Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2006 16:50 - Банско - Отец Паисий
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 4371 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 13.06.2011 10:49


image
Мемориала на Отец Паисий и История Славянобългарска в Банско.

Св. Паисий Хилендарски (1722 – 1773), често наричан още Отец Паисий, e български народен будител и духовник, автор на “История славянобългарска”. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположника на българското Възраждане. Канонизиран е за светец на Православната църква. Сведенията за живота на Паисий се изчерпват почти,само с автобиографичните му бележки в единствената му сигурна творба “История славянобългарска”.
image
Роден е през 1722 г. в Самоковската епархия, най-вероятно в
Банско, баща му е от Банско, а майка му от самоковското село Доспей. Според неговите думи не е учил „нито граматика, нито светски науки“, вероятно имайки предвид годините до замонашването си. През 1745 отива в Халендарският манастир, където по-късно е йеромонах и проигумен. С много труд две години събира материали (за тази цел ходи и в „Немска земя“) и започва да пише българската история, която завършва през 1762 в Зогравският манастир.
image
При обиколките си из българските земи като проповедник носи и своя труд, за да се преписва и разпространява сред българите. Предполага се, че е починал на път за Света гора в селището Амбелино (днес Лозница, квартал на Асеновград). Паисий Хилендарски е олицетворение на прехода от българско Средновековие към епохата на национално-освободителното културно и политическо движение. Създаването на “История славянобългарска” по времето и при условията, в които той живее, е изключителен граждански и книжовен подвиг. Подтикван от патриотизъм и от тревога за съдбата на българския род и език, чрез своята „книжица“, като възкресява славното минало на българите, Паисий се стреми да събуди народностното им съзнание, да им внуши, че имат основание за високо национално самочувствие и гордост. Един от най-важните му аргументи за това е дейността на Кирил и Методий.
image
С оценките си за славянските първоапостоли той продължава средновековната традиция на преклонение пред тяхното дело, положило основата на богатата старобългарска култура. За съзнанието му, че те имат първостепенно значение в българската история, говори фактът, че той включва в труда си отделна глава под наслов „За славянските учители“. В нея Паисий Хилендарски дава животописни вести за тях, спира се на изнамирането на славянското писмо и създаването на общославянски книжовен език, посочва къде се осъществява мисията на Кирил и Методий и кой народ пръв е използвал преведените богослужебни книги. При трактовката на тези въпроси се проявява, съобразно с духа на епохата, романтичното отношение на автора към миналото на българския народ. 
Паметници на Отец Паисий в:
image
Банско - плоча
image
Русе
image
София
image
Вярна
image
Самоков

 



Тагове:   отец,   Отец Паисий,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. unchita - .
31.05.2011 22:21
В Банско вече има и храм на мястото, на което се предполага, че е живял Паисий
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5897618
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930