Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2006 18:28 - Глухите камъни
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 7382 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 29.11.2011 17:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Глухите камъни е скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище в североизточните Родопи. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху монолитен скален блок висок 30 метра.
image
Предполага се, че са се използвали за погребални урни. На 50м. от нишите са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение дълго 2м. и широко 1.5 метра, издълбано в гранитната скала.
image
От него чрез 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробницата – мавзолей с размери 3 х 3 м. Целият погребален комплекс Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес.
image
Мегалитният комплекс Глухите камъни е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр. Хр., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.Християнски гроб, в който е погребана млада жена, откри екипът на д-р Нехризов от Археологическия институт с Музей на БАН в местността „Глухите камъни”.
image
Местните жители разказват легенди за тракийското селище тук, а изровеният скелет доказва, че светилището е използвано и от ранните последователи на Христос в Източните Родопи. Жената е погребана по типично християнски обред - със скръстени на гърдите ръце, а лицето й е обърнато на изток, обяснява д-р Нехризов.
image
Сред другите по-интересни открития на археолозите са части от керамика с много красива декорация. Колко древни са Глухите камъни и за какво са ги използвали нашите прадеди траките? През първото хилядолетие тук е кипял живот, става дума за ранно- и късножелязната епоха, твърди д-р Георги Нехризов. Скалите са обявени за паметник на културата. В над 200 изсечени в камъка трапецовидни ниши траките са поставяли праха на своите мъртъвци.
image
От връх Св. Марина към река Арда преди векове е имало огромен град с улици и къщи, най-високото възвишение пък е служело за култ към Бога Слънце. Археолозите откриват и уникален тракийски петроглиф - рисунка, изсечена в скалата, още в първите дни на проучването. "Доста се поровихме, за да разшифроваме знака.
image
Изобразена е ладия, която пренася Слънцето", разказва д-р Нехризов. Според него това е емблемата на целия комплекс, който обаче не е изграден във връзка със соларния култ. По-скоро Глухите камъни са свързани с култово-погребалните вярвания на траките от I век пр. Хр., смята д-р Нехризов.
image
За издълбаните върху монолитния скален блок с височина 30 м. трапецовидни ниши се предполага, че са използвани за погребални урни на по-бедните жители, които не са можели да си позволят скална гробница. На 50 м. от тях са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени.
image
Първата представлява помещение, дълго 2 и широко 1,5 м, издълбано в гранитната скала. От него 33 издялани в камъка стъпала отвеждат до самия връх, на който е разположена гробницата мавзолей. Целият погребален комплекс е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес.
image
Имало и богато украсена средновековна църква която обаче е срината от иманярите. В пръста са намерени и фрагменти от стенописи. При работата си археолозите използват изключително внимателен метод на проучване. Те разкриват малки площи, а регистрираното засипват отново с пръст. Целта е да не се оголват огромни скални масиви, обяснява Нехризов. Засега обаче ученият се въздържа от конкретни заключения и трактовки.
image
Обещава, че след края на проучването ще обобщи подробностите. В едно обаче д-р Нехризов е убеден: комплексът ще е обект на проучвания десетилетия наред, защото в него е имало живот през няколко епохи.

 image

http://www.vbox7.com/play:110c29a8 - клип

 






Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - глухите камани
10.04.2008 10:53
изкльо4ително красива местнос все още непокътната от масивен туризъм



цитирай
2. анонимен - gluxie kamani
11.05.2009 15:13
tova mqsto e mnogo krasivo znam go ot li4en opit za6toto sam xodil tam
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5885166
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031