Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2006 19:35 - Шумен
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 5378 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 17.07.2011 13:33


image
Шумен е основан преди 3200 години. През вековете той е бил люлка на богата духовна и материална култура - тракийска, римска, византийска, българска. Град Шумен е един от най-активните центрове на българското Възраждане.

image

На 11 май 1813 г. в града се състояло първото в България честване на Светите братя Кирил и Методий и първата театрална постановка. През 1828 г. е основано първото килийно училище за девойки, а през 1856 г. - първото Девическо класно училище и първото читалище.
image

През 1846 г. са основани първите училищни самодейни колективи. В Шумен през 1850 г. е основан първият български симфоничен оркестър.Тук са творили бележитите Шуменци - възрожденци : Добри Войников, Васил Друмев, Сава Доброплодни, Панайот Волов, Нанчо Попович, Илия Р. Блъсков и други.

image

След Освобождението на България от турско робство Шумен е бил център на област или окръг през всички административни деления

image

Комплекс паметник “Създателите на Българската държава” - Монументът е открит на 28.11.1981 година, в чест на 1300 години от създаването на българската държава и пресъздава най- важните моменти от историята на Първото българско царство от Аспарух до Симеон.

image

Дело на творчески колектив, с ръководител проф. Крум Дамянов.

image

Сложната композиция от осем бетонни тела, изградени под различен ъгъл, оформя две полузали, в които се сменят сянка с полусянка, ритъм и форми, контраст и хармония.Експозицията започва с фигурата н хан Аспарух, в чиито крака е кучето, използвано от прабългарите за жертвоприношение.

image

Зад хана се намира конят, играл важна роля в живота на предците ни, а над опашката му са изписани части от “Именника на българските ханове” – най-стария писмен документ.Галерията на хановете представя: Тервел – най-добрият дипломат, Омуртаг – строителят, издигнати на 18 метра височина, обградени с надписи от стари хроники.

image

Под тях е изписан Читаларският надпис: “Човек и добре да живее умира, и друг се ражда…”.Преломът на историята – приемането на християнството е представено чрез напрегнатата фигура на княз Борис, устремена в бъдещето.

image

Тук елементите имат най-сгъстен и конфликтен характер, а двете бетонни тела оформят в горната си част въздушен кръст.

 image

Среброва къща.

 image

Къща-музей Панчо Владигеров. Панчо Владигеров е сред най-изтъкнатите творци на изкуството, които град Шумен е дал на България и света. Къщата, в която е направил първите си стъпки в музиката сега е музей. Богата документална експозиция посветена на "патриарха" на българската композиторска школа, е съчетана с възстановената уредба на този дом от първите десетилетия на ХХ век.

image

Показани са работният кабинет и първото пиано на големия композитор. Комплексът включва още самостоятелна експозиция   "Музикалното дело в Шумен" и камерна концертна зала. В нея, както и в двора на къщата целогодишно се организират концерти. Град Шумен е домакин на международен конкурс за млади пианисти и цигулари на името на Панчо Владигеров.

image

Драматично-куклен театър “Васил Друмев”. Вече близо 150 години Шумен е градът с най-богати театрални традиции в България. От тук води началото си летописът на българския театър с първото театрално представление, състояло се на 15 август 1856 год. – “Михал” от Сава Доброплодни. Комедията е преработена, подготвена и приспособена за сцена от самия Сава Доброплодни – тогава учител в полугимназията, а участници в него са били учениците Васил Друмев - в ролята на Михал, Васил Д.Стоянов – в ролята на Баба Марта, Стоян поп Рафаилов, Иванчо х.Василев и Андон Енев Ченгелиев. На представлението са присъствали много граждани, турски военни начело с шуменския каймакамин Юсмен бей, първенците на всички етнически общности в града, учителите и интелигенцията, представители на различните еснафи, младежи, дори специално поканени гости от Търново, англичани и французи, останали в Шумен след Кримската война.

image

Военен клуб - Инициатор за строителството на Военния клуб в Шумен е генерал Никола Иванов Колев /1861-1940/, един от най-видните пълководци в миналото.През периода 1899 - 1903 г. той е Началник на 4-та пехотна Преславска дивизия и председател на Шуменското общо офицерско събрание.Той е бил от онова поколение български военачалници-пълководци, кои- то считали възпитателната работа сред войниците като част от тяхната бойна подготовка. Като военен министър преди това той пряко се е занимавал със строителството на Военния клуб във София и имал опит в тази дейност. Тъй като ставало въпрос за строителството не на обикновена сграда, а на сграда, която да олицетворява настоящето и бъдещето на българската армия, за проектирането й е обявен конкурс. В този конкурс най-добър се оказва проекта на подпоручик Васил Иванов Златаров. Сапьор по специалност, човек с многостранен талант, макар и без специално архитектурно образование, той изготвя архитектурния проект през 1900-1901г. Строителната дейност започва през пролетта. На 6 май 1901 г. Строителството на Военния клуб става дело на цялата военна общественост, на всички офицери и войници от Шуменския гарнизон. Цялостно Военният клуб е завър- шен за около 2 години и открит през лятото на 1903 г. Шуменското общо офицерско събрание и гр. Шумен се сдобиват с една от най-ярките архитектурни забележителности. Сградата е обявена за паметник на културата на 27 май 1980 г.

image

Началото на музейното дело в Шуменския край датира от 1857 година, свързано е с името на възрожденския учител Сава Доброплодни и уредената от него училищна музейна сбирка - една от най-ранните в българските земи. Днес Регионaлен исторически музей - Шумен е научен и културно-просветен институт с девет отдела и обособена научна група.

image

Фондовете му съхраняват над 150 000 движими паметника на културата от халколита до наши дни, от които  15 000 показани в 8 експозиционни зали. Периодично се експонират и временни изложби. Музеят има и собствено издание - "Известия на исторически музей - Шумен", библиотека с над 25 000 единици научна литература и периодични издания, реставрационно-консервационни ателиета и фотолаборатория. Извършва проучвания на терито-рията на Шуменския регион.

image
Домът на един от видните дейци на българската национална революция -
Панайот Волов, днес е превърнат в музей.С оригинални материали е пресъздадена обстановката, в която са преминали детските и юношеските години на родения през 1850 година в град Шумен, Панайот Волов. В специално построена за целта експозиционна зала, чрез веществен, документален и снимков материал е разкрит животът на великия българин, с акцент върху дейността му, като апостол на IV революционен окръг по време на Априлското въстание.

image

Васил Друмев, приел монашеското име Климент, е български писател,  духовник и политик  от Консервативната партия. Той е автор на първата българска повест и първата българска драма с оригинален сюжет. След  Освобождението е митрополит на Търновската  епархия и на два пъти министър-председател на България.Васил Друмев е роден около 1840 година в Шумен в семейството на дребен занаятчия. Учи в родния си град от 1847 до 1856 година при известните възрожденски учители Сава Доброплодни и Сава Филаретов. Взема участие в главната роля в побългарената комедия „Михал Мишкоед“ от Доброплодни в първото театрално представление в България. През 1858 г. Васил Друмев получава стипендия и заминава за Одеса, където учи в Одеската семинария. През 1862 г. участва в създадената от Раковски Първа българска легия в Белград, където се запознава с Васил Левски и Стефан Караджа. През август 1886 г. Климент Търновски е министър-председател в кабинета, съставен след проруския преврат срещу князАлександър I. Заради проруските си възгледи през 1893 г. е заточен в Петропавловския и Гложенския манастир. След падането на правителството на Стефан Стамболов през 1894 г. е освободен и на следващата година участва в делегацията, договорила признаването на княз Фердинанд от Русия. Климент Търновски умира на 23 юли (10 юли стар стил) 1901 година в София.

image

Шуменската крепост (известна в Шумен и като Старият град) се намира на Шуменското плато, край град Шумен. Мястото е било заселено преди повече от 3000 години — археологически изследвания сочат, че местността е била обитавана още през XII век пр.н.е.. Първите жители тук са траките, вероятно от племето гети. Около 1200 г. пр.н.е. те създават първото поселение, което първоначално не е било укрепено. По този начин Шуменската крепост се явява връстник наПриамова Троя (по-точно на VIIb пласт на Троя). Предполага се, че около V век пр.н.е. е построена крепостна стена, която не е запазена днес. http://ivoso.blog.bg/turizam/2006/03/16/shumenska-krepost-stariiat-grad.1389

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.



Тагове:   Шумен,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Tokio Hotel_fenka
16.01.2008 10:58
gradut e mn hubav nali si mi e roden:P
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5884812
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031