Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2010 14:58 - КАК СЕ ПРИГОТВЯ АШУРЕ
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 10826 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 11.01.2010 15:04


Този пост е провокиран от tili. [tili  в тази рецепта няма боб, но може да се добави, всъщност тази рецепта ми се струва много много постна, ще издиря и друга...]
image

image

Необходими продукти:

500 гр. жито (грухана пшеница)
200 гр. захар
100 гр. орехови ядки
100 гр. стафиди
40 гр. нишесте
1 ч. л. канела
2-3 капки розова вода
пудра захар за поръсване и дребни бонбонки

Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подходящи съдове, като пластмасови еднократни чашки, и се охлажда. При сервиране ашурето се поръсва със смлени или натрошени печени орехови ядки, пудра захар и канела.

image

АШУРЕ ОБЩО НАСЛЕДСТВО ОТ МИНАЛОТО ДО ДНЕС

Мухаррем месецът на Ашуре

Месец Мухаррем сред мюсюлманите е известен като месеца на Ашурето. Денят Ашуре се пада на десетото число от месец Мухаррем според мюсюлманския календар Хиджра (лунен календар). Името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет".

Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух (Ной), мир нему. Корабът на Нух, мир нему, се спасил от водите на потопа на 10-ия ден от месец Мухаррем и в знак на благодарност за спасението е било приготвено специално ястие.

Според преданията, търсейки начин как да нахрани хората, които се качили на кораба му, пророка Нух, мир нему, призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От изсипаните продукти в съда се получило ястието "Ашуре", което се приготвя и до ден-днешен по повод честването на деня, в който човечеството се родило за втори път. В християнската култура това ястие е известно като "коливо". Ашурето съдържа боб, нахут, царевица, грухана пшеница, бадеми, шам-фъстък, лешници, стафиди, сушени плодове, орехи, вода, захар и др.

Отбелязването на Деня Ашуре, т.е. края на всемирния потоп, който сплотява цялото човечество, се счита за обща ценност на всички основни религии.

Затова историческото ястие Ашуре се приготвя в знак на почитане на деня, в който човечеството се е родило за втори път. След приготвянето на Ашурето ястието се раздава на близки, приятели и комшии, без да се прави разлика във вярванията, като тази дата и ястието са повод за сближаване и размяна на подаръци. Така Ашуре от векове е повод за развитие на обичта и уважението сред съседи, близки и роднини.

На различни места в България ашурето се приготвя като сладкиш или като солено ястие. Въпреки че се готви по различни рецепти, ашурето е сред най-вкусните ястия. В територията на цялата страна традиционното ашуре се приготвя с вода или с мляко.

Мухаррем е първият месец от мюсюлманския календар

Поради ред причини Мухаррем е първият месец от мюсюлманския календар Хиджра (лунния календар). Месец Мухаррем се приема като първия месец, защото по време на този месец са се случили много свещени неща. Започвайки от първия човек и пророк Адем (Адам), мир нему, за 10 от пророците чудото на спасението се е случило на 10 Мухаррем. Сред другите чудеса е спасяването на Муса (Мойсей), мир нему, от Фараона; пророкът Нух, мир нему, се е спасил от потопа; пророкът Авраам, мир нему, се е спасил от огъня; покаянието на пророка Адем се приело в този ден и др.

Депо на витамини

От гледна точка на съдържанието на витамини, ашурето е най-здравословният и богат на хранителни вещества сладкиш в турската кухня. Понеже се приготвя заедно със зърнени и бобови храни, това го прави богат на протеини, а сушените плодове обогатяват съдържанието му на витамини. В ашурето няма наличие на холестерол, понеже съдържа само растителни мазнини. Ашурето се приготвя от богати на хранителни вещества продукти, поради което в него се съдържат освен витамините B2, B1, C и А, така също и големи количества желязо, цинк, фосфор, калций и натрий.



Тагове:   как,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Благодаря
11.01.2010 19:31
за бързата реакция ;-)))
Значи има си тънки детайли като розовата вода и запечените ядки. Ще я изпробвам и ще докладвам. Благодаря на жена ти !!!
цитирай
2. анонимен - If you want to make $10-$150/hour and up to
11.01.2012 09:45
If you want to make $10-$150/hour and up to $3500/month of your free time working at
home part-time then this is the most important message you’re ever
going to read.

Here’s why:

“Businesses need ME! They’re paying me money – CASH – to a
36-year-old work-at-home mother to get my opinion.”

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html

Guess what?

They also need YOU!

I’m not a marketing expert or a sales gal. In fact, I know very
little about business. But I do know exactly what I like and what
I don’t like. I know what products I would buy and what services
I would use.

Guess what? This is exactly what large companies are paying me
for. They need to know what their average customer needs and
wants. So these companies pay millions of dollars every month to
the average person. In return, the average person, myself
included, answers some questions and gives them their opinion.

You’ve got to try this out. Just click on the link below and
check it out yourself.

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html
цитирай
3. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
01.02.2012 01:55
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get large online web traffic using superb backlink service available. We are able post your custom message up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and incredible targeted web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369577
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив