Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2006 17:26 - Искърско дефиле
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 11450 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 27.02.2012 07:54


image

Искърски пролом – най-приятният маршрут за пресичане на Стара планина, /но не ако пъгуваш от Пловдив за Варна/. Река Искър е прорязала Стара планина и е образувала пролом /дефиле/ с невероятна красота.
image

Искърското дефиле започва от с. Владо Тричков, следва

image

Своге - Градът е разположен при устието на река Искрецка (Искрец). На това място се събират границите на три планини: Мала планина, Голема планина и Понор. Градът се намира на 33 км северно от София и е център на най-голямата по площ община в България.
image

Църквата „Свети Петър и Павел” в Своге

image

Лакатнишките скали са разположени на левия склон на Искърския пролом в Стара планина. Намира се между долините на реките Пробойница и Доло.

image

Името на скалите, както и на цялата местност, в която се намират идват от завоя, който прави река Искър - с формата на сгънат лакът. Лакатнишките скали са изградени от червени пясъчници и варовици, като пластовете на скалите са почти вертикални. Скалите на места достигат до над 250 метра над водите на река Искър.

image

Вследствие въздействието на външните релефообразуващи сили на Лакатнишките скали са се образували множество скални форми - пирамиди, кули, зъбери и други. Лакатнишките скали на дълбочина в склона на места достигат до над 200 м. Характерен за скалите е добре развитият карст. В Лакатнишките скали се намират голям брой карстови пещери. Сред тях са Темната дупка, Аржишка дупка, Свинска дупка, Вража дупка и други.

image

Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност през 1966 г., а след 1989 г. са обявени за защитена местност. Също от 1989 г. скалите са включени в създадения тогава Природен парк Врачански Балкан. На самите Лакатнишки скали е развит алпинизмът. На скалите са разположени

image

кръстът на загиналите алпинисти и планинари и

image

паметникът на септемврийци.

image

Паметникът на героя от Вазовия разказ "Дядо Йоцо гледа" е изваян от 10 тона бял врачански камък . Проектът и изпълнението са дело на врачанските творци Георги Тишков и Моника Игаренска. В изграждането на паметника и парковото пространство около него са вложени над 36 000 лв.

image

С останалите си сетива Дядо Йоцо заменя паметта за робството на родината с осезанието на символите на новата държава, в която има "българско" - държавната администрация, армията и най-вече железницата,

image

прокарването на новия свободен път през труднопроходимия Искърски пролом. Тъй като никъде в разказа не е упоменато откъде е родом старецът, "взрян" в освободена България, очиндолци са го нарочили за свой герой.

image

Елисейна – църквата „Свети Пророк Елисей” построена през 1905 г.

image

Следва Черепишкият манастир "Успение Богородично" датира от Второто Българско царство - построен е по времето на управление на Цар Иван Шишман (1371-1393 г.), за което говори документ, съхраняван в Софийския църковен исторически и археологически музей. В периода на османско владичество Светата обител е многократно разрушавана и опожарявана. В края на 16-ти век е реконструирана от св. Пимен Софийски. В годините на национално Възраждане манастирът се превръща в просветно средище. Създадено е килийно училище, писани са и преписвани книги, жития и евангелия. Оттогава датират реликви като Черепишкото евангелие, подвързано през 1512 г. със златни корици и украсено с библейски сцени, както и евангелието на монах Данаил и създадената от Якоб книга на апостолите.

image

През 1797 г. в "Успение Богородично" намира убежище св. Софроний Врачански. В периода 1872 - 1876 г. манастира е посещаван и от членове на Врачанския революционен комитет и представители на БЦРК. В близост до Черепишкия манастир е местността "Рашов дол", където се развива последното сражение на част от Ботевата чета, предвождана от Георги Апостолов. "Успение Богородично" е посетен и от Иван Вазов през 1889 и 1907 г., а през 1897 той е спирка на Алеко Константинов по време на похода му из тези места, след който се ражда популярния пътепис "Българска Швейцария".

image
В околната местност са открити останки от стари християнски храмове, а в последно време е възстановена и реставрирана голяма част от манастира. Години наред в комплекса са се водили учебни занятия на свещеническо училище, пастирско богословския институт и софийската духовна семинария.

image

Силно впечатление правят многото и живописни постройки на светата обител, повечето от които са построени към 1836 година от игумен Йосиф.

image

Сред тях се откроява църквата "Св. Георги", която въпреки многобройните преустройства е запазила първоначалният си вид от 1612 година. и част от стенописите си (19-ти век, дело на поп Йоаникий),

image

както и костницата, "увиснала" от стръмна скала върху една от сградите. Храма представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с обширно преддверие, открита галерия и островърх купол. Сред забележителностите на вътрешната му украса е иконостас с изящна дърворезба и плащеница, извезена през 1844 година. Черепишкия манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.

image

След манастира идва с. Лютиброд и

image

Ритлите - в пространството между отвесните канари се намира антична и средновековна крепост Ритлите - http://ivoso.blog.bg/turizam/2007/02/23/srednovekovnata-krepost-quot-ritlite-quot.46201

image

както и мастността Рашов дол – Пантеон на безсмъртието “В Тревожните майски дни на 1876 г. в овчарската колиба на баба Мария Цоловска се укрили отселелите след боевете във Врачанският Балкан група четници предвождани от Георги Апостолов член на щаба на Ботевата чета.

image

В разярилият се ожесточен бой загинали 10-те Ботеви четника и две овчарчета. На 3 юни отсечените глави на загиналите били набучени на колове и разнасяни по околните села. Тук край село Лютиброд е края на Априлското въстание и Ботевата чета. Българино сведи глава за почит местноста е свята”.

image

Тлените им останки лежат в костницата на Черепишкият манастир и

image

Пантеона в с. Скравена край Ботевград.
Надолу Искърското дефиле минава край

image

Мездра,

image

Струпец,

image

Или по точно покрай гара Струпец

image

Роман

image

и завършва след Карлуково.

image

Край скалите след Карлуково има три

image

скални манастира. Почти на последните скали на дефилето се намират скалните феномени

image

Струпаница – скали които човек има чувството, че са се срутели преди дни, а всъщност са на милиони години и скален Феномен

image

Провъртеника /Часовниковата кула/  прилича на гигантска часовникова кула на която са откраднали часовника.

image

Тунелите преди с. Лютиброд

image

Край Черепишки манастир

image

След Черепишки манастир

image

Край гара Лакатник

image

Лакатнишки скали

image

Лакатнишки скали

image

Край с. Очин дол

image

Отклонението за с. Очин дол

 






Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zl1a - Лакатнишки Скали
30.08.2006 02:07
хубави снимки...
цитирай
2. анонимен - Няма кътче от Искърското дефиле...
08.02.2007 18:24
което Иван Вазов да не е обходил и описал в многото си томове. Тук за 3 дни създаде най-хубавите си разкази "Една българка" Дядо Йоцо гледа" поемата "Клепалото бие"и др. Нямал е фотоапарат, движел се е пеша или с муле и всичко е рисувал с перото си. Днес това дефиле откриваме посвоему,едва ли друг би могъл да го опише по-добре от Вазов, ако не е фотографията..
цитирай
3. анонимен - Да, а към днешна дата на Искърското ...
19.03.2009 17:54
Да, а към днешна дата на Искърското дефиле е посветен цял блог :) - www.extremary.log.bg
Поздрави!
От списващия го
цитирай
4. mvidenova - Чудесни снимки!
19.03.2009 18:07
Е нали си е нашето дефиле,всяко камъче си обичаме, но ви благодаря че и други освен нас могат да се радват на тези красоти благодарение на снимките.
цитирай
5. vitaniya - !!!!!!
06.04.2009 22:01
страхотно е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
6. анонимен - anonimen
03.12.2009 15:01
Това място е страхотно,който не е ходил може само да съжалява Трябва да се посети за да се усети красотата
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5897692
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930