Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2023 17:59 - Българите насекоми ядат когато цъфтят налъмите
Автор: heliana Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4288 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.03.2023 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Толкова е гнусна темата с яденето на насекоми, че човек може да превърти лентата назад и да си спомни как преди няколко години беше атракцион да гледаме записи и видея от източните части на Азия, където хората наистина имат практика да ядат насекоми. Да, беше атракция да го гледаме, защото за нас това беше един атракцион, една причудливост. Сигурна съм, че по света има хора, които пият отрова всяка сутрин за да се чувстват безсмъртни. Сигурна съм, че до днес има хора, които си пилят зъбите с пили и си правят огромни дупки по тялото. Но това не сме ние. В един от учебниците ми по антропология са описани всевъзможни такива разнообразни културни черти, но ние не ги възприемаме като повече от живота на другите. Не ги съдим, но не желаем да практикуваме техните обичаи. Точно толкова е просто. 

Има места, където ядат зародишиге на птиците и така нататъка. Един много интересн аргумент чух напоследък в защита на насекомите и той беше, че ние приемаме да ядем скариди, тогава защо се опъваме на ларвите? Ами да, ядем скариди, защото първо имат определен специфичен вкус, който сме приели, че харесваме и второ защото в тях има месо. А в буболечките не е точно месо, нали. Или предпочитате кюфтета от червеи. Предпочитате ли кайма от ларви. Не е никак случайно, че ние българите изпитваме известна погнуса от от звученето на тези думи. Ние имаме прекрасни сирена, млечни продукти, госби, дори постни гозби и не сме имали потребност да стигаме до това да ядем червеи. Толкова много треви са ядливи, че пред перспективата да лапам буболечки винаги ще предпочета една супа с коприва. Странно как дедите ни са избрали друг набор от хранителни продукти. И бяха огромна част от тях столетници. Да сготвиш охлюви може, но не е всекидневно занимание. Който е варил охлюви знае. Да сготвиш жабешки бутчета може, но не е всекидневна храна. И изведнъж някой ни казва, че не само, че всички сложносъставни продукти са пълни с насекоми, но това трябва да бъде възприето като основна храна за да пазим природата и екосистемата. Щото иначе...

И ето Киро Скалата излиза и ви разказва за нещата, които причиняват гъбите на насекомите и ще ви обърне внимание на много тънки и грозни детайли. А аз ще добавя към неговите думи. Има едно охлювче, което обитава големите джунгли и долу във влагата се чувства прекрасно. Но когато спорите на определена гъба се настанят върху тялото му те проникват до нервните му окончания и му казват да започне да се изкачва нагоре по дърветата докато не го качат най-отгоре на дървото. Там охлювчето умира от липсата на влата и прекомерното слънце. Гъбата го изяжда и изхвърля нов мицел в търсене на нови жертви. Аз може да пиша романи за войната на гъбите и да облека всичко това в литература, но истината е, че хората ви предлагат съвсем реални документи и съвсем реални факти, които трябва да повишат вашата бдителност. Ако можете да проследите линка гледайте това кратко и дразнещо сетивата видео. 

Обърнете също така внимание на това. Човешкото тяло наистина е някаква форма на сдружение на клетъчни федерации. На вас ви се ядат домати не защото мозъкът ви е установил потребност от тези вещества, а защото някоя колония бактерии, особено в стомаха, е направила искане за тези вещества и мозъка се старае да угоди на всички и да ги осигури. Представете си, че тази колония стане домакин на мицел, който има други цели. Само си го представете. 

Когато започнаха да ни говорят, че нашата мусака е вредна за околната среда ние се смяхме. И винаги, когато излязат с гръмки твърдения от такъв тип ние се смеем. Ние се смеем, но шоколадите са пълни с определен вид съставки и ние така или иначе ги ядем. Смеем се на глупостите за ядене на човешко месо, фрустрирани сме даже, но истината е, че след като го говорят те просто опипвад до къде стига нашата търпимост. Предлагат ни да ядем храна с вкус на човешко месо и когато откажем предлагат ни червеи - далеч по-безобидно, нали?! Някакви там ларви смляни за оцветител на кетчупа и соса барбекю. Моята баба и без сос барбекю живя до 94 и ако не беше кромидената истерия сигурно щеше да мине 100. И както тя обичаше да казва "Айде, много благодарим. Ама не, благодаря."

https://fb.watch/jiYUq-b0Py/




Гласувай:
1



1. raders - Ок само че работата е пропагандна ...
16.03.2023 20:52
Ок само че работата е пропагандна тъпотия, за да се връзват идиотите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: heliana
Категория: Други
Прочетен: 138357
Постинги: 105
Коментари: 105
Гласове: 273
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031