Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2006 22:43 - Никопол
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 7020 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.08.2011 12:38


image
Според археологическите проучвания най-ранните следи от живот датират от времето на старокаменната епоха. В района на хълма Калето са открити останки от времето на 
траките(1200-100 г.пр. Хр.) По времето на Римската империя селището е включено в провинцията Мизия. По-късно, през IV век, след разделянето на Римската империя, остава в границите на Източната Римска империя (Византия).
image
През 1059 г. получава името Никопол (Никополис - град на победите). От тази епоха датират откритите надгробни плочи на Авила Линхе и още една в чиято украса е изобразен римски конник, жертвеник, посветен на богинята 
Диана. Най-популярен е саркофагът, който е вграден в

 image

 

Чешмата на Елия, изградена през II век от обикновения римлянин Фронтона в памет на рано починалата му жена. През XIX век археологът Дижарден, трогнат от стиховете, поставя втора плоча с превод на френски. Сега към чешмата води хубава алея. След превземането на Търново от турците през 1393 г. до посичането на Иван Шишман през 1395 г. градът е бил последна столица на Търновското царство. След превземането на Никопол от турците станал център на Никополския санджак, който обхващал територията на Търновското царство в границите от края на съществуването му. Битката при Никопол от 1396 г. е повратната точка в историята не само на България, но и на Балканите в Европа. През периода XV век — XVII век, по време на османското владичество, Никопол е един от най-големите военно-административни центрове със силна крепост и интензивен стопански, духовен и политически живот. Градът започва да запада през XVIII — XIX век и в крайна сметка загубва статута си на голям военно-административен и обществено-политически център. През 1871 г. общественикът Никола Кайтазов, учителят Симеон Василев Симеонов и свещеникът Христо Ламбринов основават първото читалище, наречено "Напредък". За негов председател е избран Никола Кайтазов. Читалището се е помещавало в къщата на братя Никола и Димитър Кайтазови. През 1873 г. "Напредък" започва да развива активна театрална дейност под ръководството на учителя Тодор Станчев, който пише и поставя поучителни пиеси. Станчев създава училищен хор, който по-късно ще прерастне в "Певческа дружина" към читалището, в която участват както деца, така и възрастни, пеещи по ноти.

image

В хода на Руско-турската война 1877-1878 г. Никопол, като граничен град с крепост и значителен турски военен гарнизон, с местоположението си в близост до Свищов, от където преминават Дунава основните сили на руската армия, добива особено значение. Затова завземането на Никополската крепост и освобождението на града на 16 юли 1877 г. – първата и единствена крепост, която Дунавската руска армия превзема с бой през цялата военна кампания, се оценява като значителен успех за руската армия. След освобождението от османска власт Никопол, макар че остава сравнително малък град, той е отново административен център, в който протича активен културен и обществено-политическия живот. Жителите му вземат дейно участие и дават своя принос не само в изграждането на новата Българска държава, но са и в първите редици във войните за национално обединение.

image

Историческа църква „Св.Св. Петър и Павел”. Средновековна кръстокуполна църква, строена вероятно през XIII или XIV в.
image
Тя е единствената оцеляла част от средновековен манастирски комплекс.

image

Шишмановата крепост - За това и разигралите се тук събития в края на ХІV в. (1396 г.), белязали края на Шишманова България, са от голямо значение не само за историческата съдба на българския народ, но така също за историята на балканските и европейските народи. 

http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/16/shishmanovata-krepost.1387

image

Църквата „Успение Пресвета Богородица” построена през 1840 г.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 



Тагове:   Никопол,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5897830
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930