Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2006 21:42 - Поморийски манастир
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 4864 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 17.07.2011 14:47


image
Както навсякъде по Черномороето, християнството се е появило рано в Поморие (тогавашно Анхиало). Съществуват данни, че християнски монаси са идвали в града още през 3-4 в. а през 7 в. вече съществува храм или манастир, посветен на Св. Георги. През 812 г. Анхиало е превзет от хан Крум, а към 894 г. там е създадена българска църковна организация. От края на 13 в. Анхиалският епископ е почетен със сан митрополит.
image
През 14в. Поморийският манастир е разрушен от турците. В края на 17 в., турчина Селим Бей, който според легендата е бил неизлечимо болен, се заселва тук и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ на Селим Бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на Св. Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим Бей пил от нея и оздравял. Според легендата след тази случка Селим Бей и цялото му семейство приели християнството.
image
Барелефът на Св. Георги все още се пази и може да се види в манастира. Селим Бей също така построил малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, Селим Бей дарил земите си на манастира и станал първия му игумен, a след смъртта си бил погребан до аязмото. Сегашната църква е построена през 1856г. върху основите на предишния храм. През 1906 г. Поморийският манастир става собственост на Бургаската постоянна комисия, която раздава земята под наем на преселници от Тракия и Македония.
image
От 1935г. манастира е предаден на Сливенската Митрополия със съвсем малък имот, недостатъчен за издръжката на светата обител. Тогавашният Сливенски митрополит Иларион обаче развива дейност за манастирското възраждане и укрепване. Владиката открива в манастира опреснителен курс за малограмотните български свещеници.
image
Уредена е и кухня и 40 легла за курсистите. Наскоро след това са събрани помощи за ремонтиране и разширяване на сградите. Малко по-късно, от Троянския манастир в светата обител пристига монах Стефан, който става игумен. През 1966 г. в манастира е построена 20-метрова кула – камбанария. След като Поморийския манастирът бива предаден на Сливенска митрополия, игумени стават български монаси.
image
През 1933 г. за игумен на манастира е назначен монах Стефан, който разширява манастирския храм и строи два странични престола посветени на св.Николай Мирликийски и св. Вяра, Надежда и Любов. През 1949 г. игумен на манастира става архим. Доротей от София. По негово време укрепва стопанската дейност на манастир и са насадени 45 декара лозя. От 1971 г. игумен става Пахомий Василев, който превръща манастирския двор в изключително красива градина.
image
От 2005г. досега игумен на светата обител е йеромонах Иеротей. Той започва издаването на "Манастирски лист" – печатно духовно издание на манастира и създава собствен интернет сайт на манастира. Храмовият празник на Поморийския манастир е на 6 май и той се явява и празник на град Поморие.
image
Празникът е съпътстван от тридневен панаир, на който се стичат богомолци и търговци от цяла Тракия. В днешно време Поморийския манастир е действащ. Сегашната църква е построена през 1856г. върху основите на предишния храм. В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от 18 и 19в. Един от тях е храмовата икона на "Св. Георги" е рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф. Една от най-ценните светини в манастира е аязмото с вграден барелеф на Св. Георги.
image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :))))
25.03.2009 17:39
Много хубаво място. Тук съм кръстен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883778
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031