Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 10:37 - Защо не уволняват некадърниците?
Автор: deepblue Категория: Други   
Прочетен: 1273 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо не уволняват некадърниците?

Със сигурност Ви се е случвало да се замислите за някой свой колега или колежка: „Тоя некадърник, защо ли не са го уволнили още?”. Почти всеки колектив си има такъв уникален екземпляр, който на пръв поглед не върши нищо полезно, нито за себе си, нито за обществото, а началниците, като че ли изобщо не забелязват този факт. Такива хора, дори успяват да преживеят съкращенията и да останат във фирмата все така ... некадърни.

Това, за „некадърника”, което сме написали по-горе, е гледната точка на един колега. А какво, в същото време може да мисли един началник, запазващ работата на сътрудника, изглеждащ некадърен?

Намирането на подходящ служител – не е лесна работа. Затова, работодателите не бързат да се отърват от работника, който все пак успява да върши работата, за която е нает. Но, някои „некадърници” остават незасегнати и от масовите уволнения във фирмата. Какви са скритите причините, поради които работодателят задържа работника?

Служителят има някаква връзка с ръководството на фирмата

Нямаме предвид „връзки” в романтичния смисъл на думата (въпреки, че и такива понякога имат място), а връзки в най-широкия им смисъл – приятелски, роднински или комшийски. Напълно е възможно, човекът, който не може да изготви един свързан доклад, в същото време, всяка събота да пие по комшийски бира с най-големия Ви шеф или майка му/й е трета братовчедка на любимата леля на заместника на генералния директор.

Шефовете имат доверие на даден подчинен

Понякога, не е много лесно ръководителят на голяма фирма да намери сътрудник, на когото да има доверие. Доверието се изгражда дълго и винаги е подкрепено от конкретното поведение на човека в определени ситуации.
Затова, вероятността началникът да избере да запази един некадърен, но сигурен работник е много по-висока, от тази да предпочете супер-специалист, на когото няма или още няма пълно доверие.

Човекът, по някакъв начин, е много полезен за фирмата

Например, успява да се разбира с най-големият, но най – опърничавият клиент на фирмата или да оправи всякаква офис – техника, когато това трябва да се направи спешно и без да се викат специалисти.

Ръководството мисли, че може да бъде и по-зле

Всичко се познава, в това число и хората. Възможно е, началниците вече да имат негативен опит и да знаят, че съществуват много по-некадърни и не отговорни работници. Някои шефове предпочитат да задържат сътрудника „на когото вече познава косурите”, отколкото да си търси друг.

Ръководството има някакви опасения

Понякога, лошия работник не се уволнява, защото ръководството на фирмата се опасява, че той ще премине във фирмата на конкурентите и ще предаде, някаква поверителна информация, клиентската база или дори, след уволнението си ще се отправи директно в прокуратурата.

От жалост

Случва се, началникът да вижда, че служителят е некадърен, не успява да си върши работата и не става за нищо, но не го уволнява от жалост. Много хора, чисто психологически, не могат лесно да уволнят един човек и да оставят него и семейството му без прехрана.

Фирмата не иска да харчи време и пари, за да си търси нов работник

Случват се ситуациите, когато фирмата няма възможност или желание да се занимава с наемането на нов персонал. Този процес не е кратък и изисква доста работа – преглеждане на документи за кандидатстване, провеждане на интервюта, а след това – обучение на новопостъпилите служители и т.н. В такива случаи, работодателят предпочита да задържи човека, който поне е наясно с работата си и има някакъв опит, въпреки, че може и да не носи, кой знае, каква печалба на фирмата.

Сътрудникът притежава, някаква конфеденциална информация за ръководството на фирмата

Не много често, но все пак се случва, че работникът притежава, някаква поверителна информация, „компромат”, на някой от ръководителите на фирмата. Ясно е, че този човек ще бъде задържан на заплата във фирмата, колкото се може по-дълго (или докато „компроматът” има сила), дори изобщо да не върши нищо.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deepblue
Категория: Други
Прочетен: 71838
Постинги: 26
Коментари: 24
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930