Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2006 22:32 - Арбанашки манастир 1
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 4989 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 17.07.2011 16:49


imageimage
Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е основан по времето на Второто българско царство. За изграждането му съдействал патриарх Евтимий по време на размирните години когато България била разделена от Шишмановци. По това съдим от плочите с надписи намерени както тук, така и в Патиаршеския манастир "Света Троица". След падането на българската столица Търново през 1393 г. манастира "Св. Богородица" като по чудо оцелява. През първите векове на османското владичество той се запазва като заможен манастир, но по-късно запустява след постоянните набези на кърджалиите.
image
През 17 – 18 в. Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е възобновен от местното население и става девически. Сегашната църква е построена през 1680 г., като, в началото храмът изпълнявал ролята на енорийска църква в тази част от селото. Впоследствие през 1716 г. по инициатива на троянския монах Даниел са построени жилищните сгради около храма и така се възобновява дейността на манастира. При последното нападение от кърджалии през 1798 г. църквата сериозно пострадала.
image
През 1836 г. в манастира се издигат някои нови жилищни постройки и се построява камбанария над пората. Понастоящем Арбанашкият девически манастир "Св. Богородица" е постоянно действащ. Най-старата сграда в манастира е църквата "Успение Богородично", построена през 1680 г. Тя представлява еднокорабна, безкуполна постройка с полуцилиндричен свод. Състои се от наос, предверие (женско отделение) и параклис - "Св. Троица", в северната й страна. Стенописите в църквата са от два слоя. Украсата в наоса е от 17 в. и тук са изобразени фигури на светци, сюжети из великите празници, страданията и др. На входа на женското отделение е изобразена празничната сцена "Успение Богородично". Параклисът "Св. Троица" се състои също от две помещения - наос и предверие, също засводени. Стенописите в параклиса датират от 17в. и са едни от най-ранните творби на тревненската живописна школа. Според един надпис, резбения иконостас е дело на хаджи Димитър, Марко, на Йоан и Христо Попов и датира от 1867 г. На иконостаса се намират някои интересни икони, като "Новозаветна Троица", "Богородица Пътеводителка" и "Христос Вседържател". Извън иконостаса в предверието са подредени икони от 17-18 в. - "Св. Богородица с апостолите", "Св. Никола", "Йоан Кръстител" и др.  В Арбанашката църква се съхранява и чудотворната икона "Св. Богородица Труеручица", която е обкована със сребро и датира от 18 в. През 1762 г. църквата и параклисът отново са обновени и украсени със стенописи. В манастирската църква са запазени и някои интересни реликви. Това са кандило с формата на яйце, направено от сребро и украсено с плочки от злато. Друга старина в храма е кандилницата, подарена през 1680г. от Кера, Гина и Лина. В олтара се пази голяма релефна плащеница от мораво кадифе извезана с бяла, жълта и синя коприна. На нея е изобразеното тялото на Исус Христос, а до него апостолите и Дева Мария. Тези старинни реликви, както и други, са събрани в манастирския музей. Повечето жилищните сгради в Арбанашкия манастир - "Св. Богородица" датират от 1716 г.
image
През 1836 г. в манастира се издигат някои нови жилищни постройки и се построява камбанария над пората.

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Браво
27.07.2008 21:25
Браво, че се набляга и на другите красоти по родните ни места. Арбанаси е страхотно място и манатирите му се посещават от чужди туристи.Аз го посетих-не е помпозен, чист и спокоен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5898492
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930