Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2006 15:43 - с. Боженците Габровско
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 8527 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 06.07.2011 14:37


image
Боженци /Боженците/ – малко селце, паметник на българската възрожденска архитектура, сгушено в северните склонове на Централна Стара планина на височина 750 м. Архитектурно-исторически резерват с 600-годишна история. Според легендата селото е основано от болярката Божана, която намерила подслон в Балкана заедно с деветте си сина след превземането на Велико Търново от турците през 1393 г.
 

 image

Замогнало се чрез развитието, животновъдството, занаятите и търговията през 18 в. селото променя своя архитектурен облик. Хълмистият релеф позволява на боженските майстори да оформят един от най-живописните архитектурни ансамбли на Възраждането.

 image

Високите каменни огради, кованите дъбови порти, малките калдъръмени улички, каменните чешми и мостове, малките дюкянчета носят неповторимата атмосфера на това райско кътче на България.

 image

Един от най-типичните паметници в Боженци, датиращ от периода на националното Възраждане на България е къщата на Дончо Попа /Поповата къща/.

 image

Боженци е известно с това, че е приютило редица известни български писатели, художници, архитекти, дейци на науката и изкуството. Боженци винаги е било част от големия свят. Разположено близо до стария римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна - Константинопол, божанкалии векове наред пътуват и търгуват с Русия, Италия, Австро-Унгария, Франция, Анадола.

 image

Със 110 къщи и около 500 жители, в края на 19 век Боженци е административен, търговски, културен и духовен център. Но постепенно хората се изселват. Остават 100 къщи, които са на възраст от 100 до 250 години.

 image

През 1964 година селото е обявено за архитектурен и исторически резерват, а четиридесетте души, които живеят в него го пазят живо. Но в това старинно селище човек, и сам да живее, не се чувства самотен.

 image

Селото–резерват се посещава от хиляди хора, ценители на стойностите неща, през всички сезони. Тук могат да се разгледат две музейни къщи от 18 и първата половина на 19 век с оригинални предмети от този период.

 image

Експозицията „В историята остават лудите глави и щедрите дарители” представя историята на Боженци с богат снимков материал, предмети на бита и лукса – част от битието на божанкалии, родословия на видни боженски фамилии, подарили (както е било прието да се казва тогава „оставили за спомен”) училища, църкви и къщи, а чрез участие в политическия и културния живот на България – и добро име.

 image

Музейни обекти са и менгемe за восък с оригинален механизъм от началото на 19 век, ножарска работилница, постоянна изложба - базар на тъкани, килийно училище, зала, в която се редуват изложби според сезона и календарните празници – сурвакници, мартеници, великденска обредност, картини, фотоси.
image

В Боженци се провеждат ежегодно детски пленери по живопис с участието на деца от различни градове.

 image

Според календарните празници са и автентичните възстановки на народни обичаи - Лазаруване, Коледуване, Гергьовден.

 image

Селото предлага възможности за почивка във възрожденски къщи, работят механи, кафенета, дюкяни. Един от 100-те национални туристически обекта на България http://ivoso100.blog.bg/   - под № 20

 image 

Истинско майсторство на възрожденската архитектура представлява трикорабната базилика "Пророк Илия", където могат да се забележат куполи, скрити под скосения таван, масивни каменни стени и типичните боженски сводове.

 image

Църквата е построена през 1839 г. и влиятелните жители на селото получават разрешение да построят към нея камбанария - нещо строго забранено по време на Османското владичество.

 image

В долната част на църковния двор е имало килийно училище. Класно училище е построено през 1872 г. и представлява масивна сграда в началото на селото, която след това е преустроена на галерия. По предназначение, на нейният първи етаж е имало салон и библиотека, а на втория - класни стаи

 image

Иразбира се Поповата къща точно до църквата.

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 



Тагове:   боженците,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - с.Боженци
22.06.2006 01:56
Там сякаш времето е спряло.Много семпло и много истинско българско.
цитирай
2. анонимен - част от мен
21.09.2006 00:08
остана завинаги там
цитирай
3. анонимен - Боженците-времето е спряло
29.09.2006 18:48
там не е само дестинация.там е друга епоха.Друг свят!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5883708
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031