Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2011 08:51 - Два дена в Сакар ІІ
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 29688 Коментари: 32 Гласове:
99

Последна промяна: 12.01.2012 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 След сутришното кафе в хотелчето където сме принощували е редно да разгледаме Свиленград. Свиленград е оживен кръстопът и арена на непрестанни войни и след създаването на българската държава. С този край е свързана една от най-големите битки в средновековната българска история: през 1205г. войските на Калоян нанасят първото голямо поражение на непобедимата дотогава латинска армия, предвождана от император Балдуин. Падането на България под османско иго задълго определя историческата съдба на населението на Свиленградския край. Тук съществувало селище, известно под името Кинекли, което, разположено на най-краткия път от Цариград за Европа, имало важно стратегическо значение.
image
През 1529г. на река Марица е построен мост, представляващ уникално за времето си съоръжение. Мостът сега свързва двете части на Свиленград и е един от най-забележителните архитектурни паметници в Югоизточна Европа от времето на османското владичество. Той е обявен за национален паметник и се намира под специалната закрила на ЮНЕСКО. Около моста възникнало ново селище – Мустафа паша, превърнало се през втората половина на XVI век в град. По време на османското владичество населението на града самоотвержено се бори за съхраняване на националното си самосъзнание. През 1847г. е построено училище за светски науки. В това училище през периода 1872-1873 учителства патриархът на българската лителатура Иван Вазов. През 1870г. отваря врати читалище “Звезда”. Друг възрожденски учител – Петър Станчов, става кръстник на града, като му дава в 1874г. звучното име Свиленград. Селището започва да се нарича така едва през 1913г. На път за Цариград от тук са преминавали и са отсядали известни български революционери, просветни дейци и възрожденци – Г.С.Раковски, П.Р.Славейков, Хр.Г.Данов, Ал. Екзарх, Драган Цанков, Константин Величков. В града е идвал и Васил Левски. Тук през 1871г. той основал таен революционен комитет. На 8-ми януари 1878г. в Свиленград влизат руските войски, командвани от генерал Струков. Година по-късно след Берлинския договор градът е оставен под турска власт.

По време на Балканската война, Свиленград е освободен и преминава отново в пределите на България. Това става на 5 октомври 1912 г. след като българската войска превзема връх Шейновец в Родопите. По време на Балканската война край Свиленград е оборудвано първото дотогава военно летище. За първи път в световната история българската армия използва самолети за бойни цели. Минаваме покрай мемориала когато излизаме от греде по посока ГКПП „Капитан Петко войвода” /Ново село/.
image
Новоосвободеният град се радва за кратко. Той е разорен и опожарен къща по къща през лятото на 1913г., когато Турция се намесва в Междусъюзническата война срещу България. Окончателно градът е освободен в края на септември 1913г. след като в Цариград е сключен нов мирен договор между България и Турция. Според определената нова граница Свиленград остава в България. Завърналите се негови жители възраждат града от пепелищата и го съграждат наново.

Преди ГКПП „Капитан Петко войвода” завиваме на дясно за с. Мезек.
image
В началото на селото в ляво до входа на бившата гранична застава се намира уникална тракийска гробница от ІV в.пр.н.е., 
image
рядко е отворена, но си заслужава да изчакаме човек да дойде и да отвори имаше оставен мобилен телефон.
image
Смятана е за най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Датира от IV в. пр. Хр и е запазена напълно в оригиналния си вид. Отличава се с необичайната си архитектура - състои се от една кръгла и две правоъгълни камери.
 В гробницата са намерени множество уникални предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика. Според археолозите, тя по всяка вероятност е принадлежала на местен владетел. Една от най-интересните находки в нея е бронзова статуя на глиган от средата на втората половина на IV в. пр. Хр.
image
След центъра на селото в ляво /има табела/ пътя се отклонява за връх Шейновец. На около 500 м. от селото след един обратен завой излизаме на Крепостта.
image
Това е една от най-добре запазените средновековни крепости по нашите земи. Това е и най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград. Само на 1 км оттук е гръцката граница.
 
Стените на крепостта ограждат площ от около 6,5 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60 м., изградени от ломен камък, споен с бял хоросан. Отвън са прошарени с два четириредови пояса от тухли. Отбраната на крепостта е подсилена с девет кули, пет от които разположени на южната кpепостна стена – най-уязвимата. Построяването на крепостта трябва да се отнесе към края на XI и началото на XII в., вероятно по време на управлението на Алескей І Комнин. Укреплението е използвано до падането на района под османска власт. Крепостта е изпълнявала функциите на замък или е била пренадназначена за постоянно пребиваване на гарнизон и неговите командири. Крепостта е била разрушена значително около 1900 г., когато от стените ѝ са взети камъни за строежа на турските казарми в Свиленград.

http://www.vbox7.com/play:8e74a59b - клип

image

Продължаваме по същият път нагоре и стигаме до телевизионната кула.
image
Тук оставяме колите и отиваме до паментика на връх Шейновец.
image
Височината на върха е 703,6 метра. Върха е известен сред местното население още и с турското име Курт кале - в превод "вълчата крепост". Освен с това на 13.10.1912 г. там се е състояло първото сражение на Балканската война, при което са загинали войници от Българската армия охраняващи върха. На самия връх има издигнат паметник в памет на загиналите български войници.
Слизаме отново до с. Мезек и в дясно поемаме през с. Сива река за с. Малко градище. Вече преминаваме в Източните Родопи. След с. Малко градище поемаме на ляво, на самото кръстовище обикновенно има патрул на гранична полиция. Пътуваме около 4-5 км нагоре по пътя и стигаме да паркинг и табела за Глухите камъни. Тук оставяме колите и след около 15 мин спокоен ход се отзоваваме сред нещо уникално.
image
Глухите камъни - скален  култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху монолитен скален блок, който изниква от земята като гигантски зъб висок 30 метра. Ролята на тези отвори не е напълно изяснена, но се предполага, че са се използвали за погребални урни.
image
На 50 м. от нишите са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение дълго 2 и широко 1,5 метра, издълбано в гранитната скала.
image
От него, чрез 33 издялани в камъка стъпала, се отива на самия връх, на който е разположена гробницата - мавзолей, където е погребан знатен тракийски вожд.
image
Погребалният комплекс Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес.
image
Мегалитният комплекс Глухите камъни е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети. Това усещане се подсилва и от невероятната панорамна гледка от върха му, от който като на длан се вижда язовир Ивайловград.

http://www.vbox7.com/play:110c29a8 - клип

След като се насладим на това уникално култово съоръжение се пригответе да разгледаме нещо още по древно.

Продължаваме с колите за Ивайловград при с. Дъбовец завиваме на ляво за с. Вълче поле, от където ще направим едно походче до Причият камък. Караме до края на селото и където свършва асвалтовият път оставяме колите и продължавеме по горски път за Птичи камък, няма как да го объркаме през цялото време се вижда.
image
Прехода е около 40-50мин.
"Куш кая" от турски - "Птичи камък" - представлява огромна величествена скала наподобяваща орел, намираща се на север от селото. По време на разкопките извършени през 2005 г. са разкрити останки от сгради, керамика и част от крепостен насип.
image
Обетаемата площ е около 25 декара в южно от Куш кая. По намерените артефакти архиолозите установяват, че терена е бил обитаван през сравнително дълги периоди от време, като най-силен интензитет на обитаването е установено през късната бронзова /ХVІ – ХІІ в.пр.н.е./ и ранно желязната /Х – V- в. пр.н.е./. 
image
Неговото интерпретиране като укрепено селище, на този етап от проучването изглежда най-вероятно и съответства на труднодостъпното му местоположение.

image

По време на проучването са разкрити две жилища от късната бронзова и ранно желязната епоха и една укрепителна стена. На места проучените пластове достигат до 1,4 м. което свидетелства за продължително обитаване.

image

По обратният път за Хасково можем да се отбием до избата на с. Стамболово и да завършим разходката с бутилка хубаво вино /препоръчвам Мерло реколта 1996/.

 

По темата разгледайте по-подробно и с повече снимки:

 

http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/04/04/trakiiska-kupolna-grobnica.2086 - гробницата край с. Мезек.

 

http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/16/mezevsko-kale.1385 - крепостта край с. Мезек.

 

http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/05/18/gluhite-kamyni.3923 - глухите камъни

 

http://ivoso.blog.bg/turizam/2007/04/04/ptichi-kamyk.57888 - птичи камък 



Тагове:   Сакар,   пътепис,


Гласувай:
100



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boliarkabg - прекрасно, благодаря ти. Преди ...
17.05.2011 09:30
прекрасно, благодаря ти. Преди много, много години и нашето семейство обожаваше пътуванията из Странджа, до Сакар не стигнахме-живота беше решил друго. Като чета колко от старините из тези краища, а и не само тука, из цяла България са уникални, едниствени, на Балканите, в Европа и света и се гордея , и тъжа. Зная,че дори цветуща държава да сме пак не можем да поддържаме всичкото това богатство в изряден вид, но пък не го и попоуляризираме за да носи приходи, които да харчим за поддръжката му. Където и да копнеш у нас излиза история, от където и да минеш виждаш история. Като гледам разни британски археолози какви напъни правят да извадят някакви що-годе артефакти от калната си земя от някакъв дървен временен римски лагер и като зная какво крие нашата земя....Благодаря ти още веднъж за прекрасното пътшествие!
цитирай
2. monna1 - Много уважавам туристите!!!
17.05.2011 10:40
Привет!:)))
цитирай
3. takato - Красота.
17.05.2011 12:16
Имаш хубав блог.
цитирай
4. dmv - Интересно ми е с какъв апарат сни...
17.05.2011 12:45
Интересно ми е с какъв апарат снимаш,чисто технически питам,понеже някой снимки са много добри,само с един ли е?ДЛСР?:)ПОздрави за хубавите снимки и разкази:)
цитирай
5. georgibogdanow - Чудесен блог. Страхотни снимки!
17.05.2011 13:17
Чудесен блог. Страхотни снимки!
цитирай
6. vostroto - Ивосо:)
17.05.2011 13:33
Благодаря ти за чудесния постинг!
Поздравления!
цитирай
7. gita969 - Тук си попаднал на правилния човек
17.05.2011 13:53
Баша ми ( Бог да го прости) бе от Свиленград. Така че аз съм с корени от там. Освен забележителностите, които си публикувал има и една сдуга, за всички рибари. Така както кълве рибата на Марицата по това време не се вижда другаде. като в Анимал планет си е. А какви дини и праскови растат.......
Беше ми наистина приятно С поздрав!
цитирай
8. razkazvachka - Много интересно!
17.05.2011 13:53
Не бях чувала за тези места от детските си години - като среща със стари приятели. Представени по достойнство.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Красиво и интересно, навсякъде ...
17.05.2011 14:58
Красиво и интересно, навсякъде прозира история.Снимките са чудесни.Поздрави!!!
цитирай
10. tili - Не ми е много познат
17.05.2011 15:23
този край.
Благодаря ти за чудесния пътепис, обогати ме и ме зареди! Духът на древното величие е непобедим.
Очаквам с нетърпение следващите ти постинги. Винаги е интересно тук, пожелавам ти хубаво лято!:)
цитирай
11. mamas - Поздрави!
17.05.2011 17:12
Беше ми приятно да си спомня някои неща от посещението си в Свиленград (http://mamas.blog.bg/poezia/2009/11/02/svilengrad-den-vtori-mezek.427894)
както и да науча нови.
Благодаря!
цитирай
12. katan - Винаги ми е приятно да вляза в блога ти!
17.05.2011 17:17
Пътеписите ти са превъзходни!
Всичко е чудесно!
Поздрави!
цитирай
13. bven - Поздравления за постинга!
17.05.2011 21:39
Много хубави места показваш - само да има човек желание да ги разгледа и обходи!
Хобава вечер!:)
цитирай
14. pluton911 - Причтелю!
17.05.2011 22:28
Винаги съм харесвал постовете ти и ги чета с интерес, но Сакар свършва в Свиленград! Обърка ли се или имаш нещо предвид! :)
Поздрави!
цитирай
15. sparotok - !
17.05.2011 23:03
Винаги е удоволствие да дойда тук!

Поздрави!
цитирай
16. yuliya2006 - ИВО, РАДВАМ СЕ ЧЕ СИ СЛОЖИЛ ЗАЩИТА НА ...
17.05.2011 23:56
ИВО, РАДВАМ СЕ ЧЕ СИ СЛОЖИЛ ЗАЩИТА НА СНИМКИТЕ! А ПОСТИНГИТЕ ТИ ЗНАЕШ УНИКАЛНИ И ОТ ВИСОКА ПРОБА ЗЛАТО!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"

http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/12/17/.456814

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
17. toninabog - Браво!
18.05.2011 09:35
Много ми хареса постинга ти! Поздрави!
цитирай
18. magnoliya - Чудесен екскурзовод си!
18.05.2011 23:29
Поздрави, благодаря ти!
цитирай
19. veninski - Поздрави от Родопите!
19.05.2011 06:36
Поздрави от Родопите!
цитирай
20. makont - И аз благодаря за приятната разходка
29.05.2011 19:46
в миналото и настоящето. При теб винаги се научава нещо ново.
цитирай
21. toninabog - Поздрави!
31.05.2011 18:42
Сакар планина е великолепно представена от Теб!!!
цитирай
22. ckarlet - Често надниквам при теб, Ivoso!...
01.06.2011 19:30
Често надниквам при теб, Ivoso!
Отново си публикувал страхотен постинг! Вложил си много професионализъм!
Поздрави и от мен!
цитирай
23. bizcocho - Била съм тук, в постинга ти, но ми бе ...
06.06.2011 22:08
Била съм тук, в постинга ти, но ми бе приятно пак да надникна. В такива постинги винаги е хубаво. Не омръзват.
цитирай
24. atopalova - Много хубав постинг!
08.06.2011 10:26
Поздрави!
цитирай
25. zvezdichka - Някои от описаните
10.06.2011 13:49
от теб забележителности ги видяхме миналата година - като крепостта в Мезек. Виж гробницата само отвън я снимахме, но чрез теб надникнахме и вътре. За Глухите камъни не ни остана време на връщане, но за този Птичи камък нямах и представа. Интерен поход си си направил! Поздравления!
цитирай
26. анонимен - rNHQpzSwbCFTEgp
26.06.2011 05:15
Hey, that post laeves me feeling foolish. Kudos to you!
цитирай
27. анонимен - BgsYiPXLRSfCrfSue
26.06.2011 18:35
1Zqxc6 <a href="http://vvdufshjezdt.com/">vvdufshjezdt</a>
цитирай
28. анонимен - eKEYNeeBBeIXANuPd
27.06.2011 11:24
giNd2R , [url=http://ktxjwsaygbid.com/]ktxjwsaygbid[/url], [link=http://crtuieywexhf.com/]crtuieywexhf[/link], http://inhgqukkxlvt.com/
цитирай
29. анонимен - ikgdOYUNIWAVvABE
28.06.2011 18:44
yIth8N <a href="http://qjjhvgvwawwf.com/">qjjhvgvwawwf</a>
цитирай
30. анонимен - JzZiuvcEqyvZvZ
29.06.2011 12:17
iQt4wk , [url=http://ufockjuiwuhj.com/]ufockjuiwuhj[/url], [link=http://khbobzlliger.com/]khbobzlliger[/link], http://zvjhzwdgarun.com/
цитирай
31. анонимен - Хах!
16.12.2011 18:37
Ей,здрасти Иво,ама тези снимки са си баш в Родопи,ще объркаш някой тинейджър,те и без това са си напушени доста,та да не ги замаяваме допълнително,моля ти се .Поздрави!
цитирай
32. ivoso - Приемам
16.12.2011 19:25
забележката на колегата отгоре нищо, че е анонимен.
Свиленград и Мезек са на границата на Сакар и Източните Родопи, но няма как да се включат в обиколката на Източните Родопи Глухите камъни и Птичи камък т.е. може да се включат, но маршрута става тридневен. Единствено съм искал хората да изкарат максимално приятно по тези маршрути без да се налага големи автопреходи.
Благодаря.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884662
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031