я има, но така е затулена от хотелите, че едва я видях. Тогава ходихме на плаж през дюните, беше много хубаво. Напомня ми атмосферата на филма "Синьо лято" :)))
цитирай
8. анонимен - Несебър моя роден град
16.02.2009 20:25
Несебър е завладян от турците 1г. преди падането на Константинополот от ордите на Караджа бег.4етете история и не пишете глупости
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884756
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031