Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2006 15:22 - Крепост Цепина
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 9274 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 06.07.2011 14:45


image

Средновековната крепост Цепина се намира северозападно от село Дорково, в североизточния край на Чепинската котловина, на висок и скалист конусовиден връх от рида Каркария на Баташката планина, с надморска височина 1136 м.
image
Върхът е ограден от изток с Метошкото дере, на запад - Костин дол, на север - Каркарийското дере. Единствено достъпен е от юг, където в подножието на крепостта е бил разположен същинския град.
image
Първото писмено сведение за крепостта Цепина е от 1220 г. Това е една дарствена грамота (сигилий) на деспот Алекси Слав, дадена на манастира "Св.Богоромица" в гр. Мелник. Съхранява се във Ватопедския манастир на Атон (Света Гора).
image
В нея Алекси Слав пише, че имал за седалище отначало Цепина, а после Мелник. Някои автори привеждат аргументи в полза на наименуването й като Чепина, но в туристическата литература се използа Цепина, което име е придобило гражданственост.
image
Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най - високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. Стените му са запазени до височина от 2,5 м. Външният крепостен зид, е запазен до височина от 6 м. и е с дебелина 3 м.
image
В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м.
image
От едната църква произхождат двата мраморни олтарни релефа на апостолите Петър и Павел, изложени в Ермитажа в Санкт Петербург.
image
Основите на вътрешните и външните крепостни стени, както и основите на църквите и четирите водохранилища са реставрирани и консервирани и привличат множество туристи. През средновековието Цепина е една от най - известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава.
image
Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим. В периода 1246 - 1254 г. Цепина е владение на никейския император Йоан Дука Ватаций, но Михаил II Асен успява да си я възвърне.
image
През 1373 г. крепостта е завладяна от османските нашественици. "Легенда за Изабела" "На 1 август 1206 г. в Кричим, Алекси Слав - син на Тамара, сестра на цар Калоян се сгодява за дъщерята на латинския император Хенри - Изабела. През есента на 1206 г. се състояла сватбата в престолния град Константинапол.
image
Невръстната 13 годишна Изабела заминала с чичо си и една придворна дама за Цепина. Когато хубавото, знатно девойче, пристигнало в дома на своя съпруг, на пътната врата била майката на Алекси Слав - Тамара. Девойчето погледнало крепостта и казало на френски, за да не го разберат другите, а само придружаващите го: - Боже мой, тук сигурно ще бъде моя гроб! Тамара, (нямаща понятие от френски) отчела думите на Изабела за благословия и отговорила: - Амин, дай Боже!
image
Младата, невръстна съпруга прекарвала по-голямата част от времето си, разхождайки се из съседните гори, посещавала близкия връх Каркария, където се качвала на кулата и прекарвала там дълги часове.
image
След няколко месеца Изабела се разболяла и ненавършила година от омъжването се починала. По нейно желание тя била погребана на съседния връх, та при изгрев слънще първите лъчи да озаряват най-напред нейния гроб.
image
В туристическата хижа под крепостта е създаден музей, в който има уредена експозиция с материали от археологическите разкопки и проучвания.
image
Музейната сбирка е добре поддържана. Открита е много добре запазена кирамика. Изторията на крепостта е разказана много увлекателно.
image

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.

 




Тагове:   крепост,   Цепина,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Цепина да стане атрактивен исторически и туристически център
26.07.2006 12:02
Недопустимо е исторически паметник да бъде оставен да се руши и времето да заличава следите от събията и съществуването му. Вече десетки години крепоста Цепина, според местните дорковци последната българска точка паднала под турско робство, са руши.
Крайно време е общината в, чийто район е да направи нещо и повече българи да научат за това място. Има достатъчно много възможности за спасяването на крепостта, както и възможности тя да се превърне с аткрактивен исторически и туристически център. Един от вариантите е да се направи бизнес проект, с който да се кандидатства да средства от еврофондовете. Нека да не се забравя че туристическият поток към Велинград и Цигов чарк може да бъде отклонен с не повече от 10 км и маршрута да минава и през Цепина.
Християна Георгиева
цитирай
2. анонимен - Напълно съм съгласен с мнението на ...
20.11.2006 14:14
Напълно съм съгласен с мнението на г-жа Георгиева. За съжаление, още много други интересни исторически и географски обекти у нас са оставени на произвола на съдбата. ЗАЩО не ценим това, с което можем да се гордеем?!?!
цитирай
3. анонимен - нашя краи
29.04.2010 09:39
най красивата крепост
цитирай
4. zvezdichka - Стана ми интересно
06.04.2012 12:23
за мраморния релеф на апостолите Петър и Павел и интересно как се е отзовал в Ермитажа...
И легендата ми беше непозната.
Когато посетихме крепостта 2008г. ни направи впечатление, че по нея е работено и благодарение на този труд крепостта е била консервирана и се намира в сравнително добро състояние. А и в музея видяхме много снимки от тази инициатива.
Поздравления за постинга!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5885535
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031