Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2006 23:19 - Соколовски манастир
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 7745 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 17.07.2011 14:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Соколския манастир "Успение Богородично" е основан през 1833 г. от униатски архиепископ Йосиф Соколски. Той дошъл тук от Троянския манастир заедно с йеромонах Агапий и същата година до входа на близката пещера построили малка дървена църква и жилищна сграда.
image
Година по-късни на мяастото на съборената дървена църква е издигнат днешния голям храм, със средствата и помоща на селяните от близките села Етъра и Нова махала.
image
Новопостроената църква е осветена на 15 август 1834 г. от търновския митрополит Иларион Критски. През 1836 г. в Соколския манастир е открито килийно училище, а обителта се превръща в образователен център, където преподава за кратко и известния просветител Неофит Бозвели.
image
Соколовският манастир участва активно и в националноосвободителните борби на българския народ. През 1856г. в манастира отсяда четата на капитан Дядо Никола, където е осветено знамето й. Турците разбиват четата, а осем от четниците увисват на бесилката на скалите край манастира.
image
По време на Априлското въстание на тук е сформирана четата на воеводата Цанко Дюстабанов и оттук Габровската чета започва бойния си път. Васил Левски също е намерил подслон тук. По време на Руско-турската война манастирът е бил превърнат във военна болница.
image
Малка музейна експозиция пази реликви от борбата за освобождение. До 1959 г. Соколския манастир бил мъжки и в него са служили над 100 монаха, а монашеското братство са оглавявали 15 игумена.
image
През 1836 г. архимандрит Йосиф Соколски основава в Габрово девическия манастир "Свето Благовещение", който е взривен през 1959 г. и монахините са преместени в Соколския манастир. В северната част на манастира монахините уреждат параклис "Свето Благовещение", който разполага с две икони - "Исус Христос" и "Света Бородица с младенеца" - рисувани от Захари Зограф.
image
Понастоящем Соколския девически манастир е функциониращ. Сегашната църква е построена през 1834 г. и представлява красива еднокорабна, едноапсидна, еднокуполна сграда с две конхи и открит притвор. Стенописите в нея са дело на поп Павел и сина му Николай Попович от с. Шипка и датират от 1862 г.
image
По-запазени са рисунките в нартиката. Над централния вход е поместено изображение на Дейсис (Моление), сюжети от "Шестоднева" и илюстрации към псалмите на цар Давид. На западната стена е разположена композицията "Страшният съд", а в аркадата "Успение Богородично".
image
Стенописите в Соколската църква се отличават с известна примитивност, ярки чисти цветове и с отклонения от сюжетните и композиционните правила. Иконостасът в църквата разполага с някои интересни икони, като "Христос Вседържител" и "Св.Богородица с двадесет миниатюрни житийни сцени" подписани от Йоаникий папа Витанов, "Св. Екатерина и св. Меркурий" от Захарий Зограф и иконата "Св. Георги" дело на авторите на стенописите поп Павел и сина му Николай Попович. Иконата на Божията майка с Младенеца, поставена в малък иконостас от лявата страна в църквата, се смята за чудотворна.
image
Жилищните и стопанските сгради в Соколския манастир са построени във възрожденски стил с еркери, много дървени чардаци и стълбища. В средата на манастирския двор се намира красива белокаменна чешма с осем чучура – соколи, строена през 1865 г. от майстор Кольо Фичето.
image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това е един от най-красивите ман...
09.02.2007 15:20
Това е един от най-красивите манастири,които съм посещавала.Толкова е спокоен.Пак бих отишла.
цитирай
2. анонимен - Соколовски манастир
11.06.2007 18:05
Манастирът е чудесен!
цитирай
3. анонимен - Невероятен манастир
09.07.2007 09:33
Изключително красив манастир. Невероятна тишина и природа. Райско кътче!
цитирай
4. анонимен - КРАСОТАТА.......
02.11.2008 21:25
КРАСОТАТА НА ИКОНИТЕ ,ТИШИНАТА В МАНАСТИРА ,ШУМА НА ВОДАТА ОТ ОСЕМ СТРУЙНАТА ЧЕШМА,БЛАГИТЕ УСМИВКИ НА МАЙКАТА ИГУМЕНКА И СЕСТРА ИРИНА........ТОВА Е ЧАСТ ОТ РАЯ КОЙТО Е В БЪЛГАРИЯ !!! ............ ИЗРАЕЛ
цитирай
5. анонимен - Koгато отидох там за първи път, т...
04.06.2009 16:20
Koгато отидох там за първи път, толкова бях впечатлена, че цяла вечер неможах да заспя. Аз съм от Габрово и това е най-невероятното място. Както беше писано по-горе от там лъха спокойствие, монахините са много приветливи, чисти и поддържано. Даже на следващата седмица исках да отидя пак и приятеля ми се пошегува, че няма да ме пуска повече, понеже мога да остана там. Все пак е девически манасти.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5897785
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930