Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2009 14:04 - Аладжа манастир
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 22547 Коментари: 17 Гласове:
11

Последна промяна: 01.09.2011 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Aладжа манастир е най-известният скален манастир по Българското Черноморие, една от многобройните скални монашески обители, съществували през ХIII - ХIV век. Тези уникални култови паметници се срещат масово върху една обширна територия, включваща Балканите и Близкия изток. В историческата литература се е утвърдило мнението, че появата им е свързана с появата и разпространението на християнството - известно е, че пещерата е основен символ в най-важните християнски тайнства - Рождеството и Възкресението. Това обяснява присъствието на пещерните обители в бита и практиката на отшелниците и ранните монашески братства от IV - VI век, а скалните манастири от средновековния период се явяват продължители на тази традиция.
image
Началото на системни проучвания на манастира е поставено в края на миналия век от първите български археолози - братята Карел и Херминегилд (Хермин) Шкорпил. Още в началото на века основаните от тях Варненско археологическо дружество и музей поемат грижата за неговото стопанисване и опазване. По инициатива на двамата братя през 1912 година Аладжа манастир е обявен за народна старина. Аладжа манастир е сред малкото скални обители в българските земи, където отчетливо се разграничават основните помещения на общежитийния манастир - манастирски храм, параклис, църква за заупокойни молитви, крипта (гробница), кухня, трапезария, монашески килии и стопански помещения. 
image
Те са разположени на две нива във висока почти 40 метра варовикова скала. В най-западната част, на първо ниво, непосредствено до стълбището за посетители, е разположена манастирската църква. Направената сравнителна датировка на горния пласт от оскъдните стеноиси го отнася към ХIII - началото на ХIV век. От края на стълбата започва тесен коридор, в северната стена на който са запазени шест монашески килии. Те са били отделени една от друга и от коридора с дървени прегради. В края на коридора се влиза в обширно помещение с неправилна форма. В северозападната му стена е издълбана неголяма полукръгла ниша. Малките отвори в средата на тавана свидетелстват, че тук е била използвана дървена преграда, която е разделяла помещението на две части.
image
В западната половина (с нишата) е била кухнята (магерницата), а в източната - трапезарията. Оцелялата полукръгла абсида на източната стена и ориентацията изток-запад свидетелстват, че това е малка църква. Близостта й с разположената отдолу крипта (гробница) подсказва, че това е църква за заупокойни молитви. Църквата е изпълнявала още една - комуникативна функция. От нея е започвала вита дървена стълба, която през коминообразен отвор е водела към параклиса на второ ниво. Криптата (гробницата) е разположена в най-ниската част на първо ниво.
image
Останките от зидана стена свидетелстват, че тя е била отделена от външния свят и входната площадка. Средновековната крипта е имала само три гроба. Малкият им брой дава основание да се предположи, че и в Аладжа манастир е съществувала широко разпространената практика от средновековните манастири костите на починалите монаси да бъдат изваждани след седемгодишен престой в гроба и след съответния ритуал да бъдат полагани в обща костница. Къде е костницата на скалния манастир, е неизвестно. Останалите два гроба са издълбани върху входната площадка и са от по-късно време, за което свидетелства откритият в единия от тях сребърен пръстен-печат от ХVIII век. Второто ниво на скалния манастир представлява само една по-голяма ниша, в източния край на която е разположен параклисът. 
image
Това е единственото запазено зидано помещение в манастира и е било използвано за второстепенните, ежедневни църковни служби, докато в главната манастирска църква са били извършвани по-важните и празничните литургии. Поради трудния достъп, дължащ се на разположението на параклиса и рухването на дървената стълба от първо ниво още през Средновековието, тук са съхранени част от оригиналните средновековни стенописи. Най-добро е състоянието на композицията върху тавана, която представлява един от основните сюжети в християнството - Възнесение Христово.
image
Стилът в изписването на отделните фигури, цветовата гама и орнаментацията дават възможност стенописите от параклиса да бъдат отнесени към ХIII - ХIV век, което със сигурност определя периода на разцвет на монашеската обител.

image
На около 800 метра в северозападна посока в гъстата растителност е скрита още една група пещери, разположени на три нива. Братята Шкорпил са ги нарекли "Катакомбите" по аналогия с култовите средища на ранните християнски общини на територията на Римската империя. Най-добре запазено тук е второто ниво. То се състои от едно по-голямо помещение с неизяснено предназначение и до него - по-малко с пет гробни камери. На западната стена на по-голямото и на източната на по-малкото личат два врязани кръста от раннохристиянската епоха.
image
Датировката им се прецизира от врязаните букви "алфа" и "омега" в долните междурамия. Смисълът им е: "Аз (Христос) съм първият и последният, началото и краят." На външната площадка на това ниво има още един гроб и неголям вход, който почти изцяло е затрупан от свляклата се скална маса. Останалите две нива представляват естествени пещери, които са били обитавани от монасите. Гробницата, двата врязани кръста и откритите находки, датирани към IV - VI век - фрагменти от керамика, монети на император Юстиниан I Велики (527 - 565 г.) и частите на една металическа кадилница - дават основание да се предположи, че Катакомбите са били обитавани през раннохристиянската епоха (IV - VI век). От същия период са и разположените източно от Аладжа манастир останки от раннохристиянска базилика, малко укрепление и няколко селища. Каква е връзката между трите групи паметници, разположени на малки разстояния една от друга, е неизвестно. Възможно е Катакомбите, базиликата, укреплението и селищата (а може би и пещерните помещения на самия Аладжа манастир) да са един от ранните християнски центрове по Черноморието от IV - VI век, за които споменава в летописите си известният византийски хронист - император Константин VII Багренородни (913 - 959 г.). В такъв случай средновековният скален манастир от ХIII - ХIV век се явява продължител на старата християнска традиция тук и заедно с Катакомбите са оформяли един по-голям монашески комплекс. След падането на България под османско владичество в края на ХIV век Аладжа манастир, подобно на много други български манастири, е бил изоставен. Местното християнско население обаче е продължило да почита и посещава това място и през годините на робството, за което свидетелства откритият в криптата сребърен пръстен-печат от ХVIII век. Истинското християнско име на манастира не е известно. Названието "аладжа" е от персийско-турски произход и означава "пъстър, шарен". То вероятно се дължи на запазените до по-ново време стенописи от параклиса. В края на миналия век К. Шкорпил е записал едно предание, според което манастирът се е наричал "Свети Спас". Името произлиза от Христос - Спасител. Писмени сведения за Аладжа манастир и останалите паметници не са открити. Останали са само легендите за бродещи сред развалините призраци на монаси, горски божества и за безкрайни подземни лабиринти, криещи несметни съкровища, а може би и свидетелствата за миналото на това красиво и тайнствено място.
image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.



Тагове:   манастир,   аладжа,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. timmyd - Поредната
13.03.2009 14:17
интересна разходка.
Благодаря ти.
цитирай
2. 1001usmivki - Чудесно място!
13.03.2009 16:05
Есента бях там с приятели и останах възхитена.
Мястото е невероятно - като излъчване и природа!
Освен това е близо до Балчик - друго вълшебство...
Благодаря, че ми припомни и моята разходката :-)
цитирай
3. cornflower - много хубав постинг благодаря!
13.03.2009 16:12
много хубав постинг
благодаря!
цитирай
4. hara73 - миналото лято
13.03.2009 16:25
бях там, мястото е наистина вълшебно, създва усещането за тишина, спокойстве и миналото сякаш, се преплита с настоящето. Поздрави, хубави снимки.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Никога не съмосещавала това място
14.03.2009 09:21
и направо съм ти задължена за разходката. Добър и изчерпателен очерк.Поздрави!
цитирай
6. cindy - Имам прекрасен спомен оттам :)
14.03.2009 09:26
Майка ми ме заведе като бяхме на почивка на море в Дружба. оттогава не съм ходила, но винаги ми е приятно като се сетя :))
цитирай
7. tili - Много благодаря!
16.03.2009 16:12
Като глътка жива вода, след вчерашния псевдопатриотичен потрес. Зарадва ми душата!
цитирай
8. kuracpalac - Благодаря и от мен
18.03.2009 17:07
Поздрав!
цитирай
9. monna1 - Честита пролет!
20.03.2009 12:52
Свежо и чисто - навсякъде!
цитирай
10. cvetnica - Благодаря!
20.03.2009 13:08
Честита пролет!
цитирай
11. lindentea - Благодаря
31.03.2009 04:49
От Варна съм и Аладжа манастир ми е много близък, не като разстояние...Усещането там е невероятно, като че си в друга вселена, по-чиста и свята от нашата.
цитирай
12. hikari - очарование
16.04.2009 13:56
върна ме в детството благодаря
цитирай
13. анонимен - Благодаря
01.06.2009 15:16
Благодаря за очерка ще ми влезе в употреба за държавните еспити както и за лична култура. Благодаря и поздрави.
цитирай
14. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
10.11.2009 20:19
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
15. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
02.01.2010 20:27
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
16. scarlety - Много интересно!
03.06.2010 19:21
Била съм тук два пъти,но въпреки това
научих още!
Хубави снимки и интересна информация!
Поздравления!:)
цитирай
17. анонимен - Къде се намира точно това малко укрепление?
09.07.2010 16:04
Какво значи малко- стотина, двеста метра или 4-5 километра????
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884483
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031