Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 18:26 - Лъснаха далавери с доставки на лекарства
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 527 Коментари: 0 Гласове:
0



Броени дни са били нужни на новото ръководство на здравното министерство, за да открие, че упорито отричаните от предшествениците далавери при доставката на лекарства са налице. В петък здравният министър Божидар Нанев, който представи екипа си, обяви, че в областта на лекарствената политика са установени редица нарушения при провеждането на тръжните процедури. Констатирана е неточна преценка за необходимите обеми от дадени медикаменти.

Така например лекарство за рядко онкологично заболяване, с което се лекуват 20 души е било поръчвано в количества за 150 души, а в същото време е имало недостиг на други медикаменти, заради което пациенти са оставяни за дълъг период от време без животоспасяващи медикаменти. "Вземани са еднолични решения за включването на отделни лекарства и за промяна в количествата на други", заяви Нанев, но не пожела да конкретизира кой е вземал тези решения.

Освен това имало сериозно забавяне при провеждането на тръжни процедури в няколко последователни години. За да сложи ред в лекарствената политика на министерството Нанев е решил да сформира одитно звено, в което ще влизат представители на пациентските организации, на Държавния финансов контрол, Министерството на финансите и подопечното му ведомство.

В новия орган, който ще следи за прозрачността на процедурите по доставката на лекарства, вече има отредено място за Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването, която през последните години бе основен разобличител на далаверите с лекарства.

Новият здравен министър призна, че е възможно пациенти с трансплантации и някои онкоболни да останат без лекарства в края на годината заради неправилни разчети, но обеща да направи необходимото това да не се случи.

По повод орязването на бюджета на министерството с 15% здравният министър заяви, че ще се икономисва от капиталови и административни разходи, но не и от пари за лекарства.

Нанев заяви, че се налага ревизия на новия лекарствен списък, който доведе до тотално объркване сред лекари и аптекари и бръкна дълбоко в джоба на пациента. Той обаче посочи, че от списъка няма да отпадат групи медикаменти, а листата ще се оптимизира според финансовите възможности. "Ще има по-скоро замяна на едно лекарство с друго, отколкото отпадане от списъка", обясни Нанев.

Първите реформи ще влязат в НС до края на годината

Новият министър и екипът му имат амбицията да вкарат до края на годината първите предложения за законови промени, с които да започне дългоочакваната здравна реформа.

Нанев съобщи, че предложенията за промяна в здравноосигурителния модел ще са факт до края на годината, но не може да каже кога ще бъдат приети. Моделът ще се развива в посока демонополизация на НЗОК, която ще предлага основен пакет здравни услуги, макар и различен от сегашния, и надграждане с допълнителните доброволни фондове.

От следващата година Нанев се надява да започне и преструктурирането на болниците. Постепенно методиката за заплащане на лечението с клинични пътеки трябва да бъде сменена от диагностично свързаните групи. "Това ще стане плавно, вероятно първо в пилотни болници", обясни Нанев.

Към средата на годината изпълнението на разходната част на бюджета на Министерството на здравеопазването е 50% от определения лимит. Изпълнението на приходите към края на юни пък е 90% - 32. 8 млн. лв.

Разходите за финансиране на лечебни заведения за болнична помощ са в размер на 51% от лимита или 56.4 млн. лв. За централни доставки на лекарствени продукти са изразходвани 39% от лимита или малко над 60 млн. лв. /Медиапул



Тагове:   далавери,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000214
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031