Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2006 16:10 - Гложенски манастир
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 12648 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 25.08.2011 13:45


image
Гложенският манастира е разположен в Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, на 870 м над. Манастирът се намира близо до селата от селата Гложене и Малък извор, на 10 км от гр. Ябланица и на15 км от гр. Тетевен.
Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" е основан в средата на 13в. от киевския княз Георги Глож, който с позволението на българския цар Иван Асен II, се заселва в земите около днешното с. Гложене и построява там манастир посветен на иконата "Св. Георги Победоносец". Легенда разказва как иконата постоянно изчезвала от манастира и монасите я намирали на близкия хълм. Те тълкували това като божи знак и в края на 14в. построили там нов манастир, където се намира и до днес. Така за кратко време съществували паралелно два манастира (в селото и на хълма) свързани помежду си с изсечен в скалата тунел.
image
Тунелът наречен "Просечник" е единственият останал от времето на изграждане на манастира и само чрез него може да се стигне до терасата му. Този проход е използван многократно от Васил Левски за бягство от турците. Тунелът е затрупан от земетресение през 1928 г. По време на османското нашествие Гложенският манастир продължил да функционира, но изпаднал в тежко финансово състояние, тъй като изгубил собствеността си върху селата Малък Извор и Гложене, дарени му още от княза. В началото на 18 в. бил изграден нов манастир – "Св. Георги Победоносец". За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали своя обител на висока, труднодостъпна скална тераса.
image
През кьсно средновековие Гложенският манастир съхранявал религиозните и духовни постижения на българщината, но от многобройните старинни книги, пазени и преписвани в него, не оцеляло почти нищо, тъй като били унищожени от ловешките гръцки владици. Днес, освен ръкописа със сказанието за манастира, е известен един "Апостол", писан в 1689 година. През 18 и 19 в. монасите от Гложенския манастир допринесли много за развитието на училищното дело. Освен откритото още през 17в. манастирско килийно училище, били поддържани училища и в метоси в с. Малък Извор и Ловеч. Гложенският манастир се превърнал в сигурно убежище за революционните дейци, особено след 1864 година, когато игумен станал хаджи Евтимий Симеонов от Сопот, близък съратник на Васил Левски. Тук все още се пази скривалището на Апостола намиращо се в тунела "Просечник". В близост до манастира в с. Голям извор е създаден и първият революционен комитет. През 1893г. в Гложенския манастир бил заточен Митрополит Климент ( Васил Друмев ), който прекарал там 15 месеца. Тежко се отразили на Гложенската обител двете заметресения от 1904г. и 1913 г., когато била и разрушена първоначалната манастирска църква. Днес Гложенският манастир е действащ и се състои от църква и двуетажни жилищни сгради, които образуват затворен отвсякъде двор, което придава на манастира вид на замък. Сегашната манастирска църква е построена през 1931г. на мястото на разрушената при земетресение от 1913 г. стара черква и представлява сравнително тясна и висока постройка. Старата църква е датирала от 14в. и е била богато украсен със стенописи Монашеските жилища са издигнати през 1858г. От времето на изграждане на Гложенската обител, днес е останал само тунела "Просечник", изсечен в скалата, през който единствено може да се достигне до терасата. Оттогава са и останките на една малка четвъртита сграда с неправилни очертания, определяна като кула. Преди разрушаването и от земетръсите през 1913 г. тя е била частично запазена.
image
В Гложенския манастир е изложено копие на старинната икона "Св. Георги Победоносец", донесена от Георги Глож при заселването му в местността през 13в. Към писмените паметници, произлизащи от манастира, се числят едно киевско-печорско евангелие от 1716г. и редица месецослови, пролози, жития на светии, кондики и други, между които и два бронзови печата с определението на манастира като киевски. В Гложенския манастир се намира и музеят на Васил Друмев (Митрополит Климент), който е бил заточен там от княз Фердинанд през 1893 г. и прекарал 15 месеца в килията, в която се помещава музея.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.



Тагове:   манастир,   гложенски,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - слави се и с хубавия си манастирски ...
20.10.2006 17:37
слави се и с хубавия си манастирски ресторант и с проблемния паркинг.
цитирай
2. анонимен - слави се и с хубавия си манастирски ...
20.10.2006 17:37
слави се и с хубавия си манастирски ресторант и с проблемния паркинг.
цитирай
3. анонимен - и с ..
22.10.2006 17:14
невероятните попове ...

Иначе страхотно място .. и природата там е невероятна :)
цитирай
4. анонимен - и гонят от манастира
20.11.2006 14:12
След няколко опита да се свържа с Гложенския манастир, реших, че телефонът им е развален. В Тетевенския манастир казаха, че може да се спи в Гложенския, както знаех и от приятели. След целодневно драпане пеша от Тетевен до Гложенския манастир, стигнахме в 18 ч., последния половин час на челници. В гостоприемницата на манастира казаха, че можем да останем само ако позволи игумена. Изчакахме службата да свърши и запитахме игумена в църквата. И като отвори една уста оня ми ти игумен и като се разкрещя: сега били пости, през постите външни хора не се приемат, как може такова нещо, само вътрешни хора и такива със специално разрешение остават. Казваме, че вече е нощ и няма къде да отидем, защото сме пеша, а онзи само крещи: постиииии, постиии. Като бил тръгнел за Англия му искали виза, разправя. Не разбрах аналогията с ходенето в манастир, питам къде да отидем. Той: ми в Гложене, в Тетевен, в Рибарица /над 30 км/, имало толкова много места!!!! И трябваше скапани от път да се връщаме през ноща и през гората до Тетевен, защото това ни беше единствения познат път, пък и беше голям. В същото време в гостилницата се пиеше ВИНО!!! През пости! Интересно отношение към ближен в беда, нямам думи! Бях крайно възмутена, още повече, че в Гложене няма къде да се отседне, а в Тетевен, абсолютно всички хотели бяха пълни. Добре че ни качиха в колата си едни добри хора по средата на пътя и не стигнахме окуцели и по никое време, когато всички спят в града. Ами ако нямахме челници, ами ако бяхме неопитни в ходенето по горите ....

цитирай
5. анонимен - излекувана от рак
31.03.2008 19:11
здравейте аз сьм Руми щте започна с моята исторя.На19.01.2007год.ми откриха рак бях само на 27год.а всичко беше толкоз страшно когато лекарите ми казаха че не могатда ме оперират защтото сьм в напреднал стадей,те предложиха да направя льче терапя и тогава операциа.Тогава започна мьката, терапята не ми понесе добре за много кратко време аз не приличах на себе си не можех да ям не можех да спя почти нищто.И това продьлжи дьлго,бях на легло много слаба и цялата в рани ,тогава лекарите казали на близките ми че 100% няма да могат да направят нищто но все пак те се надявали. Една сутрин станах с помощта на майка ми и я помолих да ми даде вестника да го разгледам тогава там прочетох за манастира и иконата как едно дете се е излекувало,някак вьтрешно усещтах как и аз трябва да ида там.С раните от терапята и болките който имах се качих в колата и помолих да ме закарат,когато стигнахме там ми помогнаха да се кача защото от раните ми беше трудно да ходя,там беше отец Нектарии той ми прочете молитва аз се доближих до ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА ,но от болки не можех да стоя .отец.Нектарии е човек който всякаш ти дава положителна енергя тогава той ни изпрати сьс следните думи,,ГОСПОД Е МИЛОСТИВ И ЩТЕ И ПОМОГНЕ,,аз няма да забравя никога това . Не след дьлго и аз се почуствах добре на 26.03.2007год.ми беше операциата вьпреки думите на лекарите че нищто не могат да направят повече аз след ходенето ми в манастира вярвах че щте се излекувам и така стана доцента когато е свьшил операциата е казал ,,че и тои не знаел как е станало всичко,,.След 26.03.ми назначиха химйо и льче терапии дори не ми падна косата и всичко беше наред след терапята отново пристигнах в манастира стоях пред вратата на храма когато се появи отец Нектарии и думите му бяха ,,ВИЕ ДА НЕ СТЕ СЕ ИЗЛЕКУВАЛИ,,това бе чудо за всички защтот аз имам доказателства за лошите иследваниа .Така продьлжих да посещтавам святото място БЛАГОДАРЯ НА ГОСПОД ЧЕ САМ ЖИВА И НА ОТЕЦ НЕКТАРИИ И НА ТОВА СВЯТО МЯСТО ЧЕ ГИ ИМА .ТОВА БЕ МОЯТА ИСТОРЯ ЗА ИСТИНСКО ЧУДО ,,ХОРА ВЯРВАЙТЕ ИМА СИЛИ НЕ ТЬРСЕТЕ ГОСПОД САМО КОГАТО СТЕ В БЕДА,,!!!!
цитирай
6. анонимен - Бордел на Гложенския манастир
05.06.2008 21:10

"Пази, Боже, сляпо да прогледа!" Качих се на един от любимите ми манастири в България, Гложенския манастир и слизайки от колата попаднах на: под плажно чадърче, с цигара в ръка и обеца на носа се беше сгушила професионалистка от най древния занаят. Втрещих се къде се намирам! Огледах се, ослушах се и си зададох въпрос дали съм на манастир или в публичен дом! Съзрях жрица на любовта, която ме беше обслужвала! Запитах се: "Боже, Господи и на тези ли свети места, какъвто е Гложенският манастир, предлагат и тази услуга?!" Реших леко да се доближа и чух как под предлог за една цигара се уговаряха нещата за пълна програма. Тактично се измъкнах и отидох да запаля свещ. Излизайки видях същата персона как закачливо се държи с игумена на манастира Панкратий. Много грозно ми се стори също да видя простряни женски дрехи и бельо в манастирсния двор!
По принцип имахме желание да преспим на манастира, но ни беше отказано. Игуменът сприхаво ни обесни, че нощуването става само със заявка. Следователно си зададохме въпроса дали е само тази жрица на любовта, та графикът е толкова натоварен. Тръгнахме си с наведени глави. Уви! Един от най-хубавите манастири е осквернен!
Моля ви посете го и сами се убедете! Молбата ми бе отправена неколкократно и към други медии, но нищо не беше направено. Всички познаваме добре бългърската корупция!
цитирай
7. анонимен - Бордел на Гложенския манастир 2
05.06.2008 21:11
V nachaloto na mart saprugata mi ni napusna: men i dashteria ni bez preduprejdenie. Tarsih ia navsiakade: pri rodnini, po bolnici, no bezuspeshno. Nikoi ne znaeshe kade e. Mesec sled izchezvaneto i, sluchaino sreshtnah edin priatel, koito spodeli, che ia e vidial na Glojenskia manastir. Ostanah ochuen ot miastoto. Tochno tia, koiato v minaloto uprajniavashe nai-drevnata profesia v chujbina. Lichno otidoh da se ubedia v tova i kakvo mislite otkrih?! Ne samo, che ia namerih tam, no se okaza, che tia JIVEE tam! Ne v kakav da e manastir, a v majki! Umoliavah ia da se varne, no tia ne pojela. Obesni mi, che tam i e dobre i, che poluchava tova, ot koeto ima nujda, ta daje i poveche. Igumenat na manastira i kupuval vsichko Tam misli da si izkara i zimata.
Predstavete si kak se pochuvstvah az! Igumenka li shte stava tia tam- ia popitah az. Manastirat smesen li e veche?! Kam kogo da se obarna? Vazmojno li e spored carkovnite kanoni jena da prebivava v majki manastir? Molia vi, pomognete mi!
цитирай
8. анонимен - Ей приятел
05.06.2008 23:25
Обади се във Светия синод, може да ти помогнат
цитирай
9. анонимен - Бивша наркоманка
17.06.2008 17:08
Да това е вярно за тази персонал.Не знам къде му е акъла на попо та и уйдисва на тази вода ненапита.Тя умее да замайва главата на всеки от когото може да има полза и да извлече пари без да се труди.Един вид някой да й ги спусти от горе.И е намерила каде да ходи от манастир на манастир.Ами каде са шефовете им?Дали пък в днешно време манастирите станаха смесени?Ей брато обади се на митрополита ловчански и го попитай иначе си реши сам проблема.Друсни им по един пердах и тая да си иде там от кадето е дошла.това е сам трябва да си помогнеш.
цитирай
10. анонимен - Може ли да се преспива?
30.06.2008 13:05
От прочетеното трябва да разбирам, че в този манастир никой не е успял да преспи като турист. Е, някои сигурно са преспивали с допълнителната услуга...
цитирай
11. анонимен - анонимен
31.07.2008 11:08
нещата стават все по зле Панкратий неможе да бъде овладян по никакъв начин
цитирай
12. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
02.01.2010 20:32
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884295
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031