Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2006 12:12 - Ивановски скален манастир
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 8427 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 25.08.2011 14:18


image
Ивановски скален манастир “Свети Архангел Михаил”.
До Ивановския манастир може да се стигне с кола.
image
Първо трябва да се следва пътя южно от Русе докато се достигне до село Иваново. От селото разстоянието до манастира е около 4км., като пътят е обозначен с табели и асфалтиран.
image
Пещерите са били населвани от монаси в периода от 13-ти до 17-ти век (по-известни и запазени до днес са параклиса Господев дол и Затрупаната църква). Сякаш в стремежа си да се приближат колкото се може повече до Господ, монасите започнали да се заселват в района през 13ти век, като дълбаели килии, църкви и параклиси в скалите.
image
По време на апогея на религиозния комплекс, скалните църкви са наброявали около 40, а монашеските килии и другите помещения – около 300. За съжаление, повечето от тях не са оцелели до ден днешен. Ивановският манастир дължи своята несравнима културна и историческа стойност най-вече на стенните фрески, датиращи от 13-ти и 14-ти век и запазени в пет от скалните църкви. Талантливи художници са изрисували светилниците с реалистични стенописи, богати на цветове и композиции и са ги превърнали в истинско съкровище на българското средновековно рисуване. Стените изобилстват от антични мотиви – голи женски статуи, служещи за подпори,колони върху лъвове, маски. Всичко това свидетелства за възобновения интерес към античността и нейното изкуство, който може да се забележи в изкуството на православието от 14-ти век.
image
Основната църква в Ивановския комплекс е тази
на Света Богородица.
image
В нея посетителите могат да видят портрет на цар Иван Александър. На него царят държи умален модел на църквата, което е традиционен начин за изобразяването на ктитори.
 
image
От църквите, които са оцелели до днес,
Господев дол (наречена на местността, в която се намира) е най-богато окрасена със стенописи.
image
В някои от монашеските килии посетителят може да прочете тайните изповеди на монасите, издълбани в стените. Така например, от една такава изповед научаваме, че
цар Иван Тертер (1279-1292) е прекарал последните дни от живота си и е бил погребан.
image
Друга запазена църква е т.нар. Затрупаната църква, която се намира в местността Писмата. Въпреки името си и действието на природните стихии, стенописите на църквата все още имат висока стойност.
image
Един от ктиторите на църквата е бил цар Иван Асен II, който обичал да посещава местността и да прекарва тук скъпи моменти на усамотение. Това се потвърждава от портрета на царя, намерен в Погребаната църква, на който той е изобразен с умален модел на църквата в ръце – традиционен начин за изобразяване на ктитори.
image
Счита се, че третата забележителна църква в комплекса, наричана от местните просто Църквата, е била основана от цар Иван Александър (1331-1371). Тя също пази ценни стенописи, претворяващи библейски сцени в стила на Юстиниановия ренасанс през погледа на местните майстори. За съжаление, манастирският комплекс остава и до ден днешен жертва на потоянните набези на иманари.
image
Ивановските скални църкви са включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО и са един от 9-те такива обекта в България.

Средновековна крепост Червен - http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/16/krepost-cherven.1379

Пещера Орлова чука - http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/10/15/peshtera-orlova-chuka.18717

Бесарбовски скален манастир -

 

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - bori
08.11.2006 08:45
Невероятнто красиво и величествено място.Човек трябва да се разходи до там,за да се убеди за пореден път в природното богатство на България.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5880485
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031