Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2006 17:45 - Крепост Овеч
Автор: ivoso Категория: Туризъм   
Прочетен: 14574 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 21.02.2012 15:29


image

Намира се на планинското плато, наречено Калето, извисяващо се източно от гр. Провадия. То има формата на кораб, чийто нос сочи на юг.
image
Отвсякъде е обкръжено със скални откоси, високи около 20 м. Тесен провлак го свързва с друго плато – Табиите (укрепленията), разположено на север с уникално мостово съоръжение дълго 160 метра.
image
Над изкуствено прокопан провлак с дължина 8 метра и дълбочина пет метра бил изграден подвижен мост,защитаван от правоъгълна кула.
image
Изсечен в скалата път, засводен на повече от десет метра,води навътре в крепостта. От нейната слава са останали само уникалното мостово съоръжение между крепостта и платото Табиите, множество кладенци за събиране на вода и щерни за зърно, руините на Митрополитската църква, стражевите кули, каменната порта, затвора на рицарите, мраморните колони на Омуртаг.
image
Гербът на крепостта е орелът, изрисуван върху пръстените – печати, намерени на крепостта. Крепостта се използва от ІV в. до началото на VІІ в. след това близо век не се функционира, обитаването и започва от ХІ в.
image
Византийците я наричат Проват, българите Овеч, а турците Таш Хисар. Крепостта се използва от цар Калоян и брат му Петър ІІ. Каменната крепост е била свидетел на разни епохи и народи.
image
В различните периоди, тя е населявана от траки, римляни, византийци, евреи. Превземана е от рицари, турци, руски войски.
image
По време на Второто българско царство Овеч вече е важен административен, стопански и военен център, както и едно от седемте седалища на митрополити. За бързото разрастване и утвърждаване като военно-административен център способства стратегическото и разположение - близостта до Плиска, Преслав и Варна (която още от 681 г. е в българско владение).
image
Всъщност при евентуално превземане на Варна, Овеч би била основната преграда по-пътя към Плиска, Преслав и Търново. През 1278 г., опитвайки се да преминат през проходите на Стара планина към Търново, две византийски армии от 5000 и 10 000 бойци, водени съответно от пълководците Априн и Мурин, намират гибелта си под мечовете на воините на цар Ивайло.
image
Следващият византийски пълководец Михаил Глава Тарханиот опитва през Варна. Той превзема няколко крепости в Източния Балкан, но е спрян при Овеч. Докато се занимава с обсадата, в тила му пристига армията на Ивайло и ликвидира византийците за броени дни.
image
Михаил Глава (за когото впрочем се смята, че е от български произход) предвидливо се "разболял", качил се на кораба си във Варна и отпътувал за Константинопол, оставяйки войниците си на заколение.
image
Според известни български историци Ивайло е един от градоначалниците на крепостта и оттук предприема отбранителните боеве срещу татарските набези и похода си към Търновград.
image
През 1366 г. в Овеч са затворени по нареждане на цар Иван Александър трима от рицарите на граф Амедей VІ Савойски, между които и маршалът на Бургундия – Гвидо ди Понтарлиер.
image
Те били пленени от войските на Овеч,взели участие в боевете при Галата.Освободени са след намесата на католическия патриарх на Константинопол срещу 2400 златни перпера.
image
През 1388 г. крепостта е завладяна от турците. През 1409 г. в резултат на въстание за кратко пак е българска твърдина за около три години.
image
Крепостта се използва до края на ХVІІ в след което окончателно е изоставена.

image

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.  

 





Тагове:   крепост,   ОВЕЧ,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - CONSA
01.11.2006 17:41
Крепоста е много интересна.
цитирай
2. анонимен - По последни данни това е крепостта ...
13.09.2008 18:59
По последни данни това е крепостта на цар Ивайло
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivoso
Категория: Туризъм
Прочетен: 5899447
Постинги: 349
Коментари: 2993
Гласове: 45729
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930