Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2006 12:28 - Банско
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 24287 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 22.08.2011 14:38


 

image
/Банско снимка от връх Вихрен/
image

Банско - изграден на сегашното си място през 9-10 в. В средата на 18 в. Банско става голямо и богато селище, развиващо занаяти и търговия. Керваните на банските търговци пътували от Егея до Централна Европа, пренасяйки тютюн, памук, скъпоценни стоки и злато. Банско изживява своята “Златна епоха” през втората половина на 18 в. и началото на 19 в., когато достига своя икономически и културен връх. Основано е училището по изкуствата, а дисциплините в него включват много светски и исторически теми. Отварят врати монашеското и средното училище.
image
Но войните на Наполеон срещу Австрия и отварянето на водния път по р. Дунав слагат край на растежа на Банско. В средата на 19 в. икономиката на града запада. Според решението на Берлинския договор, Банско остава в пределите на Турската Империя и това кара жителите му да вземат активно участие в Кресненско-Разложкото (1878-1879) и Илинденско-Преображенското (1903) въстания.
image
Градът е освободен от турско господство на 5 октомври 1912 по време на Балканската война. 
 Банско е родното място на титани на Българското Възраждане като Паисий Хилендарски и Неофит Рилски.

image

Веляновата къща - представлява архитектурно-етнографски музей. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Позната е още като най-оригиналната банска укрепена къща от епохата на Възраждането (края на XVIII - началото на XIX в.), запазена до наши дни.Къщата е подарена от банскалии на Уста (майстор) Велян Огнев, който я изографисва отвътре и отвън и я превръща в истинско произведение на изкуството. Модерна за времето си, двукатната къща е градена само от камък и дърво, с характерните 2 взаимосвързани в приземието скривалища и 5 стаи на етажа с чардак. Особена ценност представляват стенописната украса на "Синята стая", изкусната дърворезба на чардака (централната розета), геометричните и растителни мотиви в югоизточната стая на южната фасада.
image
Неповторимата красота и уют в тази къща са сътворени от стопанина на дома - Велян Огнев (художник, представител на Дебърската школа). Дошъл е по покана на банските първенци, да изработи иконостаса на църквата "Света Троица". Жени се за сестрата на Неофит Рилски - София.
image
В тази типична старинна банска къща с големи слънчеви чердаци има нещо неповторимо: стенописите. Борещи се пехливани, които художникът навярно е виждал в големите градове на турската империя, вълчето семейство - символ на съпружеска вярност красят стените на гостната стая. Във веселите стенописи на стълбишето непрекъснато се повтаря мотивът със синята птица - символ на мечтата за лично щастие.

image

Къщата – музей “Неофит Рилски”. Строената през 18 век къща, е позната още и като Бенина къща. Тя е обявена за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение. Неофит Рилски (роден 1793 г.) - патриарх на новобългарското образование и просвета. Той учи иконопис при основоположника на Банската художествена школа Тома Вишанов-Молера.
image
Целият му живот е отдаден на науката и просветата, той може да бъде наречен художник, поет, архитект, музикант. Родната къща на Неофит Рилски – Бенината, където е живял до 1811 г., е типичен образец на банската архитектура от края на XVII - началото на XIX в. Днес тя функционира като музей. Музеят се състои се от 2 части - автентично запазената къща на бележития възрожденец с етнографска и документална експозиция, излагаща най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски - главно писма, снимки и книжовен материал. Книжовния материал е представен от над 400 документални и веществени материала.

image

Къщата  музей на Никола Вапцаров е обявена за исторически паметник на културата с национално значение. Никола Вапцаров (роден 1909 г.) е поет-антифашист, чието забележително творчество му отрежда място сред най-популярните поети на XX в. Негови стихове са преведени на над 50 езика. Той е единственият българин, удостоен с Международната награда за мир, макар и посмъртно през 1952 г.Родната къща на Никола Вапцаров е превърната в музей през 1952 г. На къщата са направени 3 реконструкции, съответно през 1960, 1979 и 1992 г. Днес там има експозиция, която е на много високо професионално ниво и се отличава с нетрадиционния за мемориален музей метод на поднасяне на информацията.
image
Музеят има 3 функционални части - видеозала в 2 помещения с капацитет 40 места, където е представено и родословното дърво на поета. Тук можете да се насладите на автентична етнографска експозиция. Особено впечатляващ е видеоклипът "Магията на Банско", който представлява готови беседи чрез видеоматериал на английски, немски, френски и руски език. Къщата-музей е обединена в един комплекс с Дома на изкуствата и поезията.

image

Мемориала на Отец Паисий и История Славянобългарска.

http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/04/04/bansko-otec-paisii.2102

 

image

Църквата "Света Троица" построена през 1837 г., камбанарията е построена през 1850 г., а часовника е поставен през 1866 г. Един от 100-те национални туристически обекта на България -

http://ivoso100.blog.bg/   - под № 1

 



Тагове:   Банско,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :))))))) обичам Банско
05.09.2006 12:39
Но, преди 2-3 месеца бях там на семинар в един прекрасен скъп хотел ... навсякъде където ми стигаше погледа виждах само строежи и хотели, наскачали един срещу друг :(((( тъжно
и все пак си остава едно от любимите ми кътчета от бГ :)))
цитирай
2. ridiculous - Естетиката и светоусещането на мутрите
16.09.2006 19:08
е превзела и това място от България. Което си е жалко.
цитирай
3. анонимен - Banso, sesumeno e edno ot nai- kr...
16.02.2009 22:01
Banso, sesumeno e edno ot nai- krasivite mesta v na6ata Rodina!
"Milo Bansko, milo y doma si!"
цитирай
4. анонимен - neveroiatno
04.08.2009 19:05
За първи път посетих Банско през месец юли 2009г.Града е невероятно красив,със собствена атмосфера.С две думи се влюбих в този град.Благородно завиждам на жителите му.Много ми хареса центъра и всички хотелчета и механи.Всичко е отрупано с цветя,невероятна красота!Направи ми впечатление чистотата по улиците,никъде не видях хартии и дори фасове!Браво на кмета на града!Със сигурност ще се върна отново в БАНСКО!
цитирай
5. анонимен - Bansko liatna destinacia
13.12.2010 13:55
БАНСКО – ЛЯТНА ДЕСТИНАЦИЯ
Нещата които в най-голяма степен липсват на Банско са световен блясък, престиж и репутация на посещаема дестинация от европейския политико-финансов елит. Те могат да се постигнат с участие на експерти в тези области. С цел увеличаване на туристическият поток, утвърждаване на Банско като лятна дестинация за отдих, максимално запълване на съществуващата леглова база е необходимо да се извършат следните действия:
1. Избор на нов компетентен кмет.
2. Привличане като консултант по управлението на града на бивш кмет на подобен зимен ски център от световно значение.
3. Ограничаване на движението на бензинови коли в града.
4. Построяване на голяма конферентна зала с капацитет мин. 1000 души за семинари и форуми.
5. Построяване на хиподрум за конни състезания и залагания.
6. Построяване на малко летище с център за обучение на пилоти за безмоторни самолети.
7. Построяване на малко международно летище приемащо чартърни и бизнес полети.
8. Драстично намаляване на местните данъците.
9. Построяване на мото-крос писта и провеждане на състезания.
10.Построяване на скоростна писта за пистови мотори и организиране на състезания.
11.Построяване на воден развлекателен център.
12.Построяване на писта за формула 1 и организиране на състезания.
13.Провеждане на повече международни изяви от различно естество и отразяването им от медиите.
14.Привличане на световно известни личности за установяване в Банско.
15. Наемане на международна ПР агенция.
17.Създаване на VIP зона за ниско-етажни къщи.


цитирай
6. анонимен - Great site, thanks. I really like it!
17.07.2011 21:46
Just keep doing good content.
цитирай
7. анонимен - http://www.ugg-boots-forsale.com
07.11.2011 21:47
http://www.ugg-boots-forsale.com
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884029
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031