Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2006 23:53 - Най-старият манастир в Европа
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 11670 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 13.07.2011 13:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Чирпанският манастир е разположен на хълм на брега на Стара река, близо до село Златна Ливада. Според научна експедиция проведена през 2004г. в околностите на с. Златна Ливада, Чирпанският манастир "Свети Атанасий" е може би най-стария действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.
image
В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновоковието, а според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби.
image
По време на социалистическия режим манастира първоначално е превърнат в овчарник от местното ТКЗС, но по-късно отново е възстановен като монашеска обител. В началото на 80-те години на 20 в., самата Людмила Живкова подкрепя построяването на нова, голяма сграда в манастира.
image
Една от ценните нови придобивки на манастира е египетска икона на св. Атанасий, подарена по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003г.
image
Манастирския празник се провежда всяка година на 2 май и тогава се провежда голям събор, на който се събират по няколко хиляди души. Понастоящем Чирпанският девически манастир е действащ. Комплексъ включва църква (възстановена в 1961 г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила построени по желание на Людмила Живкова през 1979 г.
image
Над олтара в църквата е поставена иконата на св. Петка, като при едно от многобройните възкресявания на обителта през турско е издигнат и неин параклис - по-късно разрушен.
image
Стара река дели пещерата постница и обителта, а скривалището на Васил Левски е сред монашеските килии. Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболяваниия. За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект.
image
В Чирпанския манастир се съхранява и препис от Реймското евангелие, което е подарено на обителта от наши художници.
image



Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hahaha - нямах представа!
06.06.2006 02:13
винаги е приятно да научиш такова нещо :)

а, и държа да отбележа, чудесен блог :)
цитирай
2. анонимен - radi
05.08.2006 23:25
дядо ми е от Златна Ливада и аз много пъти съм ходила на манастира и мисля,че трябва да се гордеем,че най-старият манастир в Европа е в България(аз съм на 18 год.)
цитирай
3. анонимен - Арианите не признавали Христос? Да ...
06.01.2007 21:32
Арианите не признавали Христос? Да не би да мислиш, че са признавали само Ариана?! Я по-компетентно, моля!
цитирай
4. анонимен - Страхотно райско кътче в България
27.03.2007 22:02
Познавам лично игумения майка Агнеса на манастира "Св. Атанасий". Мястот е страхотно и аз съм една от жените които й помагат когато има нужда от нещо. Запозната съм с голяма част от историята и проблемите на манастира. Ако някой иска да научи повече или просто е готов да помогне с нещо може да ми се обади на тел.: 0877 35 35 74 или да ми пише на e-mail: ludetinata_az@abv.bg
Ще бъда много щастлива, ако се намерят още добри хора и заедно да помогнем на това райско кътче да стане още по-добро и по-красиво, а то наистина заслужава. Който е ходил там, разбира за какво пиша сега. Моля ви хора, помогнете да помогнем на една сама жена бореща се съвсем сама да направи толкова много за този манастир.
цитирай
5. анонимен - Стойка
10.06.2008 23:50
Манастира те зарежда с много положителна енергия .Човек ако се нуждае от помощ да отиде там и да се помоли .На това място наистина получаваш успокоението от което се нуждае всеки човек .Благодарим на майка Агнеса за вниманието ,което ни обърна и на нейните ценни съвети в които трябва да се вслуша всеки отишъл при нея
цитирай
6. анонимен - манастир св.атанасий
02.07.2008 20:14
днес в офиса на фирмата ни дойде много притеснена жена, облечена в черно като монахиня и се представи като игуменка на манастира св. Атанасий. Молеше за помощ за болна послушница. Дадохме пари и се почуствахме добри и великодушни хора. Доно добрите ни чувства не са били излъгани.Ако някой знае нещо по темата нека ни пише. Жената се представи като Екатерина.
цитирай
7. ivoso - Да,
02.07.2008 23:26
Действително игуменката на манастира се казва Екатерина, Ходих там преди две години, висока слаба жена на около 55, със забрадка, но от долу личат силно прошарени коси. Беше много учтива и даже като каза, че манастира е основан през ІV в. помислих, че се е объркала, после в нета прочетох всичко това което съм написал тук. Тогава имаше три послушници доста възрастни жени. Ако някой се интерисува мога да му разкажа още много.
цитирай
8. анонимен - за манастира
16.07.2008 21:56
През 1950 г в село Златна ливада не беше основано още ТКЗС и да се говори ,че манастирът е бил овчарник е груба манипулация на днешното младо поколение.Защо не видите новата част на манастира построена от тези който обвинявате а не от вас некадърници.G.B.
цитирай
9. анонимен - ???
24.01.2009 09:56
Наскоро в офиса ни влезе една монахиня. Тя каза, че е от Чирпанския манастир имала здравословни проблеми - предстояла й бъбречна операция. Помоли за финансова помощ без да поставя конкретно искане. Въпреки тежкото финансово положение в което се намираме й помогнахме. Червейчето на съмнението ме разяжда, помагали сме със съпруга ми на доста манастири - носили сме храна, давали сме пари, но вслучая ми се стори странно една монахиня да моли за себе си. не обичам да бъда използвана и затова си позволявам да пиша това. Как бих могла да разбера истината?
цитирай
10. анонимен - Ваня До 9
26.02.2009 21:56
В нашия офис се случи абсолютно същото. Дадохме и не малка сума пари. Излязохме да я изпратим, а от вън я чакаше още един! Чак тогава се осъмнихме. Във форума за този манастир пише още за тази мошенничка! Тази сигурно Господ ще я накаже ако ни е измамила, тъй като с полицията няма да успеем!
цитирай
11. demograph - Чудесен постинг, но..
06.11.2012 21:25
Три очебийни грешки:
- Не е най-старият нито в Европа, нито дори и в България;
- Присъствието на Людмила Живкова е малко натрапчиво;
-Арианството е било продължение на ранното християнство, което е продължение на тракийският орфизъм, който е религиозната вяра на тракобългарите /гети, мизи, беси, даки,../ и основа на истинското християнство КОЕТО е узурпирано и демонизирано от гърците ЗА ДА се докопат до императорския пост в Константинопол, после от арианството се раждат богомилите, катарите и други "добри хора", срещу които е организиран последният кръстоносен поход и ги изтребват с милиони в папска Европа...
Наистина по-полека с думите когато не ви е ясен смисъла.
Иначе - браво!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884210
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031