Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2006 22:36 - Созопол
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 8346 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 18.07.2011 12:22


image
Созопол е един от най-старите български градове. Преди 2600 години гръцки преселници от Мала Азия видели полуострова, заливите, островчетата и се заселили тук.
image

Върху останките на тракийско селище основали Аполония, град-държава, образец на древногръцката демокрация.
image
Нарекли града на бог Аполон - покровител на изкуствата. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.
image
От този период са запазени изключително много археологически находки - монети, керамични амфори, кратери, антични котви. В началото на І в. преди Христа римските войски достигат до Черно море и градът бива сринат и опожарен.
image
След време Аполония бива възстановена, но остава град в източните части на Римската империя. 
image
През 4 в. от н.е. Аполония се назовава Созопол - град на спасението. Това е свързано с обявяването на християнството за единствена позволена религия в Римската империя.
image
На мястото на езическите светилища са построени християнски храмове. След разпадането на Рим, Созопол остава в територията на новосъздадената империя Византия. През 812 г. хан Крум - един от първите велики български владетели, воювайки с Византия, превзема града и го присъединява към границите на България.
image
Созопол става главно българско пристанище на Черно море. През Средновековието около Созопол са построени няколко манастира, между които и “Св. Иван”, разположен на едноименния остров до града. След падането на България под турска власт градът запазва християнския си характер.
image
Но средновековните църкви са сринати и на тяхно място жителите изграждат малки параклиси, някои от които съществуват и до днес. В края на 18 и началото на 19 в. се строят знаменитите созополски къщи - израз на богатство и културен подем. 
image
Първото българско училище е построено през 1881 г., а читалище “Пайсий Хилендарски” е основано през 1896 г.
image
В началото на 20 в. гръцкото население се изселва и в града се установяват български семейства - бежанци от Тракия. Интересът към града се засилва през 30-те и 40-те години, когато постепенно Созопол се оформя като курортен център. 
image
Едни от постоянните посетители от цяла България са хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти и архитекти се вдъхновяват от красотата и уникалната созополска атмосфера.

 

image

Археологическият музей в града притежава много уникати, голяма част от които са достояние на обществеността и научните среди в страната и чужбина. През 1961 г. Светият синод предоставя сградата на храма "Светите братя Кирил и Методий" за създаване на археологически музей, в който да се съхраняват непрекъснато откриваните артефакти от миналото на Созополския край. Сбирката му се развива в две насоки - археология V хил.пр.Хр. - XVII в сл.Хр. и християнско изкуство XVII - XIX в. Един от 100-те национални туристически обекта на България -   http://ivoso100.blog.bg/   - под № 6


image

 

Параклис Свети Зосим се намира в парк в старата част на град Созопол. Изграден е през 1857 г върху руините на средновековна църква. Свети Зосим е мъченик роден в град Созопол през древността, когато града е известен с името Аполония. Той се възприема и като светец-покровител на град Созопол. Параклисът представлява еднокорабна едноапсидна каменна сграда. Едно от най-голямите богатства на параклиса е икона, рисувана от смятания за велик майстор Димитър от Созопол. В параклиса също се съхраняват много икони от втората половина на 19 век. В предната част на параклиса има вградена паметна плоча от 5 в пр. Хр. Тя е посветена на жена жител на древния град Аполония. Смята се, че тя е срещнала мъжа си, който е пътувал по морето и я е довел да живеят заедно в Аполония. Надгробната плоча на жената е покрита с много надписи и орнаменти, което говори за голямата обич между двамата.

image

Храмът Свети Георги Победоносец се намира в старата част на град Созопол. В него са събрани икони от втората половина на 20-ти век. Тук се намират мощите на Свети Йоан Кръстител. Те са намерени на остров Свети Иван близо до град Созопол. В храм Свети Георги се съхраняват също частица от Светия кръст и част от мощите на Свети Андрей Първозвани, който е просветител на Черноморието. Сградата на храма представлява трикорабна едноабсидна псевдобазилика. Построена е през 19-ти век на мястото на стара базилика. Храмът е бил преустрояван и ремонтиран няколко пъти. В сегашния си вид е от 1991 година.  
image

 



Тагове:   содопол,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - България
15.07.2006 15:34
Винаги съм се гордяла адски много с това, че съм българка, но след тези снимки мога и да се просълзя...
Никога няма да се намери кътче, като нашата мъничка страна...
цитирай
2. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
18.06.2010 21:02
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" втора част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. tili - Blagoodarq!
19.06.2010 22:19
@@@@@@@@@@@@@
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5895759
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930