Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2006 14:12 - Римската вила Армира
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 6626 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.06.2011 18:00


image

През 1964г. при строеж на язовир на 1,5 км.югозападно от кв. "Лъджа" на Ивайловград строителите случайно попадат на следи от антични строежи. При последвалите археологически разкопки са разкрити останки от крайградска вила от периода на римското владичество по наши земи. 
image
Тя става популярна под названието "Вила Армира", по наименованието на малката рекичка, приток на р.Арда, на брега на която е
построена. Обектът е луксозна вила-дворец,чиято забележителна планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки я определят като уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. 
image
Тя е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римско време, проучени до момента в България. Всъщност, това е най-богатият частен дворец от този период, разкрит в днешните български земи, построен през втората половина на I в. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение в долината на река Армира. 
image
На площ от 3600кв.м сред красива градина за разходки се е издигала внушителна двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса и значителен брой различни помещения (спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др, като само на първия етаж те са били 22), ограждащи под формата на буквата “П”огромен открит басейн в средата–имплувиум (11/7 м). С течение на времето вилата става тясна за бурния живот на нейните собственици и в началото на III в. е била разширена на изток с изграждане на просторна зала за гости – триклиниум (11,70/10,90 м) и сервизни помещения към нея. 
image
В част от сградата е имало римски тип отоплителна система – хипокауст, следи от която се виждат на терена и днес. Още през първата половина на II в. към вила “Армира” се създава ателие за художествена обработка на добивания в околностите й искрящ бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. 
image
Благодарение на тях постепенно вилата придобива блясъка и разкоша на истински дворец от Римската империя – целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самият басейн, около който е имало стенна колонада и красива ограда – балюстрада от мраморни решетки и “херми” (при разкопките са намерени почти 3 000 фрагмента от мрамор в много добро състояние). 
image
Сложната схема на облицовките около басейна повтаря колонадите от древните богати градежи и стенописите от ранноримската епоха. По обем, разнообразие и качество на мраморната украса вила “Армира” остава и понастоящем, 40 години след нейното откриване през 1964 г., единственият подобен паметник не само в днешните български земи, но и в границите на някогашните римски провинции на Балканите, а стенната й декорация (първата половина на II в, началото на III в) я прави уникален паметник на античната архитектура и изкуство. В началото на този период подовете на всички помещения и коридори са били покрити с високохудожествени мозайки с традиционни за античната живопис мотиви. 
image
Особено ценна е мозайката от господарската спалня, в чийто северен край е изваян портретът на собственика от първата половина на II в. с двете му деца – единствените портрети върху мозайка от римската епоха, намерени досега у нас. Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума (началото на III в.) с изображение на Медуза - Горгона – символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата. Това е най-голямата като количество и разнообразие мозаечна находка в България, надвишаваща по обем всички останали открити мозайки по днешните български земи. След близо 300 години разцвет, през втората половина на IV в.вила“Армира” е била опожарена и разграбена най-вероятно при битката за Адрианопол през 378 г. в края на Втората готска война. 
image
Археологическите проучвания установиха оскъдни следи от временно обитаване в руините на сградата и след нейното разрушаване. Понастоящем на терен са останали само основите й с извършени частични консервационно-реставрационни работи,каторуинитеса покрити с временна защитна конструкция до окончателното социализиране на паметника, вкл. експониране на място на всички мозайки и мраморни облицовки. Към момента уникалните мозайки от помещение No10 с портрета на собственика и неговите деца могат да се видят в Националния исторически музей в София, керамиката – в Археологическия музей на БАН в София, а част от мраморната украса – в Регионалния исторически музей в Кърджали.
image
Макет на вила Армира в Информационен център Ивайловград.

 

 

 

 





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5885310
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45728
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031