Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 13:37 - Произход и етимология на името на река Бъндерица
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5115 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2009 15:47


Произход и етимология на името на река Бъндерица

Авторска статия на Димитър Георгиев - Даков

Името на реката е свързано с името на град Банско и по-старото споменато име в турските регистри Баниска. Днес такова селище съществува със същото име Баниска и е разположено на река. Всъщност името на град Банско е свързано с изобилието на водни ресурси и обезпечеността на селището с прясна и чиста сладководна вода от река Глазне. Някои свързват река Глазне с името на големите заоблени каменни блокое в реката, които местните наричат глази. Няма как обаче една река да бъде кръщавана на своите камъни, колкото и впечалителни да са те, защото не те а водата е впечатлителния ресурс за човека. В името глазне е заложено значението на чиста, бистра вода и река, която е така прозрачна, че можеш да се огледаш в нея като в огледало. Следователно името "глазне" се използва със значението на бистра и чиста, прозрачна вода, в която очите (глазите) могат да огледат себе си в собствения отразен поглед на наблюдателя. 
Да се върнем на името на град Банско - то е пряк аналог на себищата с име Баня (град и село Баня в Бъргария, село Баня в Гърция, село Баня и град Баня Лука в Сърбия), но получило окончание - ско, за да е в мъжки род. Оттук идва и името на река Бъндерица - приток на река Глазне. Името на река Бъндерица праизлиза от "бан" и съчетанието й с думата "дере", образувайки бандере-то със значение "дерето на банско", "дерето над банско" или "банско дере" = "бандере". Тъй като местната типология използва умалителни форми както Глазне а още повече за малката рекичка приток на река Глазне, то крайния вариант на името останало Бандереца или Бандерица, която впоследствие се обнародвала като Бъндерица.
Тук трябва да допълним, че старинната част на Банско е изградена изцяло от ломен и неломен речен камък от река Глазне.
И накрая като заключение, ще обощим и ще специфицираме защо именно банскалии са нарекли дерето с реката под полите на връх Вихрен бан-дере. През късна пролет и ранно лято когато слънцето напича силно зимните снегове около бреговете на реката,  около нея излиза пара и създава алюзията за парата от баня. Затова както дерето, така и реката носят името бандере, а от там и умалителното име на малката рекичка Бандереца --> Бандерица --> Бъндерица.
image Бъндеришки езера - Автор Зеленика.




Тагове:   река,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470904
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031