Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2006 22:41 - Крепост Кривус
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 7503 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.11.2011 17:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

image
Средновековна крепост "Кривус" се намира на 2 км. северозападно по права линия от центъра на село Башево Кърджалийско. Разстоянието от селото до крепостта се изминава за около 40 минути поради трудния терен. Крепостта се намира на скалист връх с отвесни скални стени.
image
Река Арда обикаля крепостта от три страни. Западната половина на крепостта е заета от цитаделата. Тя има правоъгълна форма с размери 50 m на 40 m. Първия вход е от западната страна. Той е висок 2.5 m и широк 1.2 m.
image
В горния край се очертава рамката и мястото на гредата над вратата. До входа вляво се намира триъгълна кула, вътрешността на която е запълнена с емплектон. В дясно също има правоъгълна кула, пригодена за живеене. По средата на източния край е построена правоъгълна кула с размери 5 х 4 m, стените на която са дебели 1.2 m. Кулата е издадена с 1.4 m пред стената. Към север след 0.8 m следва потерна с ширина 1 m.
image
Една стена с дължина 2 m върви успоредно на северната стена на кулата. Крепостната стена е дебела в основата си 2.5 m, а в горната част 1.75 m. В тази част на крепостната стена е съвсем запазена в цялата си височина.
image
След височина от 5 м измерена от вътрешната страна на крепостта, следва бойна площадка, която е широка 0.8 m. На нея има продължение на стената с височина 1.2 m, след която започват бойниците. Втората- външната част на крепостта, е оформена от една стена, която върви в Източна посока. Тя е дълга 170 м и дебела 1.75 m. Върви успоредно на реката и завършва югоизточно с една кула. Източната стена е също запазена. Разрушена е северната стена във втория район на крепостта. За тази крепост има предание, че в нея са били затваряни много български девойки и жени. Имало е каменен надпис.
image
Съществува спор дали крепостта Кривус не е крепостта Патмос и обратното. За нея споменава още византийският летописец Георги Акрополит. Снабдявала се е с вода от реката посредством подземен тунел. Крепостта Кривус е изиграла основна отбранителна роля в района на р. Арда.
image
Тя е построена около Х век върху живописна скала над р. Арда, която тук образува прочутите си меандри. От всякъде Кривус е заобиколена от високи и живописни била, по които са накацали много селца с живописна архитектура. Особено се откроява връх Бездивен, предлагащ незабравими панорамни гледки.
image
В подножието му, до брега на яз. Кърджали, кацнала на скален зъб се намират останки от средновековната крепост Патмос. Крепостта Кривус е споменавана в летописите на византийските историци, а при археологически проучвания в нея са открити украшения, християнски кръстове, монети и оръжия.

 image

http://www.vbox7.com/play:8d2ce2f5 – клип

 image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 

 





Тагове:   крепост,   кривус,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883750
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031