Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2006 23:09 - с. Камен бряг Добричко
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 9605 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 28.07.2011 15:56


image
Между Шабла и Каварна се намира местността Яйлата известна като Камен бряг. На това място Добруджанското плато е разчленено на тераси.
image

Така са се оформили няколко заливчета, обградени от каменни блокове и зеленина. Точно на такава приморска тераса се намира тази местност, обявена за археологически резерват, защото тук са открити тракийски некропол и праисторически пещерни жилища. Тук може да се тръгне в две посоки. Едната е наречена Малката Яйла и пътека ви отвежда близо до морето, където пещерите във високата част на свлачищата, са били приспособени за живеене.Това са малки обиталища, в които е воден първобитен живот. 
image
Голямата Яйла е мястото, където се намира древният тракийски некропол с двукамерните гробници от II- ри век. 

image

Едната от пещерите е доста дълбока и има кръгъл отвор на тавана, който вероятно е служил за отвеждане на дима. 

image

Пътека ще ви отведе и до крепостна стена, край която са открити останки от каменни корита и преси за грозде.

image

Тези земи са обитавани от траки, гърци, римляни, славяни и прабългари, които отдавали тук почести на своите богове. Освен с многобройните останки от древни цивилизации, тези степни места пленяват и с великолепието на своята флора и фауна. Скалите са огласяни от редки видове птици - корморани, папуняци, дъждосвирци, бухали и др. В скалните пукнатини на крепостните стени http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/24/rezervat-iailata.1675

image

се крият влечуги, а храстите, божурите и смокиновите дървета край пътеките са великолепна украса на този див, своеобразен кът на тишина и спокойствие, който кара да заработи всяко човешко въображение. 

image

Скална църква “Св. Св. Константин и Елена” – помещава се в пещера с три отделения последното от които с отдушник. По стените на помещенията са изсечени многобройни кръстове и прабългарски рунически знаци. Вероятно през раното Средновековие пещерата е използвана като църква. Многовековна традиция е местното население да празнува деня на Свети Константин и Елена в пещерата.

image

Тази пещера е една от 101 пещери-жилища картотекирани до сега. Откритите в някой от тях камени оръдия на труда фиксират човешко присъствие тук от V хил. пр.н.е.

image

Последни сведения за тяхното използване са от късното Средновековие вероятно са били обитавани от монаси.

image

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 



Тагове:   бряг,   Камен,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - камен бряг
12.07.2008 00:33
Много хубава статия и снимките към нея дават добра представа за местността. Надявам се скоро да я посетя, за да разбера наистина ли е толкова красиво, като на снимките.
......... А може би дори е по- красиво...... и величествено........
цитирай
2. анонимен - относно Яйлата и Камен бряг
18.08.2010 21:51
Камен бряг не е местност, а село в община Каварна.Местността Яйлата се намира в южна посока от селото-между Камен бряг и Русалка.Наистина е много красиво и си струва да се посети.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5901827
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930