Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2006 23:14 - Кюстендил
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 8619 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 24.08.2011 14:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
През V - ІV век пр. н. е. привлечени от лековитите минерални извори траките основават селище. През І в. римляните превръщат града във важна крепост, търговска артерия и известен балнеологичен курорт , който наричали Пауталия. През І – ІІ век Пауталия прераства в град с интензивен живот и е административен, стопански и културен център на своята територия. Неговото значение се запазва и през късната античност. Археологически проучвания в Кюстендил са открили редица паметници на материалната култура и изкуство през римската и ранно византийската епоха.   През ІV - V век във връзка със зачестилите варварски нашествия, на

image

хълма Хисарлъка е изградена втора крепост, която е продължила да съществува и през средновековната епоха. Поправяна през VІ в., тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през XV в. /http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/16/krepostta-hisarlyka.1380/. В грамота на византийския император Василий II от 1019г. градът се споменава под името Велбъжд. Присъединен е към българската държава при царуването на Калоян (1197 – 1207). Пряко свързана с историята на Велбъжд е Велбъждската битка, станала през 1330 година между българи и сърби, в която българите били разбити, а самият цар Михаил Шишман бил убит в боя. В края на ХІ V век в Югозападните български земи се обособява самостоятелно Велбъждско княжество, начело с Константин - син на Деян и зет на Иван Александър. В средата на ХV в. турците започват да колонизират града. Век по - късно градът е преименуван на Кюстендил на името на феодалният владетел Константин Драгаш. Константиновото княжество е последната българска крепост, която пада под Османско владичество. Хайдушкото движение, което се е зародило в началото на 16 век /периода на Възраждането/ е проява на борбата на българите срещу османското иго. Видни представители на хайдушкото движение, борещо се за политическо освобождение са Румен войвода и Ильо войвода. Последният е ръководител на голяма доброволческа чета, която подпомага отряда на генерал Гурко по време на руско – турската освободителна война. Кюстендил е освободен на 29.01.1878 г.

image

След Освобождението започва развитие на промишлеността и търговията.

image

Появяват се първите фабрики и промишлени предприятия в сферите на рудодобива, дървообработващата промишленост, фабрики за прежди, маслобойни и други.

image

Историческа църква “Свети Георги” – един от най-ценните и добре запазени паметници от средновековната култура на България. Храма е изграден в “столичен тип” кръстокуполни църкви.

image

Архитектерната й особености и стенописи я датират от Х – ХІ в. Основната част от запазените стенописи са от ХІ – ХІІ в. те имат изключително висока художественна и историческа стойност, а майсторското изпълнение предполага участието на солунски зографи. http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/04/10/istoricheska-cyrkva-quot-sv-georgi-quot-kiustendil.2393

image

Къща-музей Димитър Пешев - През 2002 г. посланикът на Държавата Израел, Емануел Зисман и Община Кюстендил реализират проект за възстановяване къщата на Димитър Пешев и превръщането й в музей. Постоянно действащата изложба с оригинални вещи, снимки и факсимилета, разказва за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на евреите в България.

image

Исторически музей - Началото на музейното дело в Кюстендил e поставено в средата на XIX век, когато редица възрожденски дейци правят първите сполучливи опити за проучване миналото на Кюстендил и околностите му, за събиране и съхраняване на ценни археологически, етнографски и фолклорни материали. Най-изявените от тях са Георги Ангелов Друмохарски, Петър Цветанов Любенов, Ефрем Каранов, Стоян Заимов, Зинови Поппетров, Георги Колушки и Михаил Георгиев-Македонски. В началото на ХХ век започват мащабните археологическите проучвания на Йордан Иванов при с. Невестино, м. “Мощени” (1904-1906 г.) и на “Хисарлъка” започнали през 1906 г. и продължили през 1908-1909-1911 и 1912 г., и разкопките на светилището при с.Копиловци(1911-1912г.) проведени от проф. Гаврил Кацаров.

image

Проучванията и публикациите на Константин Иречек, акад. Йордан Иванов-“Северна Македония”, 1906г., “Български старини из Македония“и на чл.кор. Йордан Захариев съдействат за плодотворното развитие на музейното дело и утвърждаването на музейната институция в Кюстендил в началото на ХХ век. На 3 ноември 1897 г. към Педагогическото училище в Кюстендил се открива първата музейна сбирка в града, създаването на която на 1 декември 1897 г. е одобрено с предписание № 17323 на Министерство на просвещението. Той е първият в Югозападна България и третият в страната училищен музей, след тези на Априловската гимназия в Габрово и на Старозагорското мъжко трикласно училище.

image

Римските терми –публична баня, са изградени през ІІ-ІІІ в. Вероятно те са част от голям комплекс-асклепион. От познатите до момента римски терми на територията на България, пауталийските са втори по големина след термите на Одесос (дн.Варна). Сградата има правоъгълен план със застроена площ от 3000 кв.м. Проучени и експонирани са шест помещения, на площ от 1000 кв.м. Всички помещения са снабдени с централна отоплителна инсталация – хипокауст- с колонки и аркадо – сводова система от коридори.

image

Конструкцията на втория вид хипокауст е единствена известна досега в България. Подът и стените на залите са били облицовани с мраморни плочи, профилирани корнизи и пиластри. В някои помещения са открити полукръгли ниши и басейни. Съчетанието на различните строителни техники и архитектурни решения правят термите на Пауталия един от най – интересните паметници от римската епоха в българските земи. Те са един от символите на град Кюстендил.
Паметник на културата с категория “национално значение”.

image

Къща-музей на Илия Марков Попгеоргиев – Ильо войвода /1805 – 1898/ - Едновременно с борбата за независима българска църква и новобългарска просвета се водела борбата за политическо освобождение. Най-видните представители на хайдушкото движение са Ильо Марков и Румен войвода. Националният герой Ильо войвода преминава през всички етапи на борбата. От 1850 до 1861 година той е закрилник на българското население от Малашевската планина до Родопите. По време на Освободителната руско - турска война той е командир на голяма доброволческа чета, която подпомага отряда на генерал Гурко. През 1885 г. избухнала Сръбско-българската война.

image

Вече осемдесетгодишен, Илия Марков отново нарамва пушката. Явил се доброволец и го включили в четата на Димитър Беровски, която действала в сръбския тил. Вестта за участието на престарелия войвода във войната обходила целия фронт. Офицерите идвали да му стиснат ръката, а войниците гледали на него с възхищение. За тях той бил символ на безгранична любов към отечеството, на преданост към идеалите на българина за свобода. Умира в Кюстендил на 83 г. http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/04/17/ilio-voivoda.2708

image

Художествената галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Разполага с 3180 творби от 585 автори, от които 1357 картини са на патрона на галерията. Фондът на галерията е разделен на няколко раздела: кюстендилски художници, художници от страната, антично, средновековно и възрожденско изкуство, чуждестранно изкуство. Със събирателската дейност в галерията е създаден и систематизиран научен архив и документация. През 1975 г. галерията е обявена за "галерия - еталон" от Министерството на културата. От създаването й досега са реализирани 506 изложби както авторски, така и групови. В галерията излагат своите творби художници от Кюстендил, страната, както и престижни изложби на изтъкнати европейски и световни културни центрове и институти. Един от 100-те национални туристически обекта на България - http://ivoso100.blog.bg/.

image

Владимир Димитров – Майстора /1882 – 1960/ е безспорно най-бележитият и популярен представител на новата българска живопис .Всеобщото признание, с което се ползва художникът, се дължи преди всичко на народния характер на неговото изкуство, съчетаващо в себе си вековните традиции на българина и художествените эавоевания на постимпресионистическата эападноевропейска живопис. "Конструктивният реализъм " на Майстора може да се види най-ярко в серия от рисунки с туш и молив , направени в годините между Балканската и Първата световна война ( 1912-1917 ), където взима участие в качеството си на военен художник . Природата в неговите рисунки е представена като своеобразно преобразена кристална структура. Нравствената позиция на Майстора по отношение на войната е продиктувана от присъщия му дълбок хуманизъм. За формирането на нравствения облик на художника оказват силно влияние философските възгледи на Лев Николаевич Толстой. За своето време Майстора остава чужд на историческите вълнения, завладели не малка част от българската интелигенция. Като същински художник-хуманист той не изобразява толкова драматичните сцени, изпълнени с ненавист и ожесточения, колкото изтощителните преходи и краткотрайните почивки,когато човек се отдава на скръбта по дома и родината. Естетиката и стилистиката на следвоенното творчество на Майстора претърпяват сериозни промени,които са свързани наи-вече със зараждането на новото патриотично течение сред българските художници,получило названието "Родно изкуство".Това движение се разпространило бързо във всички области на художественото творчество .

image

Минералната баня в центъра

image

Дервиш баня

image

Църквата „Свети Мина”

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 



Тагове:   кюстендил,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - axadadafada
27.02.2007 15:33
fregrhtjykiliuiyuy
цитирай
2. анонимен - dervish bania
30.11.2007 13:27
Funkcionira li Dervish bania v momenta ili e muzei ?mojete da mi pi6ete na : manhattan2@abv.bg
blagodarq
цитирай
3. анонимен - krasutata na kiustendil
27.08.2009 16:01
e tozi grat e mn xubav prekrasen e
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883705
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031