Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2006 15:09 - Крепоста Калацерка
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 4903 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 01.08.2011 18:27


image
Първите сведения за населението на Калиакра се отнасят за IV в. пр.Хр. Тогава носът е носил името Тиризис по името на обитаващото го тогава тракийско племе Тиризи. 
image
Според античните исторически сведения мястото било управлявано от царя на Тракия Лизимах, считан за един от наследниците на Александър Македонски.
image
Легендата гласи, че Лизимах натрупал несметни богатства при походите си до Персия и ги криел в пещерите около носа.
По време на гръцкото управление на носа са изградени допълнителни крепостни стени, а през римското му владичество древната тракийска крепост е разширена. 
image
Оформени са вътрешен и външен град, а крепостната стена около тях е била 10 метра висока и 3 метра дебела.
През V-VI в. сл. Хр. крепостта била един от основните защитници срещу нахлуващите варварски племена, а градът бил един от важните градове на област Скития. По това време крепостта се наричала Акре Кастелиум /от Акре – нос, и Кастелиум – крепост/. 
image
До VII в. градът се развива и укрепва, след което започва постепенен упадък, тъй като след създаването на Българската държава българските и славянските племена не проявили интерес към мястото и то останало слабо заселено.
Първото споменаване на носа със съвременното му име Калиакра датира от началото XIV в. в картата на италианеца Петрос Весконте. 
image
Името произлиза от гръцките думи Калос – красив, Акра – нос/крепост. Съществува и друго име, дадено от немския оръженосец Ханс Шилтебергер - той описва носа като Калацерка. И това име произлиза от гръцки език /кала – красив и церки – обръчи, тук се имат предвид трите крепостни стени, опасващи носа/.
Най-голям възход в развитието си крепостта бележи през XIV в., когато влиза в границите на Карвунското княжество. 
image
Независимо от централната власт, княжеството е управлявано от деспотите Добротица и Балик. На името на деспот Добротица е наречена и областта Добруджа.
Историческите сведения говорят за Калиакра като за мощен средновековен град, чиито деспоти секат собствени монети и са първите български владетели, които започнали да строят собствен флот. 
image
И до днес са запазени части от водопровода на древния град, както и останки от двореца на деспотите. През 1393-94 г. Карвунското княжество попада под османско владичество.
През 1444 г. тук спират войските на полския и унгарски крал Владислав Варненчик, тръгнали на поход срещу османските войски. 
image
В стари турски документи мястото е споменато като пристанище с митница.
През 1791 г. по време на Руско-Турската война от края на XVIII в. край бреговете на Калиакра се състои велика битка между ескадрата на руския адмирал Ушаков и многократно по-голямата армада на Хюсеин Паша. Величествената победа на руските кораби и до днес се помни, а наскоро по случай 215-та годишнина от битката на носа беше изграден паметник на руския адмирал.
image

Един от 100-те национални туристически обекта на България - http://ivoso100.blog.bg/   - под № 24


  Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.



Тагове:   Калацерка,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Любовта към Родината... и към нейния език...
22.03.2008 11:52
Мерси! Много добре, но правописът...

КрепостТа Калацерка
Три точки са достатъчни за многоточието
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5899619
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930