Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2006 15:15 - Римска крепост Состра
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 9263 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 21.02.2012 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

image
Римска крепост Состра ІІ – V в. -
 Името на римската крайпътна станция Состра е отбелязано върху така наречената `Певтингерова карта` от края на IV век.
image
Станцията, крепостта и прилежащите съоражения са разположени на пътя Ескус - Филипополис и отстоят на 13 мили южно от Мелта (вероятно северно от Ловеч) и на 10 мили северно от станция Ад радицес (м. `Попина лъка` - източно от с. Бели Осъм, Троянско).
image
Станцията се среща в западноевропейски карти от XVII до XVIII в. Станцията Состра е отбелязана на римската пътна карта `Tabula Peutigeriana`. 
image
Любопитно е, че освен традиционното пътно разклонение от Мелта за Никополис върху картата се забелязва отчетливо пътната връзка между големия римски град и Состра, а от там и продължението за Филипополис.
image
Това се смята за логично продължение на антично разклонение от Состра в посока днешните села Добродан - Врабево - долината на река Видима - Севлиево, а от там и на село Никюп. 
image
Хипотезата за това разклонение се подкрепят от характера на удобния за преминаване планинския терен и концентрацията на археологически паметници (новооткритите селища и укрепления) от римската епоха.
image
Името на станцията Сострапроизхожда от старогръцките думи xwstra, xwstron (връзка, превръзка, пояс).
image
По този начин името Состра илюстрира географското и стратегическо място на античния комплекс от крайпътна станция, крепост и прилежащи съоражения в долината на река Азмус (река Осъм).
image
За пъри път Состра е е локализирана в околностите на село Ломец от унгарския пътешественик и историк Феликс Каниц.
image
При едно от своите преминавания на Стара планина, от Ловеч през Троян - Ново село (гр. Априлци) - Русалийския проход за Казанлъшкото поле, Каниц подробно описва руините на `някакъв град`, разположен до село Ломец. 
image
Пътешественикът  отбелязва, че `ключът` на този град е бил една стара крепост, която сигурно е охранявала горното течение на
image
река Осъм, заедно с една друга на отвъдния бряг при възвишението край Добродан (село разположено югоизточно от Ломец на другия бряг на река Осъм със средновековна крепост).
image
Въстановителните работи напредват всяка година - клипа е от пролетта на 2008 г.

image
Край крепоста е минавал римският път Виа Траяна разкрит частично.
http://vbox7.com/play:25693c07 – клип

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 





Тагове:   крепост,   Состра,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883754
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031