Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2006 15:58 - Търговище
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 12230 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 28.07.2011 16:06


image
Археологическите сведения доказват, че по тези места човешки живот е имало още през медно-каменната епоха (халколит) - V-IV хилядолетие пр.н.е. Открити са неолитни селища от VII – VI хилядолетие преди новата ера. Проучени са селищни могили в Овчарово, Поляница, Подгорица, Търговище.

image

Идентифицирани са културите “Поляница” и “Овчарово”. За “Поляница” е установено наличието на градоустройствена концепция още от края на ранния неолит. Край с. Кралево е открито известното в цял свят “Кралевско съкровище” от III век пр.н.е., състоящо се от две части – конска амуниция, апликирана със злато и погребални дарове – накити. До с. Драгановец са открити останки от петкорабна базилика от византийския период, която е била изградена върху тракийско светилище. Крепостите и селищата край Търговище разкриват значимото място, което регионът е заемал в живота на Първото и Второ Българско царство.

image

Смята се, че в района на крепостта Крумово кале се е намирал античният град Мисионис. От 1573 г. в данъчния регистър на Османската империя за първи път се среща старото наименование на селището - Ески Джумая. От XVII в. то вече административен център и средище на най-известния панаир в европейската част на Империята. Тук си дават среща стоките и културата на Австрия, Германия, Англия, Русия, Близкия изток и Арабския свят. Допирът с европейската култура и жаждата за знание подготвят почвата за активна просветна дейност.

image

Още в ХVІІІ век тук е открито килийно училище, което през 1846 г. е преобразувано в светско. В него учителства големият възрожденец Петко Р. Славейков. По това време в града са изградени християнска църква и читалище. Панаирната и занаятчийската слава на Търговище се запазват и в епохата на Възраждането.

image

Развиват се множество занаяти - абаджийство, мутафчийство, гайтанджийство, обущарство и др. След Освобождението, съхранявайки добрите традиции от миналото, градът поема по пътя на европеизацията и напредъка. През 1934 г. Ески Джумая е преименуван в град Търговище, от 1959 г. той е административен център на окръга, по-късно – на областта.

image

Крумово кале - На повече от 150 дка се издигат древни руини. Крепостта е строена по времето на Юстиниан І в края на V век, като част от отбранителната система на Византия. Целта й е била да спира набезите на славяни, прабългари и готи. Преди образуването на българската държава крепостта е разрушена.В края на ІХ век върху руините възниква българско селище с ранносредновековни землянки. През ХІІ - ХІV век крепостната стена е преоформена и отново е част от отбранителна система, само че сега на столицата Търново.

image

Крепостта е една от трите пазили прохода Дервента.От двете страни на порталната врата има две U образни кули. Вътре са жилищните постройки и една класическа трикорабна базилика с помещение за кръщаване. От каменните стени е останало метър и половина - два височина, но и така са достатъчно внушителни, дебели са 1 метър.В крепостта има разкрит некропол от ХІV век.
image

Цялото поле отвъд стената е било селище. В калето живеела само феодалната върхушка.След последните проучвания на крепостта се налага мнението на археологът Ангел Конаклиев, специалист в Исторически музей, Търговище, че има голяма вероятност калето да е известния град Мисионис.

image

Подстъпа към крепост минава по стар римски път http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/05/18/krumovo-kale-misionis.3924

 

image

Училище Св. Св. Седмочисленици (Славейковото училище) - Историческата експозиция и фондохранилището са разположени в сградата на училище "Св. Св. Седмочисленици". Сградата е паметник на културата от национално значение. Построена през 1863 година за светско училище, тя е уникална и рядко срещана по мащабите си за България от епохата на Възраждането. В нея е учителствал Петко Р. Славейков. Затова в историческото съзнание на търговищенци училището остава като “Славейковото училище”.Днес тук се съхранява фондът на Историческия музей, който наброява 30 000 музейни единици и научната библиотека.

image

Хаджи Ангеловата къща. Хаджи Ангеловата къща е архитектурен паметник от XIX в. с местно значение, в който е разположена етнографската експозиция на Исторически музей – Търговище. Построената през 1863 г. от тревненски майстори сграда е образец на симетрична възрожденска къща с дърворезбена украса, художествено изписани холкери и модерни за времето архитектурни детайли – алафранга, зидана печка.

image

Училище “Хаджи Руси” - Тук се помещава археологическата експозиция на Историческия музей. Хронологично обхваща времето от VII хил. пр. хр. до XIV в. Представени са неолитната, халколитната и бронзовата епохи, античността и средновековието. Експонатите са разположени в седем зали на обща площ 354 м2. Сред тях има такива, които са уникални и нямат точни аналози, като например известната култова сцена от с. Овчарово (халколитна епоха), позлатената керамична урна-хидрия от с. Кралево (III в. пр. Хр.), комбинираният сребърен хирургически инструмент от Люблен (II в. сл. Хр.) и др.

image

Касъровата къща Касъровата къща  е построена от хаджи Михал Хаджирусев в началото на 70-те години на XIX век.

image

 

Захариева къща - Захариевата къща е паметник на културата с местно значение. В момента изпълнява функцията на административна сграда на Исторически музей – Търговище. Последната реставрация е направена през 1981 година. Музеят притежава движими паметници на културата в основен фонд 28 270 броя, в научно-спомагателния фонд 1 901 броя от историческите отдели и над 20 000 от археологическите разкопки.

image

 

Къща-музей "Никола Симов-Курото"- Родната къща на известния български революционер Никола Симов-Курото - знаменосец на Ботевата чета. Експозицията разказва за неговия живот и съдба, както и за националноосвободителните борби на търговищкото население през Възраждането.

image

Църква "Успение Пресветия Богородици" Построена през 1851г. от известните тревненски майстори Уста Димитър Сергюв и Генчо Новаков. Характерно за архитектурата е трикорабната конструкция в старобългарски стил без кубе.

image

Определяна е като една от най-хубавите  възрожденски църковни сгради из всички български земи. В емпорията на  църквата се представя изложба на икони от средата на ХІХ в. и църковна утвар, фрагменти от стария възрожденски иконостас.

image

Църква "Свети Иван Рилски" Построена е през 1937 г. Намира се в централната част на град Търговище. Притежава уникален дърворезбен иконостас сътворен от проф. Петър Кушлев (1961г.). В църквата  е погребан Нюйоркският митрополит Андрей (1886-1972) - един от големите дарители на гр. Търговище.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.



Тагове:   Търговище,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Привет
14.07.2006 18:35
Здравейте Иво,
Мисля, че сайтът ни www.disagi.com може да Ви хареса. Може да публикувате и при нас.
Поздрави,
Георги Илиев
цитирай
2. анонимен - Търговище
14.07.2006 18:36
а в Търговище изглежда наистина е интересно...
цитирай
3. анонимен - Тьрговище е красив град с богата ...
15.08.2006 16:12
Тьрговище е красив град с богата история и много интелигентно бьлгарско население!
цитирай
4. анонимен - :))))
02.09.2006 19:22
Бях в Търговище за 1-2 часа, но нямах време да поразгледам :((((( Изпуснала съм доста явно ....
цитирай
5. анонимен - мн як град гаджето ми е от там
30.03.2008 17:19
мн як град гаджето ми е от там
цитирай
6. анонимен - Jiveq v TArgoviste
10.04.2008 19:15
AAz jiveq v Targoviste i e mnogo tip grad
цитирай
7. анонимен - tg
11.06.2008 22:54
ha sq za 1-vi put vlizam i da stava
az sum tg -ki beg zaslujava si da se vidi nqma takuv grad
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5902839
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930