Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2006 18:49 - Агушевите конаци
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 5572 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 13.07.2011 14:28


image

Агушевите конаци са най-големият феодален замък на Балканите, строен в продължение на 20 години – 1820 - 1840 г., от трима майстори за Салих Ага и тримата му сина.
image
Много интересна е външната кула, която не се среща другаде. Замъкът е с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Има три двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове, като във всеки двор има кладенец.  Конакът е разположен на внушителната площ от близо три декара. Дворовете са заобиколени от жилищни и стопански постройки. 
image
Отвътре конакът е оформен с приказни тавани. Всички стаи, в които са живели господарите, са широки и светли, с камина и баня в почти всяка една от тях. Интерес представлява и тайната стая за подслушване в кабинета на Салих Ага. Туристите могат да надникнат и в подземията на конака, в които са разположени складове за съхранение на кашкавал и сирене, плодове, зеленчуци и др. Конакът е толкова голям, че днес за него се говори в множествено число – Агушевите конаци.
image
Агушевите конаци са затворено място, състоящо се от три последователни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Дворовете са заобиколени от жилищни и стопански постройки. Така, всеки от трите двора представлява самостоятелна жилищна единица. В двора са включени кладенецът, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения. Комините са високо зидани от дялан камък, повечето сдвоени и събрани със свод.
image
Сградата за жените е отделена с високи вътрешни зидове, в които са вградени въртящи се долапи, така че при разговор или предаване на вещи от който и да е, жената не се вижда. По този начин е спестено на жените задължението да покриват постоянно лицето си. Всички стаи, в които са живели господарите, са широки и светли, с камина в почти всяка стая.
image
Прозорците са с дървени решетки от ситна плетеница. Все още не е изяснено защо една от стаите е с удвоени врати и стени. В стаята има нарочно направен канал за подслушване на разговорите в горната стая.
image
Цялата постройка може да се определи като подобие на по-ранните родови замъци – с отбранителна кула и пригоден за дълъг огнестрелен отпор, с два реда шахматно разположени бойници.
image
Кулата е украсена със стенописи, а вътрешното архитектурно оформление е изпълнено от чам, орех и череша. Красиво са изписани вътрешните стени и стрехите на покрива.
Въпреки всички укрепления, белият цвят и рисунките по кулата придават на конаците по-скоро свеж и топъл изглед на дворец.
image
Дворовете създават уют с надвисналите широки чардаци и много прозорци. Навсякъде доминират два цвята: снежнобелият – на варосаните стени и тъмнокафявият – на старите греди и порти. От резбованите тавани, стени, шкафове и парапети в интериора струи топлота.

 image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. madnnes - Заповядайте в новият сайт на селото
27.05.2009 13:55
www.mogilitza.com - Могилица - едно уникално европейско селище в Родопите
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5899398
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930