Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2014 12:09 - Калето Свищов
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 82036 Коментари: 16 Гласове:
92


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image  Свищов най-южният Дунавски град е известен със своите забележителности.

http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/06/15/svishtov.5299

image
На хълм почти в центъра на Свищов е кацнала крепост, чиито руини се издигат на стратегическо място, разкриващо невероятна гледка на изток, запад и север. Хълмът е укрепен далеч в миналото. След варварските нашествия от средата на 3 в., на хълма Калето(араб. KALE- крепост, укрепление) в северната част на днешния гр. Свищов е изградена крепост.
image
На около 150 м. югозападно от върха на хълма са открити два сегмента от крепостна стена и външна кула. Тази стена е построена на склона на хълма и вероятно го е опасвала целия, а градежът й е характерен за времето след 4 в.
image
В крепостта са намерени дребни находки отлатенската епоха до късното средновековие, което говори за дълго и непрекъснато обитаване на хълма. На базата на исторически извори и археологически материал от проведените там разкопки, крепостта е датирана в 13-14 в. Според османски хроники в 1641 година тя е завзета от влашкия войвода Влад Цепеш, прочул се с радикалното си отношение към османските управници и с привързаността си към екзотични ритуали.
image
Най-ранно сведение за свищовската средновековна крепост и града, намираме в Хрониката на Нешри, която отразява турското завоюване на българските земи в края на 14 в. В нея откриваме, че Зищова (Свищов) е причислен към крепостите, влизащи в Шишманова земя. В хрониката се разказва как Али паша, в завоевателния си поход по брега на Дунава, стигнал до свищовската крепост и поискал войводата на Свищов да я предаде доброволно, но той отказал и се приготвил за бой, оказал упорита съпротива и се покорил едва когато му привършили припасите.
image
Почти същите събития разказват Ханс Леонклау в “Нова хроника на турската нация, написана от самите турци” от 1595 г. и в “Османска история” от Ахмед Джевед паша, издадена през 1864 г. След завладяването на крепостта, в нея е настанен постоянен турски гарнизон. Калето е отбелязано и върху картата на Фра Мауро от 1459 г. под името Sisco. През 14-15 в. тя се споменава във връзка с походите на унгарския крал Сигизмунд (1396 г.) и на Владислав Варненчик (1444 г.). По-достоверни и подробни данни за крепостта се намират в съчиненията на турските хронисти и пътешественици от 17 в. Хаджи Калфа и Евлия Челеби. В 1791 г. градът се споменава в репортажи на чуждестранни журналисти по повод Австро-турската война от 1787-1791 г. и подписването на Свищовския мир между воюващите в конфликта страни.
image
За последен път сред историческите извори крепостта се споменава във връзка с Руско-турската война от 1806-1812 г., когато турският гарнизон капитулира без съпротива на 1.IХ. 1810 г. и ген. Каменски заповядва да се запали градът, да се разруши до основи укреплението и да се взриви цитаделата. След този погром турците я изоставят, но крепостта съществува още дълго време, като полуразрушен архитектурен комплекс.
image
Окончателното й разрушаване става в средата на 19 в., когато камъните й се използват за построяване на турската казарма “Ени къшла” през 1850 г.
image



Тагове:   крепост,   свищов,


Гласувай:
92



Предишен постинг

1. tania89tania - Чудесен пост:)
12.05.2014 14:27
Благодаря!
цитирай
2. buenogan - Интересен пост и красиви снимки :) ...
12.05.2014 15:55
Интересен пост и красиви снимки :) Благодаря :)
цитирай
3. minevv - da
12.05.2014 15:57
хубав град
цитирай
4. bezistena - КАЛЕ=СКАЛА НА ЗМЕЯ–изкуствено построено мултифункционално светилищно съоръжение,
12.05.2014 16:04
Декодиращата програма на Свещения шифър,който ви разкриваме чрез
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част1и2 в постингите ни
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-
веднага разшифрова топонимните послания и сакралната информация,свързана със Свищов в този прекрасен репортажен поглед в постинга и на първо место посочва първоразрядните титулни комбинации на Българските Богове,имплантирани ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЪВ ВСИЧКИ ИМЕНА НА СЕЛА И ГРАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ-най-сигурния транс-вековен непристъпен сейф за преследваната и безмилостно унищожавана,цензурирана и фалшифицирана Българска историческа документалистика и родова памет!
СВИЩОВ=СВИШТОВ=Бог Исуш и Богиня Диана-Исус и Мария Магдалена
Същото ни информира и резервният подсигуряващ вариант на името:
ЗИЩОВА=ЗИШТОВА=Изуш и Диана Богиня=Исус и Богиня Диана
Крепостта КАЛЕ е построена за да обслужва и охранява скалното светилище,което е построено на това место от Божиите Исусови жречески високотехнологични енергетични служби на древните ни феноменни екстрасенсни Деди.Затова универсалният херметичен индекс на всички светилищни съоръжения,които Българите строят ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ и които образуват световната мегалитна светилищна енергийна система,балансираща всестранно всички природни и обществени процеси на Земята и обслужваща духовните и материални потребности на Тракийските племена,заселили планетата,е съставен от кодировъчните титули КАЯ=Скала,но задължително изкуствено построена светилищна конструкция, което означава още и КАЯ=ЖРЕЦ,СКАЛЕН ЖРЕЦ=КАН(ХАН),и ЕЛ–което е един от дванадесетте синонимни Змейски имена на календарното животинско прозвище на Българската Исусова потомствена династия Дуло.
КАЛЕ=КА ЕЛ=КАЯ ЕЛ=Скала(светилище)на Змея=Скално светилище на Исус Змея
КАЛЕТО=Кая Дуло=Скално светилище на жреческите династи от Дуло
От тука е и едно от синонимните змейски прозвища КАЛА=ХАЛА=ГАЛА=ЗМЕЙ,ЛАМЯ.
И при французите КАЛЕ е крепост-но ни бутат лингвистично при арабите!Разбира се,че и те са Български цивилизационен продукт!

Наименованието,което дава Българският пътешественик-посветен ФРА МАУРО=ПХРА МАУРО=Бърга Мария-Мария Магдалена Българката,на светилището-крепос SISKO,допълва казаното от нас:

SISKO=Исус Кая=Скалата светилище на Исус

На това светилище през 1885 година синът на Свети Апостол Васил Левски-Петър Дънов,като ученик в Американския колеж,вкуси за първи път материалните Божествени дарове на Любовта!

Светилищният комплекс в Свищов е преустроен през средата на 3-век,а не унищожен от варварски племена,както твърди манипулативната византийска историография,фалшифицирала на 180 градуса Българската и световната история,за да прикрие световната съзидателна и цивилизационна роля на Българите по целия свят и да прикрие следите от своята реакционна геноцидна и разрушителна дейност!
Никакви варварски племена не са влизали никога в България и не са правили никакви разрушения по нашите земи от началото на Новата ера до началото на 6 век сл.Хр.
Всички разрушения и геноцидни процеси започват след 525 г сл.Хр.,след първото падане на България под византийско робство след успешен преврат на изродените Исусови династи срещу законните Свещени владетели на Свещената Българска империя(манипулирана през Средновековието като РИМСКА ИМПЕРИЯ)от Първородния жречески клан на династията Дуло–робство или управление на реакционни нечистивци,продължило до Освобождението на България през 681 г от КАН(ЖРЕЦ) АСПАРУХ(принц СИГИБЕР),спасеният син на убития при преврат през 679 г. последен Меровингов крал на Франките=Барките=Българите–КУБРАД(Дакобер),който е от съхранената в изгнание във Франция Първосвещена Исусова Българска династична верига Дуло,по време на византийското робство(525–681г)
Всичко това го пише в Истинската "История на Иса Ел Бог(СЛАВ=ЗМЕЙ) Българина" на Паисий,подменена тотално и манипулирана като ИСТОРИЯ СЛАВНО БЪЛГАРСКА,която Свети ПАИСИЙ(Бог Иса)-пра-пра...дядо на Свети Апастол Васил Левски ни разкрива в последно време!
А каквото кажат Българските Светии е 100% верно!
Сатанизираният влашки аристократ е чистокръвен Български праведен династичен потомък от Свещената Исусова потомствена фамилия ДУЛО,което е отбелязано в "личната му карта":
ВЛАД ЦЕПЕШ=ВЛАД ТСЕПЕШ=Бог Исуш Дуло и Богиня Диана,
живял в исконната Българска земя и население България на Исус на север от Дунава,което е документирано във всички съпридружителни исторически документи на бившата Българска страна,останала без жреческо и административно попечетелство след заробването ни от Турско-фанариотските поробители:
ВЛАШКО=Ешуа Балка
ВЛАХИЯ=Балхи=България
РУМЪНИЯ=Мария-или по-точно МАРИЯ МАГДАЛЕНА,БОГОРОДИЦА!
Една река дели сега братските народи и племена,и тя скоро пак ще ни събере чрез Кръстницата си:
ДУНАВ=Диана Богиня
Бъди благословен,Приятелю,и все така показвай красотата и Божествеността на България!
цитирай
5. reptiloid - Тъй, тъй. Имало красоти на вашата планета.
12.05.2014 17:53
цитирай
6. mileidi - :))
12.05.2014 20:21
Прекрасни снимки !Поздрави за постинга!
цитирай
7. marlena - Изключително
12.05.2014 21:35
ценни и богати сведения за това историческо място и прекрасни снимки. Благодаря!
цитирай
8. born - Добро попадение ! Професионално. ...
12.05.2014 22:54
Добро попадение ! Професионално. Поздрави.
цитирай
9. bven - Много красиви снимки и исторически материал!
12.05.2014 22:55
Благодаря, Иво.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Интересен разказр добре че все пак ...
13.05.2014 00:06
Интересен разказр добре че все пак нещичко е останало да ни напомня за тези времена. Поздрави!!
цитирай
11. irin4eto - :)
22.05.2014 22:40
Прекрасни снимки. Поздрави!
цитирай
12. merlin68 - Голяма част от детството ми е минала ...
12.03.2015 11:53
Голяма част от детството ми е минала точно на този хълм:) Чудесен разказ, предизвикал в мен чудесни спомени.
цитирай
13. metlichina - обожавам
16.03.2015 20:32
твоите постинги... поздрав от сърце..
цитирай
14. astrojozi19 - Чудесно!
10.09.2015 13:53
Обичам Свищов и Дунав, скоро не съм ходила, но е време:)Поздрави:)
цитирай
15. zaw12929 - Благодаря: Свищов- мое детство, ...
11.09.2015 13:48
Благодаря: Свищов- мое детство, бленуван спомен. Днес Свищов е друг, променен... аз също, но погледът ми към града, реката и залеза от височината на Калето стои изпълнен с красота....
цитирай
16. barin - Хубав град е. Аз другата седмица ще ...
03.06.2016 22:02
Хубав град е. Аз другата седмица ще ходя да гледам"Орел над Дунава'-възстановка и римски игри"Благодаря за информацията и обясненията в постинга.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5880547
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031