Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2006 22:48 - Мелнишки земни пирамиди
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 5346 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.07.2011 15:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Красиви пясъчни образувания в околностите на гр. Мелник.  Мелнишкият район в геологично отношение е изграден от сивобели плиоценски пясъци, примесени с глинести прослойки.
image
Върху тях с течение на времето се  натрупал конгломерат от свлечен скално-пясъчен материал от Пирин с дебелина до 120 м.
image
В резултат на комбинираното ерозионно действие на водата, ветровете, топлината и студа са се образували различни причудливи форми (гъби, минарета, мечове, "египетски" пирамиди и др.). 
image
Най-известната група от този вид се намира край Роженския манастир и е лесно достъпна по туристическата пътека от Мелник за манастира.
image
Мелнишките земни пирамиди са най-популярните в България. Обявени са за природна забележителност през 1960 г.
image
Перамидите п
редставляват едни от най-очарователните естествени феномени не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Красивите пясъчни образувания се намират в околностите на Мелник, в югозападното подножие на Пирин.
image
Представляват красиви пясъчни образувания, с характерни за мелнишките пирамиди отвесни стени, които се извисяват величествено над най-малкият град в България – Мелник.
image
На височина достигат до около 100 м, а на недостъпните им темета са израснали гъсти треви и малки храсти. Невероятната панорама на Мелнишките пирамиди може изцяло да се обхване с поглед от Роженската седловина.
image
Особено внушителни сред тях са четирите пирамиди край село Кърланово. Едни от най-впечатляващите природни скулптори са тези с формата на скални гъби. Наличието на скална "корона" предпазва намиращия се под нея пясъчно-скален материал от бързо рушене.
image
Преди 4-5 милиона години в днешната Сандонско-Петричка котловина имало обширно плитко езеро. По дъното му са се утаили глинесто-песъчливи материали. По-късно, с издигането на планините Пирин, Беласица и Огражден, езерните води се оттекли на юг.
image
В сгушената котловина започнали да се отлагат скални материали, свличани от планинските реки и потоци. Върху езерните пясъчни утайки се образувала дебела наносна покривка около 500-600 метра от слабо споени червеникави конгломерати.
image
Точно в тези скални маси временно течащите води изорали дълбоките ровове и долове и изваяли най-разнообразни фигури - днешните Мелнишки пирамиди.
image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.



Тагове:   Мелнишки,   пирамиди,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5899407
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930