Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2006 15:35 - Копривщица
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 7074 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.07.2011 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 image

С всяка крачка по калдъръмените улици на Копривщица, човек се чувства емоционално и патриотична зареден. Всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си този прекрасен град. Тук всякаш времето е спряло в средата на ХІХ век. image Родният къща на Димчо Деблянов пази и до днес магията струяща от поезията на най-нежния български поет. Още с прекрачването на дървената порта, човек попада в китен двор с вековни борове и кичести вишни. Сред зеленината и аромата на цветя е сгушена дървена къща с наситено сини стени. Красотата на родния дом и град остават в душата на поета до сетния му час. Изпълненият с емоции живот - поезия на Димчо Дебелянов завършва трагично. На 02.10.1916 г. той загива на фронта край Демир Хисар.На гроба му в двора на църквата Успение на Пресвета Богородица стои каменната фигура на майката на поета. Вперила поглед в безкрая тя чака своя син "да се завърне в бащината къща...". image Оселковата къща е построена в периода между 1853 – 1856 г. по поръчка на заможния копривщенски търговец Ненчо Ослеков. Творение на уста Минчо и Коста Зограф - представители на самоковската школа, Ослековата къща пленява с богатата си външна и вътрешна украса. Три колони изработени от ливански кедър поддържат просторен салон на втория етаж. Външната част на салона е изрисувана с картини изобразяващи екзотични градове и места. Красивата дърворезба по таваните, богатите стенописи и подредба показват как са живяли заможните копривщенци в средата на XIX в. Ненчо Ослеков участва в подготовката на Априлското въстание - в неговата абаджийска работилница са ушити дрехите на участниците във въстанието. Заради тази си дейност след потушаването му Ненчо Ослеков е заловен и обесен в Пловдив.  image Родната къща на Тодор Каблешков. Къщата, в която през 1851 г. се ражда авторът на Кървавото писмо е сред къщите образци на българската възрожденска архитектура. Построена през 1845 г. от копривщенския майстор Генчо Младенов, къщата се отличава със своята симетричност, красиви форми и просторен остъклен салон на втория етаж.Таваните, вратите и долапите са покрити с изкусни дърворезби. В тази къща расте Тодор Каблешков - председателят на тайния революцинонен комитет в Копривщица. Човекът, който на 20-ти април 1876 г. обявява Априлското въстание. Под негово ръководство конакът е превзет и българското знаме се вее от покрива му. След погрома на въстанието Тодор Каблешков е заловен край с. Чифлик и на 17.06.1876 г. се самоубива в Габровския конак. 
image
image Лютовата къща впечатлява със своята архитектура. Построена през 1854 г. от пловдивски майстори за копривщенеца Стефан Топалов, тя притежава богато изрисувани стени и красиво дърворезбовани тавани. През 1906 г. къщата е продадена на търговеца Петко Лютов - от тук и името, с което е известна днес. В приземния етаж на къщата е уредена постоянна изложба на плъсти - нетъкани пъстри постелки изработени от вълна. Плъстите са се използвали за застилане на подове както и като удобна дебела постелка за спане. Произвеждани са в домашни условия, чрез специфични методи на валяне и притискане. Украсявани са с оцветена с естествени багрила вълна. image Този високо сводест мост, превърнал се в един от символите на Копривщица, е изграден от грубо дялани камъни през 1813 година със средства на Хаджи Найден Калъчев, от където идва и името му. image  Сто години по-късно е реставриран от неговия правнук, както личи от надписите поставени върху двете средни плочи на парапета. Калъчевият мост е известен още под името “Мостът на Първата пушка”, тъй като тук на 20 април 1876 година е произведен първия изстрел, отбелязващ началото на Априлското въстание. Георги Тиханек убива заптието Кара Хюсеин, с чиято кръв Тодор Каблешков написва своето “Кърваво писмо”. image  Пантеона на загиналите в Априлското въстание 1876 г. - Мавзолеят е посветен на скъпите жертви, които дава Копривщица по време на Априлското въстание. Той представлява куполо-пирамидален гранитен монумент на два етажа. Куполът завършва с металическа обковка и кръст. В долния етаж се намира костницата, предназначена за съхранението на костите на поборниците, а в горния – параклис. Над параклиса е вградена черна мраморна плоча с надпис „За Априлското въстание 1876г. от което изгря зората на българската свобода. Издигна Хаджи Ненчо Палавеев – 1926г.”. Мавзолеят, който днес се е превърнал в един от символите на Копривщица, е разположен в центъра на града на площад „20 април”. Проектът е дело на проф. П. Цветков и осъществяването му е започнало през 1926г. по повод 50-годщишния юбилей от Априлското въстание. Работата е извършена през 1928г. Трудът е на местни каменоделци, а всичко е финансирано от знатния копривщенски търговец хаджи Ненчо Палавее. image
Родната къща на Найден Геров.
 image Паметник на Георги Бенковски - Изработването и проектирането на фигурата е било възложено през 1971г. на скулптора Христо Танев и арх. П. Татаров. В самото изграждане са участвали много трудови колективи, както и населението на Копривщица.
image
Величествената скулптора, известна още като паметник на „Човекът, що даде фаталния знак!”, е с височина 11 м и изобразява Георги Бенковски, устремено препускащ на кон. Отдолу лежат 5 морени, които символизират 5 века робство. Върху тях са издълбани огнените слова на Бенковски „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!”
image
Цялата фигура на юнака като че ли излиза от скалата и земните недра. От двете страни покрай рекичката между скалите се вият каменни стълбища, които отвеждат посетителите към площадката пред самата фигура на паметника.
image
Църквата "Успение Богородично" (старата църква)
е построена през 1817г. от смолски и мирковски майстори Изключително ценен паметник на изкуството е иконостасът й, изработен през 1821 г. Уникалната дърворезба е плод на четиригодишен труд на един от най-големите български резбари – хаджи Георги от Видин, представител на Тетевенската школа. Иконите са дело на известни възрожденски майстори измежду които е Захарий Зограф.

  

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.



Тагове:   Копривщица,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - авторско съдържание?
21.05.2008 17:12
Уважаеми господин Сотиров,
Добре е когато копирате чуждо съдържание за да илюстрирате Вашите снимки - това да бъде направено според закона за защита на авторското и сродните му права. В случая - с изричното ми разрешение като автор и собственик на сайта www.koprivshtitza.com - от където са извадени горните текстове. Тъй като не съм давал подобно разрешение, казуса според Българското законодателство се нарича "кражба" и има съответните предвидени санкции. Понеже не ми се иска да се задълбава в подобна посока, още по малко за подобно нещо, ще ви помоля или да напишете сам своето изложение за Копривщица, или да укажете на видимо място в статията от къде е взето съдържанието. Писането на уникално съдържание, господин Сотиров, е трудна работа и ключ за успеха на един сайт. Затова моля, не плюйте на труда ми, а го уважавайте.

Ясен Жеков
www.koprivshtitza.com
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5897059
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930