Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2006 09:59 - Габрово
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 16507 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 25.08.2011 16:17


image
Първите заселници, които историята познава, са били траките от племето бриндизи, които в началото на новата епоха попаднали под властта на римляните. Свидетелства за техния живот са многото запазени и до днес могили, разпръснати на голяма територия. От 60-те години на ІІІ век Шипченския проход влиза във военната стратегия на много племена, които се насочват към най-големия град на древността – Константинопол. След тях са готи, авари, славяни и др., които римляните, а по-късно и византийците превръщат с свои съюзници /федерати/. Така от времето на римската и византийска империи са останали крепостите “Градище”, до селата Мичковци, Янтра, Трънето, Люляците, Яворец, както и останки от пътищата, водещи до Дунава към Адрианопол /Одрин/.

image

Селището, наследник на което е днешно Габрово, се създава непосредствено с превръщането на Търновград в столица на втората българска държава. При преминаването мощите на Света Петка Търновска за столицата, те пренощуват в местната църква, която приема името на светицата  Света Петка. Габровци участвали в двете търновски въстания през 17 век, както и в опита на Пазвантоглу да се обяви за султан на Турската империя. Заради последното Габрово е изгорено през 1798 година, след по-малко от две години да се възстанови отново.

image

Почти по същото време селището става известно за Европа поради участието на много габровци в търговията с коприна, гайтани, шаяци и други стоки от Турция към Русия и Европа.

image

Така те сменили дервенджийството с търговията, занятите и просветата. Селището се събрало около търговската улица, където били 12 странноприемници, един от най-красивите църковни храмове

image

“Успение Богородично”  единствената в българските земи сграда, предназначена специално за училище и площада с часовниковата кула. Преминаващите чужденци записали в своите пътеписи, че Габрово изглеждало като типично италианско градче, години преди турската администрация да го обяви за град през 1860 година. Тук властта се деляла на царска /турската/ и гражданска /българската община/, както и са наричали левия бряг на река Янтра с турския конак и десния с трите църкви и спретнатите двуетажни къщи и тесни улици, направени единствно за преминаване на многобройните конски каруци на пътуващите занаятчии-търговци. Градът се прославил със свите училища, където се подготвяли не само ученици от цяло Българско, но и учители за новобългарските модерни училища. Местните жители били едни от първите участници в борбата за независимосттат на българската църква и национално освобождение. Затова по време на руско-турската освободителна за българите война от 1877/78 г., градът бил сред тези с най-значителна заслуга за победата във войната. Габровци създали една опълченска дружина, били разузнавачи на руската войска и осигурили прехраната не само на първите руски военни отряди, но и на хилядите бежанци от южната част на българските земи.

image

Църквата “Свети Йоан Предтеча” – построен през 1544 върху основите на ранно-християнско светилище от римско време. На 28 декември 1798 е опожарена и разрушена по-късно въстановена за три години с хайдушки пари. Храмовият иконостас датира от 1814 г. и е паметник на културата. На пода има добре замаскиран тунел за бягство.

image

През 1876 г. в двора на църквата е погребан Тодор Каблешков намерил смърта си в Габровският конак.

image

Домът на хумора и сатирата е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение.
image
Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора.
image
Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял”
.

image

Часовниковата кула - висока е 27,70 м. Образец на българската възрожденска архитектура, кулата датира от 1835 година. Механизмът на часовника е изработен от габровския занаятчия Иван Сахатчията, камбаната му е внос от Виена. Циферблатът и стрелките биват монтирани едва след Освобождението от турско робство през 1878 година.

image

Музеят на образованието в Габрово е създаден през 1973 г. и има за цел да издирва, събира, проучва и опазва писмени и веществени паметници на българското образование и да показва развитието му до наши дни. Музеят се помещава в източната част на историческата сграда на Априловската гимназия, построена през 1873 г. Пред сградата се намира паметникът, а в двора - гробът на идеолога на новобългарското образование - Васил Априлов.

Габрово – градът на мостовете.

image

Моста на занаятите - Построен е през 1963 година.
image
В четирите края на моста са представени типични за Габрово занаяти чрез скулптурните композиции “Текстилци”, “Кожари”, “Грънчари” и “Строители”,
image
сътворени през 1965 година.

image

Моста на изкуствата - Величко Минеков е изваял 4 грациозни скулптури от бял камък: Музата на музиката Евтерпа;
image
Актьор с маска в ръка – символ на драматичното изкуство;
image
две Терпсихори, превъплътени в кипри български девойки, играещи ръченица; четвъртата фигура олицетворява плодородиетол.

image

Моста зад театъра - Построен е над мястото, където река Синкевица се влива в река Янтра. Високо на колоните му от бял врачански камък, са кацнали четири лъва. Всеки от тях държи по един от символите на града. Знакът на водата със задвиованото от нея водно колело е дублиран, за да бъдат равнопочетени двете реки. Другите два символа са наковалнята на Рачо Ковача и книгата, указваща Габрово като люлка на българското образование.

image

Шиваровият мост - построен през 1967 година.
image
Той води към стадион “Христо Ботев” и логично е
image
оформен като мост на спортовете.

image

Баев мост - Това са построените в непосредствена близост стар и нов Баев мост. Ансамбълът Баев мост прославя участието на габровци в Априлското въстание през 1876 г. и приноса им за светското новобългарско образование от 1835 г.
image
Скулптурните композиции “Априлци” и “Наука”, както и фигурата на “Ранения въстаник”, са дело на творческия колектив: проф. Илия Илиев, Димитър Димитров, Борис Гондов. Старият Баев мост, изграден от дялан камък, е сред рядко срещащите се от този вид, разположени в градска среда. Този тип мостове са обикновено по шосетата.
image
Построен от майстор Минчо Стоянов през 1855 г., Баевият мост принадлежи към шедьоврите на българската национална архитектура. Обявен за паметник на културата, мостът е реставриран през 1968 г. и предназначен оттогава само за пешеходци. Новият Баев мост датира от 1967 г. и поема автомобилния поток.

image

Мост Игото - Този мост представя скулптурна композиция от 4 фигури – творби на великия български скулптор Любомир Далчев от 1936 г.:
image
фигурата на Рачо Ковача, основателят на Габрово, фигурата на ревящ лъв, символ на разбунтувалия се срещу робството възроден български дух; фигурата на окованата във вериги майка
image
България и фигурата на българина, успял да разкъса оковите с цената на върховно усилие.

image

Паметника на Рачо Ковача в река Янтра - габровци са поставили статуята на Рачо Ковача върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника. Рачо Ковача е основателят на Габрово, от неговата наковалня е тръгнал поминъкът на селището, той дава облика му на занаятчийско селище. Според легендата от габъровото дърво над работилницата му е дошло името на града.

image

Паметникът на Чардафон Велики е свидетелство за метаморфозата ва руски богатир в български юнак чрез смяна на главата на героя и надписа на паметника. Накратко историята на паметника е следната: през тоталитарно време габровци решават да отдадат почит на съгражданина си Продан Тишков – Чардафон, герой от Съединението на България през 1885 г., като му издигат паметник, достоен за пълководец. Когато конната му статуя вече е завършена от скулптора Илия Илиев, настава грандиозен скандал.Оказва се, че на кон могат да бъдат представяни само царски особи. За да не стане зян готовата скулптура, габровци набързо сменят главата на Чардафон с глава на руски воин и посвещават паметника на “братушките”. С идването на демокрацията скулптурата си възвръща предишната глава и първоначалната идентичност.

image

Васил Априлов /1789 – 1847/ - допринесъл за откриването на първото българско светско училище през 1835 година, се намира пред Националната Априловска гимназия. Открит е през 1935 година. Негов автор е Кирил Тодоров, завършил Кралската академия за изящни изкуства в Рим.

image

Капитан дядо Никола Филиповски /1800 – 1856/ - български революционер, повел въстание срещу османския поробител на 28 юли 1856 г. Бунтът е тръгнал от Лясковският манастир с благословията на манастирските братя. Дядо Никола повежда четата си от 13 души към Габровският Балкан преследван от потеря от 300 аскери. На 31 юли 1856 година (стар стил) четата на Капитан дядо Никола се установява в Соколовският манастир с идеята да го превърне в център на въстанието, където и е осветено знамето ѝ. Решителната битка се провежда около моста "Шипка", след което въстаниците се насочват към Трявна където Капитан дядо Никола е посечен и загива за свободата на България.

image

Библиотекат „Априлов-Палаузов”

image

Църквата „Света Троица”

image

Домът на културата «Емануил Николов»

image

Драматичен театър «Рачо Стоянов»

image

Спортна зала Орловец

image

Историческият музей. Началото му се поставя с първата историческа сбирка в Априловската гимназия от 1883 година, инициатива на директора на гимназията Райчо Каролев. Исторически музей – Габрово притежава в своите фондове богатство от близо 90 000 фондови единици, сред които са находки от живота на първия в Европа съвременен човек, нумизматична колекция с ценни експонати, втората по значимост колекция от традиционно и градско облекло и аксесоари, първата българска банкнота от 20 лева и други. Богатите колекции на Историческия музей включват експонати от епохата на палеолита, от късноантичната цивилизация по тези земи (IVVI в. пр. н. е.), от Първата и Втората българска държавa, от турското владичество, от Възраждането, от индустриалния подем на “българския Манчестер” до наши дни. Музеят се помещава в бившата сграда на Българската народна банка. Красивата барокова къща е построена през 1904 година, а в момента е преустроена за нуждите на музея.

image

Над града се намира крепостта Градище до която е и телевизионната кула, от където се открива невероятна гледка към Габрово и Стара планина, има асфалтов път до там - http://ivoso.blog.bg/turizam/2007/02/25/krepostta-gradishte.46650

 

28

В Габрово се намира и Етногравски музей на открито Етъра. http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/04/06/emo-etyra.2218 Един от 100-те национални туристически обекта на България - http://ivoso100.blog.bg/   - под № 19

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 

 

 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Gabrovo
26.02.2008 11:07
naistina chudesno mqsto za jivot e v gb,i jalko che ne sam hodil ot tolkova vreme v gb
цитирай
2. анонимен - SISI
13.08.2008 08:16
AZ JIVEQ V GABROVO I MOGA DA KAJA 4E E NAISTINA MNOGO KRASIVO I SI ZASLUJAVA DA GO POSETITE
цитирай
3. анонимен - 4удесно събрана информация за г...
12.01.2010 22:21
4удесно събрана информация за града,лека за 4етене.
цитирай
4. анонимен - Мария Риппол Утопия
07.07.2011 18:38
Джули Моргави, Роб ЛяДука, Виктор Кок Лило и Стич: Клоник 1 Сезон 7Диск <a href=http://www.booknewtop.ru/mp3/scr/page_138304.html>Скачать бланк книгу</a> Эльдар Рязанов Андерсен. Жизнь без любви! Роджер Янг Библейские сказания Иосиф Стефан Плещински Платиновая лихорадка Живые книжки. Бабушкины сказки (аудиокнига MP3) Дэннис Дуган Одноклассники Джо Пиплоу Стрейнджлэнд Кейи Сузуки Медсёстры: Ночное Дежурство 5
Мик Джексон Телохранитель <a href=http://www.booknewtop.ru/mp3/scr/page_138242.html>Библиотека нефти</a> ОРГИИ PRIVATE Геннадий Казанский Снежная королева Александр Аравин Красная капелла Стивен Спилберг Индиана Джонс и Храм Судьбы (Киномания) Джонатан Линн Достопочтенный джентльмен Джеймс Кокс Discovery Туристические жемчужины 2 Диск (Blu-ray) Роберт Янг Дживс и Вустер 1 Сезон (Знакомство / Турнир по гольфу / Азартные игры / Диета Вустеров / Под дождем)
Карлос Салдана (Carlos Saldanha) РОБОТЫ <a href=http://www.booknewtop.ru/mp3/scr/page_138235.html>Инновационная деятельность учебное пособие</a> Робер Брессон Мушетт Александр Громов, С. Зезюльков Иллюстрированная история государства Российского (30 серий) (2 DVD) Хидео Наката Hideo Nakata Звонок Питер Брук ПОВЕЛИТЕЛЬ МУХ Энди Вачовски, Ларри Вачовски МАТРИЦА. Трилогия на 3DVD (Позитив-мультимедиа) Джонатан Кессельман Убойный молот Джордж Маршалл George Marshall Дестри снова в седле
цитирай
5. анонимен - Текст песни We Built This City на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации
11.07.2011 03:17
Скачать песню Sia - The Girl You Lost To Cocaine бесплатно и другие песни Sia бесплатно, без регистрации <a href=http://divo-book.ru/klassicheskie-proizvedeniya/bereza--retsepti-lekarstvennih-sredstv--liniza-zhalpanova.html>Текст песни Подружки на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации</a> Текст песни Club Love на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации Текст песни Get It Feat. Mack Maine на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации Скачать песню Денис Майданов - Вечная любовь бесплатно и другие песни Денис Майданов бесплатно, без регистрации Скачать песню DJ Piligrim - Ты меня забудь (DJ Ladis & DJ DeM Vocal mix) бесплатно и другие песни DJ Piligrim бесплатно, без регистрации Скачать песню Lacrima - Nessun Dorma бесплатно и другие песни Lacrima бесплатно, без регистрации Скачать песню Royal Gigolos - California Dreaming (Tek House Single) бесплатно и другие песни Royal Gigolos бесплатно, без регистрации Скачать песню «Lily Allen — Alfie». Выпущена на альбоме «Alright Still». Стиль: Pop, продолжительность трека 06:08 мин., размер: 3.76 Мб
Скачать песню «Игорь Растеряев — Комбайнеры». Выпущена на альбоме «Нет». Стиль: Blues, продолжительность трека 03:13 мин., размер: 5.15 Мб <a href=http://divo-book.ru/knigi-razdela-detektiv/utro-vechera-mudrenee-avtora-vasiliy-bikov-.html>Текст песни Feel Me (Club Extended) на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации</a> Скачать песню «Public Style — Johnny B». Выпущена на альбоме «Нет». Стиль: Undef, продолжительность трека 10:45 мин., размер: 8.21 Мб Скачать песни исполнителя «Звери» Скачать песню Sean Kingston Feat.Plies - Me Love(Remix) бесплатно и другие песни Sean Kingston Feat.Plies бесплатно, без регистрации Скачать песню «Гарик Кричевский — День Рождения». Выпущена на альбоме «Нет». Стиль: Undef, продолжительность трека 03:23 мин., размер: 5.44 Мб Скачать песни Бродская бесплатно, без регистрации Скачать песню «Алла Пугачева — Почему». Выпущена на альбоме «Нет». Стиль: Pop, продолжительность трека 02:10 мин., размер: 2.97 Мб Скачать песню «Елена Камбурова — Песня Дюдюки». Выпущена на альбоме «Нет». Стиль: Undef, продолжительность трека 01:24 мин., размер: 1.92 Мб
Текст песни Don't Sleep Ft. The D.O.C на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации <a href=http://divo-book.ru/knigi-razdela-boevik/aleksandrenko-l---knigi-avtora-aleksandrenko-l-.html>Текст песни I Wish I Knew на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации</a> Скачать песню «Ассорти — Цвет Моей Любви». Выпущена на альбоме «Нет». Стиль: Pop, продолжительность трека 03:00 мин., размер: 2.75 Мб Скачать песню Непара - Плакала бесплатно и другие песни Непара бесплатно, без регистрации Скачать песню «Вески — Белый вечер». Выпущена на альбоме «Нет». Стиль: Rock, продолжительность трека 02:52 мин., размер: 2.63 Мб Текст песни Awake на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации Скачать песни исполнителя «O Zone» Скачать песню «NOFX — Louise». Выпущена на альбоме «Pump Up the Valuum». Стиль: Other, продолжительность трека 03:17 мин., размер: 2.51 Мб Текст песни The Long Road Back на Скачать музыку бесплатно mp3: новая клубная, R&B, поп музыка, популярные mp3 песни бесплатно, без регистрации
цитирай
6. анонимен - И ещё.
15.07.2011 16:56
Фото рокпитомцевMODULES ANYWHERE <a href=http://bonprix-1.ru/priklyucheniya/garri-garrison-zapad-edema-(per--o--kolesnikova).html>Скачать музыку на телефон нарезки</a> Он угрюм, а порой и склонен к хандре, но долгое время играл в комедийных сериалах. В гармонии. Начало боевноября в. Сайт клубаPLANBCLUB Ссылка на песню хэдлайнеровSOUNDIVERSSOUNDIVERSSTILLWONDER. Впервые в Виннице, грандиозное продолжение легендарной рокгруппы Агата Кристи Глеб СамойлоFF AND THE MATRIXX, с Большим сольным концертом! TO RAP также означает «говорить», «разговаривать». Вы незарегистрированы.
Количество треков:Время звучания:MIN ФорматКачествоMPVBR KBPS РазмерMB <a href=http://bonprix-1.ru/yumor.html>Торрент скачать бесплатно mp3</a> Пишите, пожалуйста, в отзывах пожелания. Когда детвора выстроилась в очередь к сцене вручать цветы, огромный, как скала, личный охранник Кароль по имени Рома растерялся. Официальным партнером фестиваля в Кривом Роге стал Молодежноподростковый центр ШELTER. Обычно американский ресторанный стиль запрашивают люди, которые нанимают танцовщиц для выступлений на корпоративных мероприятиях. Он же и автор этого тропаря. Французский лейбл BUDA RECORDS выпускает серию компактдисков, посвящённую эфиопской эстрадной и джазовой музыке первой половины годов. "Уже в гг.
цитирай
7. анонимен - Вгоду Эррол ТомпсонERROL THOMPSONрешил использовать ритм-версии для оборотных сторон выпускавшихся в продажу синглов.
20.07.2011 06:39
К концу года диск-жокей WKTU Пако НаварроPACO NAVARRO, которые вел эфир по выходным с шести до десяти часов вечера, достиг рекордного личного рейтинга,. <a href=http://chillersinmoscow.info/gotovie-raboti/kursovaya-rabota:-antikrizisnoe-upravlenie:-sushchnost--vidi--metodi-gotovaya-kursovaya-po-teorii-upravleniya.html>Sirius - Son mp3 скачать бесплатно</a> Ну а в четвертых, вам не нужно искать и скачивать музыку, ведь можно слушать музыку онлайн бесплатно. В LYCEUM впервые соединились все узнаваемые элементы современного клуба: свет, авангардные танцевальные записи, диск-жокей и танцпол. Концепцию клипа GOODNIGHT, TRAVEL WELLразработало агентство COLMAN RASIC CARRASCO, на чьем счету уже имеется опыт сотрудничества с RADIOHEAD. По словам вокалиста Газа Кумбса, на этот шаг их вдохновила известная работа Дэвида Боуи DAVID BOWIE PINS UP». По правде говоря, не многих знатоков впечатлило то, что они увидели в первый вечер. Ох как он ржал! Они сочиняли танцевальные треки для себя и вдруг обнаружили, что их музыку описывают как опыт вслушивания»».
Оно и неудивительно: щедро татуированную скандальную поп-диву со склонностью к эксгибиционизму и наркотическим излишествам вряд ли можно представить в роли хранительницы семейного очага». <a href=http://chillersinmoscow.info/gotovie-esse/referat:-nalog-na-imushchestvo-gotoviy-referat-po-nalogam.html>DJ Boyko & Soundshoking mp3 скачать бесплатно</a> За ним последовала серия ремиксов, которую открыла переработка вещи INSTINCTUAL команды IMAGINATION. Выбор Индии вполне очевиден: в этой стране второй после Китая по численности населения на планете вегетарианство имеет наиболее широкое распространение так сложилось исторически большинство жителей Индии исповедуют индуизм и буддизм. Гастрольное турне в поддержку NEVER CRY ANOTHER TEARзапланировано на осень этого года. Когда актер Ричард Бёртон ушел от жены Сибил к Элизабет Тейлор, Сибил с полученными в результате развода деньгами сбежала в Нью-Йорк, чтобы предаться веселью. Никто не знает, почему полисмены наведались тогда в STONEWALL INN, но потом они об этом наверняка пожалели. Следовательно, диджей всегда находился в центре современной популярной музыки. Они на самом деле патриоты и творцы своей в какой-то мере опасной миссии.
Складывалось впечатление, будто присоединяешься к веселящейся компании, очень разношерстной как в расовом, так и в сексуальном плане, но в которой все равны. <a href=http://chillersinmoscow.info/usloviya-oplati/kursovaya-rabota:-deyatelnost-organov-sotsialnoy-zashchiti-habarovskogo-kraya-gotovaya-kursovaya-po-pedagogike-i-psihologii.html>Stendeck mp3 скачать бесплатно</a> Если он ставил пластинку, она обязательно поступала в VINYLMANIA. Я хочу слышать музыку. Однако то, что позволило дискотекам прижиться в Англии, отнюдь не имело ничего общего с Францией, но было тесно связано с одной из множества субкультур, порожденных послевоенной Британией. Тогда как в Великобритании и остальном мире замешанная на хаусе танцевальная музыка составляла основу поп-чартов, в США она оставалась андеграундной, хранимой и продолжаемой теми же маргинальными сценами, которые ее породили речь о чернокожих, гомосексуальных и этнических клубных семьях», ведущих свою родословную от танцполов эпохи диско. Одинаковой амплитуды метокМГц в диапазоне — МГц добиваются изменением в небольших пределах емкости конденсатора С. Их песнистали спасательными жилетами, мастерившимися тут же специально для нужд танцоров, чьи тела часто вместе с одеждой пускались в плаванье по волнам счастливых воспоминаний. По словам Дэйва Грола, FOO FIGHTERS собираются взять тайм-аут на ближайшие несколько месяцев, чтобы участники группы смогли отдохнуть и посвятить некоторое время своим семьям.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5899553
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930