Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2006 16:04 - Красен кале
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 8455 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 27.05.2012 21:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Село Баня /Бъта Баня/ Пазарджишко. Още древните траки са населявали района на крепоста "Красен" в края на бронзовата епоха. Първите каменни градежи са от късната античност и ранновизантийската епоха ІV-VІ в. Животът на селището е прекъснат за около 300 г. от варварските нашествия и трайното заселване на славяните. През Х в. възниква старобългарско неукрепено селище.
image
През следващите 200 г., по времето на Втората българска държава, крепостта е надстроена и се възражда за живот. Твърдината престава да съществува като градски център и административна единица след турското нашествие в края на ХІV в.
image
През 2007 при разкопки екипът на Валери Григоров и Георги Абдулов установява строителни пластове от различни периоди. Двамата се стремят да изяснят точно по какъв начин е бил охраняван северният вход на крепостта. И именно през тези два месеца на усилена работа са открити и новите 70 медни и железни предмета, както и части от различни оръжия. Впрочем, това бе очаквано. Защото жителите в онези времена са имали свой център за производство на оръжие - досега бяха намерени мечове, части от ризници, апликации към въоръжение, ножове, боздугани.
image
Между въоръжението изпъкват апликираните със сребърни пластинки по цялата си лицева страна боздуган и стремена, принадлежали по всяка вероятност на военен ръководител. "Красен" е бил не само военностратегически и административен център. Откритите монети от мед, бронз и сребро говорят за усърдна търговия. Това са емисии на Лициний І, Константин І, Юстиниян І, Тиберий Константин, Алекси І Комнин, Маниул І Комнин, Иван-Александър и Иван-Срацимир, холандски талери от ХVІ в. и др. От първите проучвания на старината до сега са намерени над 900 предмета, които в момента се пазят в панагюрския исторически музей.Особено ценна находка е печатът на един от владетелите на крепостта.
image
Той е от две шарнирно свързани помежду си части, с прецизна изработка - произведение на ювелирството. От двете външни страни са гравирани четирилистни розети. А от вътрешните в негатив са гравирани изображения. Едното е на св. Георги с надпис "о Агиос Георгиос", а на другата - монограм на името Рафаил, разположен в кръст.
image
Печатът няма аналогия със сроден на себе си в нашата страна. Отнесен е към периода ХІІІ-ХІV в. Особеното е, че в средата на ХІV в. Пловдив вече е бил под турско робство, което навежда на мисълта, че крепостта е била носител на българщината и християнството. Днес археолозите обаче са поручвали основно централната крепост и северния вход. На този етап в северозападния сектор на цитаделата са разкрити шест жилища. Като проходите между тях са перпендикулярно на посоката на вятъра. Най-голямото е с пет дяла и се предполага, че е принадлежало на управителя на крепостта, наречен кастрофилакс. Жилището на владетеля е с оригинален архитектурен план.
image
Тук при предишни разкопки археолозите са открили фибули, бронзова игла за коса с врязана геометрична украса и монета на император Тиберий Константин (578-582). Подът е бил от декоративни тухли, върху чиято лицева страна са нанесени различни орнаменти, пауни и други птици. Стените са били боядисани в червено.
 
image
Любопитно е и, че християнството пуска корени тук още през ІV в. За това говори откритата в Подградието втора църква между коритото на р. Луда Яна и крепостта, построена в началото на ІV век. В нея са намерени монета на Галерий Валерий Максимилиан (Цезар от 293 до 305 г. и Август от 305 до 311 г.) и фрагменти на съдове от ІV-V в. По-късно тя била преусторена в баптисерий, което е съобразяване с нуждите от кръщелни след приемането на християнството чрез Миланския дикт в Римската империя. 
image

Снимките са правени прз пролетта на 2006 г. все още разкопките предсоят и всичко е занемарено.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 





Тагове:   Кале,   красен кале,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ГРЕШКА!
02.11.2006 14:00
Тази крепост се намира до село Бъта. Останалите 2 населени места са доста по-далече.
цитирай
2. анонимен - не е грешка
19.12.2006 12:48
Крепостта се нарича още "Калето" и е точно над село Баня, а Бъта е на 5км
цитирай
3. анонимен - Грешка еееееееееееееееееее
04.04.2007 19:22
Аз съм от с.Бъта и много добре знам каде се намира крепостта , защото съм ходил много пъти.Тя е много по-близо до с.Бъта (има поне 3-на разлика в разтоянието).
цитирай
4. анонимен - МНОГО ГОЛЯМА ГРЕШКА
16.04.2008 19:58
НАМИРАСЕ ДО СЕЛО БЪТА МАКАР ЧЕ ТАМ Е ПАНАГюРСКО НО СИЕ ВЪВ БЪТОВСКО
цитирай
5. анонимен - Красен Кале
21.12.2009 22:26
Явно не сте наясно нито с географията, нито с историята! Крепоста си е на село Бъта! Красине е старото име на селището в турските учебници!, една от последните крепости на българщината! Усмивки и късмет!
цитирай
6. анонимен - За сведение на бътовци
04.06.2010 00:16
Това кале се намира точно над с. Баня, срещу минералната баня в местността "Градището". Това е положението, колкото и да не ви харесва!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884465
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031