Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2023 13:51 - Още едно допълнение за американския тероризъм срещу Русия
Автор: lieutenantbenz12345 Категория: Новини   
Прочетен: 2069 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 /Поглед.инфо/ В Съединените щати бяха разкрити подробности за тайна операция, планирана още преди началото на СВO.


Журналистът твърди, че руските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са били взривени по пряка заповед на администрацията на Джо Байдън.

Известният американски журналист, носител на престижната награда "Пулицър" Сиймор Хърш в САЩ, е наричан "разчистващият мръсотията". През целия си живот (а сега Хърш вече е на 85) той се е специализирал в разследването на най-строго пазените тайни на ЦРУ, Пентагона и други американски правителствени агенции. Преди време журналистът разказа за малтретирането на иракски затворници в затвора Абу Гариб, постави под въпрос официалната версия на американските власти за елиминирането на Осама бин Ладен. И току-що публикува още един сензационен материал, политическото значение на който е трудно да се надценява.

Хърш твърди, че руските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са били взривени по пряка заповед на администрацията на Джо Байдън. Операцията е подготвена и проведена от американските военни и разузнавателни служби с помощта на колегите им от Норвегия. Авторът на публикацията твърди, че е получил най-достоверна информация от човек, който сам е участвал в планирането на акцията. По обясними причини той не разкрива името на своя източник.

Припомняме, че на 26 септември 2022 г. беше регистрирано мощно изпускане на газ в Балтийско море, недалеч от датския остров Борнхолм, до който минаваха трасетата на тръбопровода. Водата бълбукаше в кръг с диаметър няколко десетки метра. Веднага възникна съмнение за саботаж на Северните потоци.

Проучванията, проведени по-късно от шведски специалисти (нападението се случи в икономическата зона на Швеция), потвърдиха тези предположения: тръбите, лежащи на дъното, бяха разкъсани от експлозия на заряди, поставени под тях. В САЩ не скриха радостта си от случилото се, но категорично отрекоха участието си в саботаж.

И сега разследването на Хърш ни позволява да получим ясна представа какво наистина се е случило.

ТОВА НЕ Е ЗА ДЕЦА“

От първите дни на своето съществуване, Северен поток 1 беше разглеждан от Вашингтон като заплаха за господството на САЩ, пише Хърш. Сега Русия имаше допълнителен източник на доходи, а Германия и останалата част от Западна Европа станаха още по-зависими от евтиния руски природен газ, намалявайки ролята на Америка в доставките на суровини за Стария свят.

Северен поток 2, който беше завършен през септември 2021 г., ако беше одобрен от германските регулатори, щеше да удвои количеството на този евтин газ за Европа, осигурявайки, например, повече от 50 процента от годишното потребление на Германия.

През декември 2021 г., два месеца преди началото на руската СВО в Украйна, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан свиква среща на новосформирана работна група с представители на Обединения комитет на началник-щабовете, ЦРУ, Държавния департамент и Министерството на финансите.

Това беше първата от поредица строго секретни срещи в защитена стая на последния етаж на Старата административна сграда в съседство с Белия дом, където се помещава и Консултативният съвет за външно разузнаване на президента, каза Хърш. Те обсъдиха един въпрос: как да унищожат и двата Северни потока. Това беше направено по пряко указание на Байдън.

На тази и следващите срещи бяха предложени различни варианти. Военноморските сили се застъпиха за използването на новопоръчана подводница за атака на тръбопроводите. Военновъздушните сили обсъдиха пускането на бомби със забавено взривяване, които могат да бъдат дистанционно активирани. ЦРУ твърди, че каквото и да се прави, трябва да е тайно. Всички участници разбират какъв е залогът. „Това не са детски игри“, пише Хърш, цитирайки своя информатор. В края на краищата Москва може да квалифицира нападението като „casus belli“ („повод за война“).

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс създаде работна група в агенцията, в която беше включен човек, запознат с възможностите на дълбоководните водолази от специалния военноморски център в Панама Сити. През следващите няколко седмици членовете на тази група започнаха да разработват план за тайна операция, по време на която дълбоководни водолази трябваше да взривят газопроводите. В началото на 2022 г. цереушниците докладваха на междуведомствената група Съливан: „Имаме начин да взривим Северните потоци.“

Това, което се случи след това, беше зашеметяващо“, казва Херш, като пише, че на 7 февруари, по-малко от три седмици преди началото на специалната операция в Украйна, Байдън се е срещнал с германския канцлер Олаф Шолц в кабинета си в Белия дом.

- На последвалия брифинг за пресата Байдън предизвикателно заяви: „Ако Русия нахлуе... няма да има повече Северен поток 2. Ще сложим край на това“, казва Хърш.

За да се избегне изтичане на информация, беше решено да не се информира Конгресът за това. Военните знаеха, че руснаците имат отлично наблюдение на Балтийско море. Норвежците бяха включени в търсенето на удобно място за диверсията. И местните експерти бързо намериха правилния район в плитки води на няколко мили от остров Борнхолм.

СИГНАЛ ЗА ВЗРИВА ПОДАДЕ СПЕЦИАЛЕН БУЙ

През юни миналата година водолази от ВМС на САЩ се заеха с работа. Те действаха под прикритието на нарочно организираните там учения на НАТО BALTOPS 22. Гмуркайки се от норвежкия миночистач от клас Alta, водолазите инсталираха дистанционно управлявани кумулативни заряди, съдържащи експлозива C4, на четирите тръбопровода (всеки от Северните потоци имаше две нишки) с бетонни защитни капаци.

Това беше досадна, отнемаща време и опасна работа, но водите край бреговете на Борнхолм имаха друго важно предимство: нямаше силни приливни течения, които биха могли значително да усложнят задачата на гмуркачите.

Норвежците не са случайно посветени в строго секретните планове. „Те мразеха руснаците, а норвежката флота беше пълна с отлични моряци и водолази, които имаха дългогодишен опит в дълбоководното проучване на нефт и газ“, разказва източникът на Хърш. Може би норвежците са имали и други интереси. Унищожаването на Северните потоци позволи на Норвегия да продаде много повече от собствения си природен газ на Европа.

Експлозивите, прикрепени към тръбопроводите, трябваше да бъдат задействани от сонарен буй, пуснат от самолет. На 26 септември 2022 г. разузнавателен самолет P8 на ВМС на Норвегия извърши привидно нормален полет и изпусна този буй. Няколко часа по-късно от него беше подаден сигнал първо към „Северен поток 2“, а след това и към „Северен поток 1“. Избухнаха мощни експлозиви C4 и три от четирите тръбопровода бяха изведени от строя. Светът знаеше, че се е случило нещо необратимо.

ВАШИНГТОН Е ДОВОЛЕН, НО НЕ ПОЕМА ВИНАТА

Веднага след експлозията на тръбопровода, американските медии третираха диверсията като неразгадана мистерия, отбелязва Хърш. Русия многократно е цитирана като вероятен виновник, въпреки че изобщо не беше ясно защо Москва ще унищожи собствения си доходоносен тръбопровод за природен газ. Нито един голям американски вестник не цитира по-ранните отправени заплахи за тръбопроводите от Байдън и заместник-секретаря Нуланд.

По-убедително оправдание за действията на президента дойде от държавния секретар Тони Блинкен.

На пресконференция веднага след атентата той каза: „Това е невероятна възможност да се освободим от зависимостта от руската енергия веднъж завинаги и по този начин да лишим Владимир Путин от възможността да използва енергията като средство за насърчаване на своите имперски планове. Това е много важно и отваря огромни стратегически възможности за следващите години.”

А неговият заместник Виктория Нуланд, свидетелствайки на изслушване на комисията по външни отношения в Сената в края на този януари, каза на сенатор Тед Круз: „Като вас, и аз смятам, че администрацията е много доволна да знае, че Северен поток 2, както искате да го наречете, е вече купчина метал на дъното на морето.

Очаквано разследването на "разчистващия мръсотията" Сиймур Хърш беше прието враждебно от официален Вашингтон. Говорителят на Белия дом Адриен Уотсън каза: „Това е лъжа и пълна измислица“. Говорителят на ЦРУ Тами Торп реагира по подобен начин: „Това твърдение е напълно и безвъзвратно лъжливо“.

Както и да е, но шилото в торба не стои. Ако вземем предвид последните заключения на разследването в Германия, че зад взривяването на Северните потоци може да стои някаква западна сила, тогава има всички основания да се смята, че този случай няма да бъде потулен и скоро ще научим нови подробности за американската терористична атака срещу руските газопроводи.

А сбръчканата стара Европа може само да се изтрие с мизерните остатъци от бившия си суверенитет и да признае, че икономическите й интереси сега се определят не от нея, а отвъд океана.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lieutenantbenz12345
Категория: История
Прочетен: 131896
Постинги: 48
Коментари: 34
Гласове: 93
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031