Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2006 23:23 - Дряновски манастир
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 7766 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 22.08.2011 17:19


image
Дряновският манастир е основан в края на 12 началото на 13 в., като първоначално се е намирал на около 2 км. северно от сегашния комплекс.
image
През 14 в. манастирът е бил един от главните средища на исихазма и е давала подслон на множество монаси. В края на същия век обителта е разрушена от османците и е възобновен на ново място в местността "Голям Свети Архангел".
image
И този втори манастир споделил съдбата на първия. За пореден път Дряновският манастир е изграден в края на 17 в. на мястото където се намира и до днес. По това време са построени съборна църква и една по малка зимна църква "Успение Богородица". По това време е функционирало и килийно училище. В манастира е имало препис на Паисиевата история, направен през 1783- 1793 г. През 40-те години на 19 в. по времето на игумена Рафаил започнало обновяването на Дряновския манастир.
image
Били издигнати жилищните постройки, а в 1845 г. е завършен и новия храм. след обновата манастирът притежавал две църкви и 5 корпуса с над 90 килии и стаи. Историята на Дряновския манастир е тясно свързана с борбите на българския народ за национална свобода.
image
В манастирът се намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. Имало е таен склад за храни и оръжия, поради което по време на Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро се насочил натам и превърнал Светата обител в своя крепост. В продължение на девет дни четниците устоявали срещу напора на многобройната турска войска и башибозушките орди.
image
След разгрома на бунта манастира е изгорен, но скоро е възстановен. През 1897 г. е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници, напомнящ за самоотвержната борба на бунтовниците. Понастоящем Дряновският манастир е действащ. Сегашния си облик манастирът придобива през 1880 г., когато е възстановен след опожаряването му от турците по време на Априското въстание.
image
От стария комплекс е останал само храмът и то не в първоначалния си вид. От 3-те купола на църквата е останал само един. Самата църква е без стенописи с дупки от турските шрапнели в зидовете, съзнателно оставени за да напомнят за героичната борба на българите по време на априлските събития.
image
Подобно на редица други манастирски църкви от средата на 19 в. храмът най-вероятно е имал три купола - два над наноса и един под олтара. През 30-те години на 20 в. към западната стена на църквата е прилепена камбанария, а към северната - аркиран притвор.
image
До портата на Дряновския манастир се намира продълговата стопанска сграда изградена от камък и дърво. Сградите от западната страна на двора са с високи цокълни етажи и тук една малка засводена врата пресича стената на нисък навес и през дървено мостче извежда на поляната отвъд реката.
image
Непосредствено до църквата се издига двуетажната игуменарница, а същинският стопански двор остава на юг от църквата. В Дряновския манастир е учредена и музейна колекция с експонати от всички исторически епохи, включително и находки от Неолита, открити в близката пещера Бачо Киро. В манастирът се помещава и експозицията "Археология и Възраждане" на историческия музей на Дряново, която запознава с историческото развитие на Дряновския край и възникването на манастира.
Един от 100-те национални туристически обекта на България -
http://ivoso100.blog.bg/   - под № 22

 image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме 



Тагове:   манастир,   Дряновски,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boncho - i.n.j.
06.09.2006 01:02
там е супер!!!!!!!!!!
бил съм там и съм спал в манастира,уникално...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5885124
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031