Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2006 09:03 - Римски град Деултум-Дебелт
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 6714 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 06.01.2011 15:49


image
Дебелт възниква като тракийско селище. Когато района на днешното селище попада в пределите на Римската империя там е изградена колония за ветерани - Колония Флавия Пацис Деултензиум.
 
image
Изграждането на римската баня се отнася към късната античност - кр. на ІІІв. от н.е., като е била преустройвана през следващите ІV и Vв. Банята заема цяла инсула от античния град, фланкирана от двете главни улици.
 

 image

Село Дебелт Бургаско. Римски град просъществувал от І до ІV в. Тук е един от първите символи на българска държавност – граничният вал Еркесията, както и единствената проучена в Европа средновековна митница, където Византия изплаща ежегодния си данък на България. 
image
Наред с печатите на известни византийски институции в района са намерени и първите печати на княз Борис І на юг от Стара планина. Историци смятат, че оттук е преминала първата делегация за покръстването на българите. Днес в селото лежат останките на древна митница - тя е идентифицирана на базата на около 60 оловни печата и пломби, по-голямата част - притежание на византийски сановници, а два от тях на българския цар Борис-Михаил.
image
Тук са разкрити и стара римска баня, като и основите на дворец. Селото все още е обект на археологически проучвания. Устроен е Археологически музей, в който са изложени откритите предмети от археологическите разкопки. В началото на 2002 г. в селото бе открито сребърно съкровище, съдържащо 100 милиаренсии на Константин I, Константин II и Констанций II и 3 сребърни медальона. Предполага се, че съкровището е укрито към средата на IV в.
image
Книга Деяния на св. Апостоли (гл. ХVІ-ХVІІ) съобщава, че християнството навлиза в Българските земи още през I век, чрез благовестническото дело на св. апостол Павел. Преданието разказва,че възникнали християнски центрове, като един от центровете бил в Девелт (сега с. Дебелт).

 image

Районът около западните брегове на Мандренското езеро, южно от Бургас е изключително богат на археологически обекти.
image
Тук на площ от около три кв. км. са регистрирани повече от двадесет и пет обекта от различни исторически периоди – от къснобронзовата епоха до късното средновековие. Основно причина за това е динамиката на равнището на Черно море и свързаните с нето подпочвени води.
image
В продължение на близо две хиляди години поради отворения фарватер по огледалото на езерото основния икономически център на съвременната Булгарска област е бил именно край съвременното село Дебелт.
image
Основно преимущество от гледна точка на бъдещите проучвания е, че почти всички те са изцяло достъпни за различни форми на изследвания.
image
След изключително плодотворните разкопки и проучвания, започнали през 1980 г. в околностите на с. Дебелт бе създаден Национален археологически резерват.
image
В него е изградена археологическа база с възможности за обезпечаване на целогодишна работа на проучвателските екипи.
image
Предстои нейното благоустрояване и създаване на постоянна експозиция, както и на експозиции на открито върху разкритите площи на късноантичния град Деултум. В базата до няколко години ще бъдат създадени всички условия за съвременни.
image
Археологически изследвания. Разкопките са подновени през 2002 г.
 image



Тагове:   град,   Дебелт,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Dance Club Mania Dj Vesselin 30.08.08
08.11.2008 22:13
ehee nali e na6to selo nqma da se izlogeame tuk samo razkopki ima mn se radvam 4e sme izvesni
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884278
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031