Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2006 09:26 - Крепостта Кричим
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 6801 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 27.05.2012 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Крепостта Кричим е строена през два периода - ранновизантийски (V-VІ век) и български (от времето на хан Крум).
image
Разрушена е през ХV век, когато загубила стратегическото си значение. От крепостната стена се открива приказна гледка към град Кричим, който е под нозете ни и към Пловдивското поле.
image
Кричим е древно селище от ранновизантийско време. В началото на дефилето на река Въча, на високи и непристъпни скали от двете страни се намират останките от двете средновековни крепости играли ключова роля в охраната на този важен планински проход.
image
Особено интересна е Асенова крепост /да не я объркаме с Асеновградската/, от която са останали запазени крепостна стена, водохранилище, жилищни сгради. Голямата забележителност там е Асеновия камък, на който е изсечен един изключително ценен надпис, отлично запазен и днес. Той гласи: ”На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим”. Смята се, че става въпрос за Цар Иван Асен II, който е завладял крепостта през 1230 г. и е имал обичай да ознаменува своите победоносни походи срещу византийците с надписи върху камък за вечни времена.
image
След победата от 1235 г. царят дарява щедро монашеските обители на Света Гора, за което свидетелства патриарх Евтимий в „Житие на Петка Търновска“. От златопечатните грамоти издадени от името на Иван Асен II за тези манастири е запазена само този за Ватопед („Ватопедска грамота“).
image
Съхранена е и грамотата даваща право на дубровнишките търговци за свободна търговия в земите на Българското царство („Дубровнишка грамота“). Особен интерес в нея представлява изброяването на подвластните на царя области: Видинска, Браничевска, Белградска, Търновска, Загорска, Преславска, Карвунска, Крънска, Одринска, Скопска, Прилепска, Деволска и Арбанашка. През 1198 година Кричимската крепост е в ръцете на Иванко. Същата година крепостта е превзета от византийския севастократор Георги Палеолог, който пада мъртъв, след като преодолява крепостната стена със стълба. Кричим е едно от няколкото селища в Пловдивския край, които в ранното Възраждане. (1396 – 1762) са имали килийни училища.
image
Манастирите “Св. Богородица” и “Св. Врач” са поддържали църковно-славянското и българското книжовно предание и са служили за училища. Те са съхранявали най-скъпото нещо за народа - писмеността. През 1451 г. Кричим е записан като село в регистрацията на Филибе санджак (Пловдив).

По заповед на Мехмед II, на Чандарлъзаде Халил Ха
ѝреттин Паша внука му Халил Паша очертал границите на селото. Границата била определена по имена на дървета и околни пътища. Споменават се имената Ески Хисар (Стар хисар), Кова (кофа) юзу или юзлу.
image
Хиуджетът (документът) е написан от Мустафа бени Али (Хасковски Кадия), Хаджъ Мухаммет Сарухан бени Абдуллах, Искендер Мюслахаддин.
image
От крепостната стена се открива приказна гледка към град Кричим, който е под нозете ни и към Пловдивското поле. До крепостта се стига, като от градската черква "Св. Св. Козма и Дамян" се поеме първо по път, а след това вдясно по стръмна пътека (около 30 мин) има маркировка и крепостта се вижда от целият град.
image

  Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.  

 






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Крепостта е двойна - близнак на два ...
04.01.2007 12:35
Крепостта е двойна - близнак на два срещуположни хълма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5899742
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930